fbpx

Trail La Roche (BE) 50km door schitterende natuur!

Vertrek
Op zaterdagmiddag 21 augustus zo rond 16:00u. in de auto op weg naar Valkenswaard. Ik heb afgesproken via Marc van Dijk te rijden bij Scarabee-sports. De laatste benodigde trail-spulletjes gehaald en afgestemd hoe we elkaar zullen treffen in La Roche. Ik besluit onze startnummers alvast op te halen. Dit kan tot 19:00u. anders moet je dit in alle vroegte doen, voor de start van 06:00u. Met de auto rij ik via Maastricht, Luik naar België. Binnen 1,5 uur kom ik aan in het prachtige La Roche. Ik heb een kamer in hotel ‘ Les Arcades’. Dit ligt letterlijk 2 minuten lopen van het marktplein van La Roche, de plek waar de trail van start gaat.

En wat nu?
Ik heb kennis gemaakt met de organisatie, en na betaling van Euro 5,00 borg voor het startnummer, het doornemen van de regelementen en wat gelach richting het hotel: inchecken!! De kamer is klein maar goed. Helaas geen ontbijt om 05:00u. het worden dus de meegenomen musli-bollen en bananen. Bij de auto even een baal-momentje: Ik kan mijn tas niet vinden. Dat is niet vreemd, want die staat nog in de huiskamer op de bank in Geldrop. Wat nu? Alle winkels zijn dicht, geen kousen, geen shirt. Wel een sportbroek, die heb ik zojuist in Valkenswaard gekocht. En gelukkig heb ik al mijn trail-spullen los achterin de kofferbak gegooid, schoenen en rugzak zijn er wel. En dan, ik mis mijn fotocamera, dat is echt dikke pech. Mijn foto-impressie kan ik niet maken. Maar goed. Ik bel Marc, die is al onderweg, maar hij heeft gelukkig wat extra spullen bij die ik kan gebruiken. We spreken af om 05:30u. bij mijn auto in La Roche, waar ik sokken en  T-shirt kan aantrekken. Nu ik precies weet wat ik niet heb en alles toch nog geregeld is besluit ik naar de Pizzeria te gaan op het marktplein.
 

Vlak voor de start
De nacht is kort. In La Roche een prachtig vuurwerk tot 23:00u. en vele mensen op straat. Om 05:00 al etend onder de douche en werkelijk waar om 05:30u. sta ik bij mijn auto en wacht op Marc. Plots gaan alle lampen van La Roche uit, pikdonker nu. “Wat is dit?” Ik zie geen hand voor mijn ogen. Ik besluit Marc te bellen, die zit op zijn fiets onderweg naar mij en hoort me niet door de wind van zijn afdaling, “Ik ben er bijna!!” hoor ik hem nog schreeuwen. Dan zie ik een lichtje snel naderen… Het is Marc, met een hoofdlamp. “ Heb je geen hoofdlamp Chris?” , “ natuurlijk heb ik geen hoofdlamp”, zeg ik. “Ik heb niet eens een schone onderbroek, alles ligt thuis!”. Goed, het begin van een prachtige dag is gemaakt. Ik krijg een shirt en kousen van Marc, we sluiten de auto met onze spullen en gaan op weg naar de start. We zijn niet alleen…. Op het plein staan in totaal ongeveer 70 Trailers klaar. Niet slecht voor een eerste editie, die ook nog start op dit tijdstip. We krijgen een uitleg over het parcours en om precies 06:00u. is het begin van de eerste editie Trail La Roche een feit.
We zijn onderweg….

Samen lopen
In het begin is het altijd even aftasten. De eerste klim, na ongeveer 300 meter vanaf de start zet direct de toon. “ O ja, er zijn hier aardig wat heuvels” en “ wakker worden benen!”  hoor je in het donker. Al direct zijn de snelle starters uit het zicht verdwenen, overigens niet echt indrukwekkend zo in het donker, maar goed. Marc en ik lopen in het midden van de groep en houden vandaag hetzelfde tempo aan.  Het parcours is geweldig. In het begin weinig single tracks maar wat een uitzicht. Ikzelf ben nog nooit eerder in La Roche en omstreken geweest, dus bij het aanbreken van het daglicht kijk ik mijn ogen uit. Geweldig. Met regelmaat baal ik dat mijn camera thuis is gebleven. Gelukkig neemt Marc af en toe een foto met zijn telefoon. Alles is fijn, alles is goed, op naar de eerste tussenstop, zo rond de 13km.
 

Supertrail La Roche
De trail neemt ons regelmatig mee tot aan de oever van de rivier. Heerlijk zo langs het water. Je moet goed opletten waar je loopt. Veel vlakke stenen met alg en dus glibberig. Scherpe randen en vele wortels van bomen en struiken. Omgevallen bomen, laaghangende takken en struiken maken het soms lastig, maar het is vooral leuk en afwisselend. Trail La Roche heeft een enorme afwisseling in trails. Ik heb gelopen over takken, gras, zand, omhoog, omlaag, stijl omhoog, stijl omlaag, over mos, door – over – langs bomen, over asfalt en kiezels, door bramenstruiken, door hoog gras, ja zelfs door water. Hoe afwisselend kun je het krijgen? Ik vind de verzorgingsposten erg goed geregeld. Er is voldoende water, cola , sportdrank en Red Bull. Voldoende bananen, muesli repen, snoep, gelletjes, van alles. En met een opnieuw gevulde rugzak en een vriendelijke “ Merci Madame” op mijn beste Frans gaan verder met de trail. Op naar de 18km, waar we de rivier moeten oversteken.

De Rivier
Wat moet je daar mee. Op de 18km een rivier, met de zekerheid dat je aan de overkant nog 32km verder moet lopen. Reserve sokken heb ik niet en met Marc hebben we alle scenario’s nagelopen. Schoenen uit en oversteken. Daarna alles weer aan. Nu de praktijk. Opeens stopt dan het pad en sta je aan de oever van de rivier, we moeten naar de overkant! Maar hoe dan? Ik zie iemand voor mij met 2 vuilniszakken als lieslaarzen. Weer een ander op zijn sokken door de rivier met de schoenen boven het hoofd. Ik kijk Marc aan en besluit het koude water gewoon door te lopen. Even later volgt Marc, ook nog met schoenen aan. Het water is koud en met drijfnatte kousen en schoenen komen we  aan de overkant. Daar beginnen we eigenlijk gewoon met het vervolg van de trai. Even onwennig en koud maar algauw zit het tempo er weer in en zijn we al de 20km nabij.

Trail La Roche tweede gedeelte
We voelen ons goed en samen lopen we door tot de stuwdam. We wisselen elkaar af met voorop lopen, en dan bij de Stuwdam, daar ontmoeten we familie Marc (Kay en Nova), onze supporters, voor de eerste keer vandaag. Even uitblazen en bijpraten. Verderop rond de 40km komen we elkaar weer tegen. Na de stuwdam beginnen de heerlijke bospaden. Het is lekker koel in de bossen. De zon komt langzaam door en je merkt in de openlucht dat het warmer wordt.
   
We worden weer langs de rivier geleid en vandaar opeens met een ketting tegen een muur omhoog. Daarna weer omlaag en verder het bos in. Voor we er erg in hebben zijn we bij de 42km aangekomen, bij de laatste verzorgingspost om precies te zijn. En werkelijk waar, met een marathon in de benen en met al ruim 1400 hoogtemeters achter ons beginnen we ontspannen aan de laatste 8km van deze schitterende trail.

 

Richting finish
We zwaaien nog eens richting Kay en Nova en beginnen aan een enorme klim van bijna een kilometer omhoog. Daarna natuurlijk weer afdalen. De laatste kilometers kunnen we nog steeds blijven hardlopen, en zowaar lopen we na 7 uur en 15 minuten het mooie La Roche weer binnen. 5 minuten later lopen we samen de finish over en genieten van een ontspannen ontvangst en het einde van de eerste editie van Trail La Roche. We worden verwelkomd Kay en Nova en ook Patrick Franken komt ons feliciteren. Hij heeft deelgenomen aan de 30km trail en is als derde geëindigd. Ik besluit aan iedereen te vertellen hoe geweldig Trail La Roche voor mij is geweest.
Trail La Roche is een welkome aanvulling op de reeds bestaande bekende trails.
Ik zou zeggen: Tot volgend jaar…

**Foto’s met dank aan Marc van Dijk

Chris van Beem
chris@trail-running.nl

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?