fbpx

22km – van Vrouwenpolder naar Zoutelande

Kustmarathon Zeeland, het tweede gedeelte
Op zaterdagmorgen, 14 augustus 2010, een mooie stranddag toch de schoenen aan richting Vrouwenpolder. Vandaag, samen met Kees-Pieter, het tweede gedeelte van de parcours Zeeuwse Kustmarathon lopen. Bij de dijk van Vrouwenpolder laten we ons afzetten, om vervolgens later op de middag, in Zoutelande weer opgepikt te worden. Kees-Pieter en mijn ouders wonen in Zeeland, zo kunnen we mooie combinaties maken.

Vrouwenpolder
Bovenaan de dijk kijken we naar rechts mooi naar de Pijlerdam, links zien we het uitgerekte strand, wat straks de ondergrond wordt voor onze weg naar de duinen in Oostkapelle. Kees-Pieter geen belt, geen water… Op mijn vraag: “En nu, moet je van mij drinken” kreeg ik als antwoord: “Welnee, bij iedere strandopgang is een kraan, daar ga ik onder hangen”. En het klopte, naast zeewater, aan drinkwater niks te kort op het strand in Walcheren. Ik sjorde mijn Salomon XT Wings met 1,5 liter water nog eens vast, keek Kees-Pieter aan en we begonnen aan de eerste 7km zand over het strand bij Vrouwenpolder… Heerlijk!!!
 

Via het strand naar Oostkapelle
Ondertussen heb ik 3x de Zeeuwse Kustmarathon gelopen en in de voorbereiding hierop loop je dan gedeeltes van het parcours. Iedere keer is weer anders, nu met het zonnetje en een Eb waterstand waanzinnig mooi, terwijl je tijdens de laatste editie windkracht 8 pal tegen had, waarbij het zand schuurde in je ogen. Hoe afwisselend kan de natuur zich gedragen. Hoe dichter je het marathon-weekend nadert, hoe meer runners je ziet verschijnen. Nu, ruim 6 weken voor 2 oktober, midden op een warme zomerdag zien we geen runners. Ha ha, wel vele toeristen die ons raar staan aan te kijken gekleed in zwemkleren en glimmend van de zonnebrandcrème. “Was machen die dann jetz” riepen onze Duitse vrienden naar elkaar. Onverstoord liepen we naar Oostkapelle. Het mulle zand is zwaar, maar gek genoeg went je lichaam aan de inspanning, en na 7km met een gemiddelde 10km per uur verlaten we het strand en doorkruizen we de duinen richting de achterliggende bospaden.
 

Door de duinen naar Domburg
Dit gedeelte van het parcours geeft je de mogelijkheid bij te komen van de krachtsinspanning op het strand. In het begin zijn de paden glooiend en je schiet even het bos in, waar het onder de bladeren duidelijk koeler is dan in de openlucht. Bij het verlaten van het bos ga je terug de duinen in. Hier moet je zowaar klimmen en afdalen, op een schelpenpad weliswaar, maar toch weer afwisselend. Dit kenmerk, de afwisselendheid van de Marathon van Zeeland vind ik persoonlijk geweldig. Ook in de duinen is de natuur wonderschoon. Het is nu rond het middaguur en op zijn warmst. De zon schijnt goed en met zo’n 25 graden is het best pittig. Ook hier, pal aan de strandopgangen heb je waterkraantjes, in toiletblokken of in combinatie met douche. Gelukkig maar want de watervoorraad was weer op. We drinken veel tijdens onze tocht. Dan, richting de boulevard van Domburg, tussen alle toeristen door naar de uitkijkpost met de stenen trap. Hier kijk je prachtig over de komende route (Westkapelle) en het strand. Even op verzoek van een stelletje een foto maken en weer door richting de Golfbaan van Westkapelle.
 

Westkapelle
Kees-Pieter heeft met zijn loopgroep de avond ervoor 28km gelopen. Nu, op ruim 14km gaat het nog steeds op rolletjes. We hebben nog 9km te gaan, voordat we in Zoutelande aankomen. Langs de golfbaan komen we op de Westkapelse dijk. Hier draai je een geasfalteerd fietspad op tot aan de tank. Je draait omlaag om via de Kreek richting de reddingsbrigade de hoge duinen richting Zoutelande in de gaan. Dit is beetje de laatste hobbel van de marathon. Je denk dat je er bijna bent, wat ook zo is, nog 5-6km, maar je moet nog wel even over de hoogste duinen van Walcheren. Maar wat is het uitzicht mooi. We vervolgen onze weg en komen na 140 minuten aan in Zoutelande. We hebben 22km gelopen op ongeveer 10km gemiddeld. Ik heb ruim 100 foto’s genomen en nu ploffen we neer in een strandtent en genieten na met heerlijke strand frites en veel cola.
Wat een geweldig strand trail was dit!!!
 
 

Fotorapportage en Twitter
Ook hier heb ik een fotorapportage gemaakt. Via mijn twitter account “TrailRunningNL” kreeg ik te horen dat op zondag een hele groep runnens hetzelfde parcours hadden afgelegd. Als we dat eerder hadden geweten dan waren we ook van de partij, waarschijnlijk iets voor komende jaar. Voor allemaal heb ik mijn fotoboek online staan.
Ik zeg jullie: “Tot 2 oktober 2010”!! Dan gaat om 12:00u. in Burg Haamstede de Kustmarathon editie 2010 van start. Ik ben er natuurlijk weer bij…..

Chris

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?