fbpx

Kustmarathon 2010: “De afloop”

Misschien kan ik beter zeggen “het verloop” of alles op zijn “beloop” tijdens al het “geloop…” 

Het is 2 oktober en de dag van het mooiste jaarlijkse sportevenement van Zeeland stond op het punt te beginnen. Absoluut niet fit begonnen aan de dag, maar het vooruitzicht “Kustmarathon 2010”gaf me automatisch een dosis herinneringen van de eerdere 3 gelopen edities. Kort gezegd, het beloofde weer een geweldige dag te worden. Als ontbijt met zowaar zonnestralen aan de pannenkoeken. Veel stroop, veel bananen en een paar lekkere bakken koffie. De kleren aan en wachten tot we allemaal zo ver zijn om richting Burg Haamstede af te reizen.

Serooskerke
Ik was de dag ervoor beland in Serooskerke bij mijn zwager Kees-Pieter en mijn zus Esta. Zo vroeg, op de wedstrijddag vanuit Geldrop vertrekken vind ik niet prettig, dat had ik al eerder meegemaakt bij enkele trails in België. Ik was dus ook wat blij dat ik tot 10:00u. lekker kon wakker worden. De Broer van Kees-Pieter Reinco deed ook weer mee en met de Esta-taxi vertrokken we richting de bekende sporthal in Haamstede. Vanuit Serooskerke moet je over de peilerdam naar Haamstede. Ik hoor het me nog zeggen: “wat is het eigenlijk een pokkestuk, zo hier over de peilerdam!” En dat is het! Het 15km punt van de marathon passeer je op de peilerdam. Daarna, rond de 20km duik je het strand op, en dan begint het feest, tenminste als afwisseling in parcours reden tot feestvieren is.

Bekende gezichten
Bij aankomst in Haamstede waren de bussen vanuit Zoutelande net aangekomen. De sporthal was dus al goed gevuld. Wouter belde me mobiel en had al koffie geregeld. Binnen was het druk en we schoven aan. Toch nog even bellen met Esta, mijn tas zat nog achter in de auto. Vergeten eruit te pakken bij het afzetten. Goed afgesproken, en waarschijnlijk is de tas eerder in Zoutelande dan ik. Binnen zag ik vele bloggers elkaar begroeten. Zelf kwam ik ook nog een paar bekenden tegen. Eenmaal in de grote sporthal, ging ik naast Edwin zitten. Edwin van www.lekker-weg.com . Grappig, dat je elkaar, van verhalen, kent, maar echt de handen schudden gebeurt veel later, nu dus… Natuurlijk herken ik vele gezichten uit het verleden, ben immers opgegroeid in Zeeland (Walcheren) en vele vrienden en bekenden van toen zijn ook gaan hardlopen en willen bij dit geweldige evenement ook niet ontbreken.

De start
Zelf ben ik ontzettend benieuwd naar mijn eigen fitheid. Waarschijnlijk is de wil groter dan de fitheid, en wordt het een mentale opgave op de finish te bereiken. Één ding is zeker… ik ben niet alleen vandaag. De start heeft altijd iets bijzonders. Zenuwachtige runners, veel publiek, de startvakken, en het warmlopen van de snelle toppers. Mijn startvak is al vol en helemaal achteraan. Dus… het wordt inhalen of rustig achteraan blijven lopen.  Het startschot klinkt dit jaar 15 seconden na klokslag 12. Waarom, dat weet ik niet, wel heb ik me 15 seconden moeten inhouden om geen valse start te maken! Dan toch de knal en ruim een minuut later schuifel ook ik over de startlijn, ‘piep’ mijn netto tijd is geregistreerd en loopt. We zijn begonnen.

Dan zijn we weg
Bij het starten begaf mijn Ipod het, geen muziek voor mij. Ik heb afgesproken met Wouter, Reinco en Kees-Pieter dat ik mijn eigen tempo ga lopen. Met andere woorden: “Een prettige wedstrijd allemaal, tot straks!”. In de lange sliert naar het strand zie ik de mannen steeds verder bij me verwijderen, en ik… ik geef er niks om. Ik merk dat de ruimte in mij longen beperkt is, een mooie omschrijving voor ‘Benauwd zijn’. Daarnaast heb ik zogenaamde ‘Flubber benen’. Een flubber been voelt FLink als een rUBBERbeen. Concentratie is nodig, en dat al de eerste 3 kilometers. Het belooft een gedenkwaardige run te worden.

Doelen
Tijdens een trial of een marathon stel ik mezelf doelen. Afhankelijk van je ritme en je fitheid plan je de route en doseer je je krachten. Vooraf heb ik me als doel gesteld: Bekijk het “Van drankpost tot drankpost”, als het niet meer gaat, stoppen. — Maar, wanneer gaat het niet meer. Dat is eigenlijk de vraag. Ik loop alleen, niet in een groepje, de reden… Ik ben zo benauwd dat ik niet eens lange stukken achter elkaar kan lopen. Weer een nieuwe dimensie van lopen meegemaakt. 5 weken geleden loop je een trail van 52,5km lengte, met een klimhoogte van ruim 1800 meter. Nu, op de Neeltje Jans (10km) moet je het doen met 500 meter lopen en 100 meter op adem komen. Ik besluit mijn doel te zetten op Vrouwenpolder… Daar staat vast Esta bij de grote parkeerplaatst, dan stap ik in en heb ik een 18km kunnen meelopen.  De kustmarathon 2010 zal in eindigen in Vrouwenpolder dit jaar…

Vrouwenpolder
Na de derde post (na 15km) kom je op de dijk, richting het strand van Vrouwenpolder. Ik kijk ruim 3 km mijn ogen uit naar Esta. Ze is er niet… oh ja, bedenk ik me dan, ze staat bij Oostkapelle. Geen punt, nieuw doel: Oostkapelle. Bij de piraat gaan we de duinen in zo rond de 27km, dit hou ik ook nog wel vol. Ik kom de halve marathonpost door in 2 uur en 25 minuten en heb dan kennis gemaakt met Ellen. Ze loopt in een herkenbaar Marathon Mont Blanc T-shirt en we raken aan de praat. Het loopt niet helemaal lekker bij Ellen, en ze is blij dat ze met me samen kan lopen. “Laten we samen rustig aan naar de finish lopen, OK?” vroeg Ellen. “Dan helpen we elkaar”. Goed, tot zover mijn tweede doel, we maken plaatst voor mijn laatste doelstelling van de dag…. De Finish. Ellen pakte een onzichtbaar sleeptouw uit haar tas en we begonnen aan onze gezamenlijke tocht, met als eindpunt, de boulevard in Zoutelande.

Oostkapelle
Rond de 3 uur kwamen we aan bij de opgang bij Oostkapelle. En ja hoor, mijn familie stond paraat bij de Piraat. Mijn nieuwe fles, een stapel succes wensen en met nieuwe moed, hup de duinen in. Ellen kent de zogenaamde klappen van de zweep, of anders gezegd, ze is een bikkel en heeft me goed weten te motiveren om toch door te gaan. Onderweg hebben we een soort rustige trailrun gehouden, maar dan zonder de heuvel. Met trailrunning is het namelijk normaal dat je bepaalde hellingen wandelt, die je niet omhoog kunt rennen.

Boulion
Het weer sloeg nu helemaal om. Veel regen en wind. Op zo’n moment kun je een warme Boulion echt waarderen. Via Domburg, waar de ouders van Ellen met een grote paraplu stonden te wachten, door naar Westkapelle. En dan, als je de laatste 5km ingaat, weet je dat je het toch weer gaat halen. We gaan nog verschillende lopers voorbij, die helemaal geen tempo meer aankunnen. Zij gaan het ook halen, maar dit keer achter ons. De doedelzak is niet meer aanwezig bij het opgaan van de dijk bij Zoutelande. Ik dan hem geen ongelijk geven, wat een klote weer met die regen.

Finish
We lopen over de dijk en zijn trots op elkaar. Ellen is bij me gebleven, terwijl ze eigenlijk wel wat sneller had gekund. We kijken links de langstraat in en zien de finish. We lopen naar beneden en draaien links de langstraat in met allebei een Zeeuwse vlag in onze handen. Na ruim 5 uur en 12 minuten ben ik (zijn wij) toch nog gefinished. Ik schud Lein de hand en zeg: “Ik ben dit keer ECHT blij jou de zien Lein.” Waarop Lein zegt: “Dan ben je een van de weinigen” Ha ha, en met een glimlach loop ik de zandheuvel af en krijg de medaille overhandigd. Mijn ouders hebben me op TV via Omroep Zeeland zien aankomen. “Die ziet er nog ontspannen en fris uit” zeiden ze tegen elkaar. En dat was ook zo op dat moment. Het duurde alleen maar 2 minuten.

Douchen
In de tent was ik op zoek naar Wouter, Kees-Pieter en Reinco. Ellen had ik bedankt en die zie ik heus nog wel een keer op een ander evenement. Ik besloot naar de douches te lopen. De tent uit richting de voetbalvereniging ‘De Meeuwen’.  Samen met een andere loper begonnen we aan onze laatste 500 meter.  Hij keek me aan en zei: “Ik weet niet wat jij er van vindt, maar ik vind deze 500 meter de zwaarste van de hele dag” ik keek hem aan en zei: “Helemaal mee eens”

Conclusie
Waar een wil is is een weg. En als je wil even weg is, had ik gelukkig Ellen in de buurt.
Tot volgend jaar…

Chris
Chris@trail-running.nl

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?