fbpx

Start magazine Atletiek Unie

Toch maar weer eens wat opschrijven, er is een hoop gebeurd.

Start magazine
En opeens viel er een Start magazine op de deurmat met een kleurrijk artikel over trailrunning. Hier voorafgaand heb ik een paar maanden geleden in een interview met Roy Hammink verteld over mijn trailrunning ervaringen. In ruil voor mijn verhaal heeft hij een geweldig artikel geschreven. De gepubliceerde foto’s zijn afkomstig van de Marathon Du Mont Blanc 2010. De Atletiek Unie wil “Trailrunning” meer aandacht geven onder haar leden. Ik hoop dat mijn bijdrage, in de vorm van mijn verhaal daartoe heeft bijgedragen. Een ding weet ik zeker, gezien de vele reacties die ik via mijn website heb mogen ontvangen zijn er genoeg mensen nu bekend met trailrunning, in ieder geval op de manier zoals ik het uitoefen.

Kuiten
Ken je dat, die angst van: “Okay, dit loopt niet lekker, iets kapot, verrekt, gescheurd misschien of, misschien overbelast?” Je vraagt wat rond bij je mede runners of ze wel eens last hebben van de scheenbenen. Nou, de voorgeschotelde mogelijkheden maakte per direct mijn stemming geblesseerd. Of te wel, de schrik zat er goed in. Ik ben gaan mogelijkheden gaan uitzoeken en kwam via Google bij: “scheenbeenirritatie“. Zogenaamde Shin splints. Ik besloot de specialist te laten kijken dus, de dag daarna op bezoek bij Frank Delamaire, mijn Fysiotherapeut, en inderdaad overbelasting van het scheenbeen. “Nu niet kunnen lopen, onmogelijk!” was mijn eerste reactie. Gek genoeg heb ik in La Roche ruim 50km met veel ontspannen gemak gelopen. De afgelopen weken wat ziek geweest maar goed, je blijft naar oorzaken zoeken hoe zoiets ontstaat. Nu, vandaag na veel ijs op mijn onderbeen de afgelopen dagen en een tijdens mijn tweede bezoek bij Frank weten we het zeker. Ik heb de spiergroep achterin mijn kuit ineens intensiever gebruikt dan ik normaal doe. Het is een vastzittende spier. “Gelukkig” melde ik Frank enthousiast. Ik onderging zijn behandeling en was tijdens en daarna iets minder enthousiast. (Kolere, wat kan dat intens pijn doen!!!) De spier is wakker geschud en ik daarbij. Maar goed, misschien kan ik komend weekend niet lopen in Porte des Ardennes (35km), maar de aansluitende runs kunnen gewoon doorgaan. Ik voel me weer op mijn gemak… (en dat is fijn, ook voor mijn humeur, – blijkbaar -)

De Zestig van Texel
Via mijn website ontving ik een leuke reactie van Martien Baars (PR De Zestig van Texel en redacteur www.ultraned.org ) Via het artikel in St>rt kwam Martien op mijn site en zag dat ik deelnam aan www.dezestigvantexel.nl, alleen, ik was niet bekend binnen het deelnemersveld. Mede dankzij de reactie van Martien was ik nog op tijd voor de inschrijving, die blijkbaar eerder mis is gelopen. Dus, ook ik ben erbij op 2e paasdag, 25 april 2011, bij de 11 editie van De Zestig van Texel. Natuurlijk maak ik foto’s en komt hier mijn trailrunning impressie te staan. Martien bedankt, ik had gebaald als ik dit 2 jaarlijkse evenement had moeten missen.

Zeeuwse Kust Marathon
Even voor de trailrunners onder ons, een suggestie voor volgend jaar! De Zeeuwse Kust Marathon vindt altijd plaats in de eerste week van oktober. Ikzelf loop deze marathon nu voor de 4e keer. Ieder jaar kom ik veel dezelfde lopers tegen. Locale mensen, maar vooral ook liefhebbers, die de marathon ontdekt hebben. Het bijzonder van deze marathon is zonder enige twijfel de route. Vanaf Burg Haamstede start je en vervolgens kom je uit in Zoutelande. Langs de kust, over het strand (ruim 8km) door de duinen een zwaar maar beeldschoon parcours. De organisatie is ontstaan uit liefhebberij en dit is te merken. Geweldig georganiseerd, waarbij ieder jaar de bedenker en hoofd organisator Lein Lievense (of zijn vrouw) je aan de finish persoonlijk feliciteert met het uitlopen van de marathon. De inschrijving gaat op oudjaarsnacht open en is in de eerste dagen van het nieuwe jaar al vol (1.500 deelnemers). Door de Zeeuwse Kust Marathon ben ik gaan Trail-Running, hoe kan ik deze jaarlijks dan overslaan? NIET DUS. Op 2 oktober sta ik voor de 4e keer om 12:00u in Burg Haamstede aan de start, waarbij na klokslag 12 het startschot weer zal klinken. Ik zie er naar uit.

ORS en water
Bij mijn laatste trail heb ik in een van mijn bidons ORS toegevoegd. Voor degenen die niet weten wat ORS is, ik heb WiKipedia geraadpleegd, hier komt het: ORS is –>

Een oraal rehydratiemiddel, ook wel rehydratievloeistof of oral rehydration solution (ORS)-preparaat genoemd, is een eenvoudige medicatie die wordt toegediend om bij uitdroging van een patiënt de lichaamsvloeistoffen aan te vullen zonder zouten en voedingsstoffen te onttrekken.

Toevoegen van een kwart theelepel zout en een eetlepel suiker aan een glas water zorgt ervoor dat het vocht opgenomen kan worden. De juiste concentratie van met name de zouten vergemakkelijkt de opname van het water door de darmen. Suiker en zout worden gezamenlijk opgenomen in de darmen, waarbij water wordt meegetrokken. Zo zal het watertekort in het lichaam afnemen.

Het is te koop bij de apotheek. Een oraal rehydratiemiddel kun je ook zelf maken volgens het onderstaande recept:

Ga uit van 1 liter schoon (steriel) water, en voeg daaraan toe:
– 1/4 theelepel keukenzout (natriumchloride);
– 1/4 theelepel kalizout (kaliumchloride);
– 1/4 theelepel bakpoeder (een mengsel van dubbelkoolzure soda en citroenzuur ofwijnsteenzuur);
– 2 1/2 eetlepel (40 gram) suiker;
– vanillesuiker of citroensap naar smaak.

Het heeft voor mij een gunstige uitwerking gegeven, toen ik tijdens mijn trail meer dan 5 liter vocht heb moeten drinken en ontzettend heb moeten zweten. Weinig kramp (eigenlijk helemaal niet) en ORS is makkelijk mee te nemen in eenvoudige zakjes. Hoe belangrijk is drinken nu eigenlijk en welke water varianten bestaan er en wat is nu goed voor een trailrunner? Ik heb Diederik van Nederveen bereid gevonden om wat meer informatie te verstrekken over water. Wat is er nu eigenlijk bekend over water, en wat is belangrijk voor mij als Trailrunner. Binnenkort staan deze artikelen online.

Foto
Ter afsluiting een mooie foto van een paar trailrunners uit de omgeving Geldrop, die genieten van een gezamenlijke training:

Van links naar rechts: Chris, Wouter en Geert
Tot de volgende keer…
Chris
chris@trail-running.nl

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?