fbpx

25,4km Drop-out: Trail van Best naar Geldrop

Behoeft aan een nieuwe route
Welke route zal ik nu eens verzinnen. Iets wat ik nog niet eerder gedaan heb. Ik wil graag in de natuur een nieuwe route lopen.  Het is zondagmiddag 18 juli en de meiden gaan om 13:00u. naar de film in Eindhoven. Ik wil gelijktijdig mijn trail-training doen. Aha, als ik nu eens met de trein vanuit Eindhoven doorreis naar station Best. Ik stap daar uit en begin vandaaruit mijn route om via Son & Breugel en Nuenen terug naar Geldrop te komen. Goed idee…  Mijn zogenaamde drop-out per trein is geboren. Tegenwoordig loop ik meer dan 150 minuten achter elkaar, en als je steeds vanuit hetzelfde punt vertrekt ontkom je er niet aan dat je regelmatig dezelfde routes loopt. Sterker nog, zowel heen als terug kent dan geen nieuwe variatie meer.

Google Earth
Ik heb laatst, onderuitgezakt op de bank met mijn Laptop op schoot, al mijn gelopen (Garmin) routes van het afgelopen half jaar een bekeken. Mijn huidige horloge (Garmin XT310) houdt alle routes met GPS punten nauwkeurig bij. Ik kan al mijn gelopen routes naar Google Earth exporteren, en zo de route virtueel nog eens nalopen. Best gaaf, zeker als je bijvoorbeeld zo’n klokje draagt tijdens de Marathon Du Mont Blanc, zo kun je anderen meer laten zien dan enkel de foto’s. “ Laat ik eens kijken waar ik hier in de buurt nog niet heb gelopen!!!”  Ik besluit alle routes van het afgelopen half jaar te exporteren naar Google Earth…  En toen zag ik alleen maar rode lijnen. – Niet raar dat ik de hei achter het huis op mijn duimpje ken. Van herhaling leert men… ik kan je zeggen: “ Ik ben, gekeken naar de vele lijnen over dezelfde paden, een geleerd man!”  Dus al met al, nieuwe variaties zijn welkom en vandaag, zondag 18 juli, heb ik gekozen voor de NS als vervoer naar de nieuwe start plek in Best.

Trein
Een man met voor zich een krant kijkt me af en toe aan, en vraagt zich duidelijk af wat die jongen met zijn knalrode gympen, een rugzak met (aan het geklots te horen) water erin, sportkleding en een brede glimlach in de stoptrein naar Best doet. Zijn grijs is niet te missen als iets later de conducteur vraag, “ En, waar gaat dat heen op deze zonnige warme zondagmiddag?”. “Naar Best, en vandaaruit verder” was mijn antwoord. – Ik besluit maar niet uit te leggen dat ik van plan ben rond de 25km bij 30 graden Celsius, het liefst door de natuur te gaan lopen, met op mijn rug een rugzak met ruim 3 liter water erin. En dan af te sluiten met: “Enne, o ja, ik doe dit voor de lol, snap je?” Gelukkig is er geen tijd voor een verder gesprek, de trein rijdt namelijk al het ondergrondse station van Best binnen. Ik stap uit en begin aan mijn eerste inspanning: Van het perron af, met de  trap omhoog naar de uitgang van het station…

Vanuit Best naar Son & Breugel
En dan flitsen er wat gedachtes door je hooft… Ben ik niet TE enthousiast geweest. Geldrop ligt echt 25km verderop en het is echt 30 graden Celsius… Het mooie van een flits is het korte moment, ze zijn zo verdwenen. Op weg naar de eerste natuur, die vind ik tussen Best en Son & Breugel. Na 2 a 3 kilometer ben ik Best uit en passeer ik de A2 (bovenlangs) en ga ik richting het ‘ Oorlogsmuseum’ . Tussendoor mooie maisvelden en andere prachtige natuur. Het is zwaar vandaag, mijn benen, de condities en de afstand, maar nieuwsgierig ga ik op pad. Ik besluit langs zandpaden tussen de akkers te lopen om zo de doorgaande weg te vermijden. Een paar keer ruzie met erfhonden en weer door. De natuur in dit gebied is mooi, zeker de moeite waard en mijn tocht is na 9 km al geslaagd.
   

Van Son & Breugel naar Nuenen
Wat heb ik veel terrasjes gepasseerd!!! Ik ben tot Son en Breugel geen andere hardloper tegengekomen. Wel veel fietsers met de opmerking: “ Warm hè!”. En dat was het. Vanuit Son & Breugel via het kanaal door naar Nuenen. Af en toe even uitblazen, goed drinken en door naar Nuenen. Eenmaal in Nuenen gen ik aardig moe. Ik loop langs het net geopende Van Gogh Museum in de dorpskern. Gezellig sfeer in Nuenen. In de winkelstraat ga ik even op de stoeprand zitten, drink en eet wat om vervolgens door te gaan naar Geldrop. Ik besluit dit via de watermolen van Eindhoven te doen. Nu zit ik trouwens al op bekend terrein. Ik zit dus al binnen een straat van 15 km van Geldrop, waarbinnen ik vaak train.
 

Via Eindhoven door naar Geldrop
Het lijkt wel of de warmte tot op mijn botten doordringt, haha. Een rare manier van zeggen maar ik ben moe. Blij ben ik als ik via de Brug langs het kanaal weer terug in Geldrop loop. Mijn tocht telt nu 23 kilometers en met nog 2.5 kilometer te gaan ben ik aan het aftellen. Ik besef dat ik op het warmst van de dag ben gestart, geen wolkje aan de lucht en het kwik rond de 30 graden. Een lekkere zomerdag. Ik snap goed dat gedurende mijn tocht van 150 minuten ik geen lopers ben tegengekomen. Ze zullen vanavond wel de schoenen aan trekken. Mijn rugzak is leeg, ruim 3 liter water gedronken. Vermoeid maar voldaan de laatste honderd meter in looppas, en dan… weer thuis.
 

Conclusie
Via de trein een nieuwe route, is dat wat?
Het was leuk …. Maar er zijn nog vele leukere dingen. Misschien is de mix van 30 graden, 25 kilometer, toch wel wat asfalt en vermoeidheid een wat onwennige combinatie, maar !!!
Laten we eens kijken wat de volgende tocht brengt.
Chris.

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?