fbpx

Salland Trail in Nijverdal – 50km

Een paar maanden geleden werd ik benaderd door Bertus van Elburg. “Chris, ik ben een trail aan het organiseren, zou het leuk vinden als jij daar ook bij bent.” Het zou een mooie trail van 25 of 50km worden, dwars over de Sallandse Heuvelrug. Dus ik gaf direct aan: “Bertus, ik ben van de partij, ik zie er naar uit…. en, succes met de voorbereiding!” De maanden gingen voorbij en dan, na de Trail de l’Ourthe van 3 maart ga je eens kijken waar de Sallandse Heuvelrug eigenlijk ligt… Ok, dat vergt enige organisatie. Nijverdal ligt vanuit Geldrop toch ruim 2 uur verderop… Haha, dan ga je eens naar een nieuwe trail in Nederland, blijkt die nog verder weg te zijn dan vele trails in de Ardennen!

Zaterdag 10 maart

De start van de Salland Trail is zaterdag 10 maart om 10:00u. Samen met Wilbert besluit ik zo rond 6:45-7:00u. in de ochtend vanuit Geldrop te vertrekken om vervolgens via Eindhoven hop, de A50 op te schieten richting Nijverdal. Onderweg pakken we koffie en hebben leuke gesprekken en zo rond 09:00u. komen we aan bij het Zwembad ‘Het Ravijn’ in Nijverdal.

 

Ik vind het altijd een leuk moment zo aankomen. Je ziet verschillende trailrunners sjouwen met tassen, op zoek naar vanalles, met verse nummers in de hand en in de weer om klaar te zijn met de start. Wij de auto uit om de nummers op te halen. We sluiten netjes aan bij de grote rij, dit blijkt voor de 25km te zijn, de 50km kent geen rij. Je begrijpt, wij waren zo klaar!.

Dit zwembadcomplex heeft veel comfort. Ruime kleedkamers en toiletten. Een speciale plek voor de tassen. Een bar, een ruime hal en een geweldige buitenplaats, waar ook de start en finish is. Zelf houden we alle spullen in de auto, die staat letterlijk vlak voor de deur. We schudden vele vrienden de hand en gaan richting de auto voor het omkleden. Vandaag ben ik helemaal in een North Face outfit. Op vrijdag heb ik schoenen een jas, broek en t-shirt ontvangen om eens te testen. Ik heb eigenlijk nog nooit met North Face spullen gelopen dus, ik ben erg benieuwd. Ik ga vandaag 50km lopen, hmmm…. ik besluit toch zo uit de doos de nieuwe schoenen aan te trekken. Het zijn de Single Track Hayasa schoenen, en ze voelen licht aan. En ja, als de voeten in deze schoenen direct 50km kunnen hebben, dan zijn ze goed door de test. En, de finish van de eerste 25km is de start voor de volgende 25km en dit alles is bij het zwembad. Goed geregeld, een eventuele schoenenwissel is dus mogelijk na 25km.

De trail

Salland Trail 2012 - Start Trailrunning Nederland

Even voor 10:00u. een praatje van Bertus. De do’s en dont’s van de dag. Hoofdboodschap: Probeer te genieten en respecteer de natuur! De 50 deelnemers aan de 50km trail starten als eerste, de 150 deelnemers aan de 25km trail 5 minuten later. Goed gedaan… zo was er aan het begin geen file over het eerste smalle pad omhoog. Ons werd een mooie trail beloofd, en… de komende 5 uur zullen we het ondervinden… leuk vooruitzicht.

De eerste kilometers van een trail ben ik op zoek naar het automatisme. Zo’n gevoel dat het lekker vanzelf gaat, waarbij je niet hoeft na te denken over je tempo, je stappen etc. En, vandaag duurde het ongeveer 6km… Samen met Wilbert, Martine en Peter-Janhebben we zo lekker gelopen tot aan de eerste verzorgingspost. We zijn door mooie bossen, over leuke single tracks en vooral veel bospaden gelopen. Regelmatig zijn we ingehaald door de snellere 25km lopers, maar ach, plaats genoeg in de ruime natuur van Nijverdal. Bij de eerste verzorgingspost zag je meteen dat er veel werk was gemaakt van deze trail. Een complete kraam vol vriendelijkheid en hapjes en drankjes. “het buffet van een verjaardagsfeest”. De feestkraam van de pas geboren Salland Trail zullen we maar zeggen. Later bleek dat we nog 4x getrakteerd werden onderweg. De vlaai zat achter mijn oren… Prima geregeld!

De natuur

Salland Trail - Trailrunning Nederland Sallan Trail - Trailrunning Nederland

Ik heb me verbaast over de schoonheid van de natuur. De eerste lus van 25km met start en finish bij het zwembad was schitterend. Geen blauwe lucht maar toch mooie plekken bewonderd. Maar, die traktatie aan natuurschoon in het tweede gedeelte is echt bijzonder te noemen. Hoewel ik in de mot-regen heb gelopen, en het zich niet echt helder was, merkte ik zeker dat we een beschermd natuurgebied in liepen. Dit werd verteld door de vele borden, maar je merkte dit ook aan het ontbreken van enige viezigheid door de mens achtergelaten. Ongerepte natuur met mooie uitgestrekte zandpaden. En o ja, diezelfde zandpaden liepen over aardig wat heuveltjes (die zogenaamde heuvelrug). Al met al best nog wel een opgave om bij deze route alle paden rennend over te gaan. In totaal heeft de 50km me  Ergens rond de 30km kwamen Wilbert en ik Henri tegen, even gezellig bijpraten en weer verder. Zo rond de 40km ben ik mijn eigen tempo verder gaan lopen en het ging heerlijk.

Het bordje 42,195km voorbij, en de laatste 8 kilometers al weer, richting de finish. Ik voelde me goed. Geen last van mijn schoenen, die zijn voor de test dik geslaagd. Ik heb mijn krachten goed verdeeld en kan de hele 50km rennend afleggen. En dan weer terug in Nijverdal. Even over de spoorlijn, de gladde trappen af en het veld op. Daar, bij de finish stond Bertus al zijn deelnemers op te wachten. Met een dikke smile al handenschuddend kwam ik na 5 uur en 9 minuten weer terug bij de start.

“Bertus, wat een geweldige trail heb je uitgezet! – Bedankt, ik heb genoten!” waren mij eerste woorden tegen Bertus. En terecht, uiteindelijk draait het om de trail, de route door de natuur. Dat maakt trailrunning voor mij bijzonder. Bertus heeft daadwerkelijk een geweldige Nederlandse trail op de kaart gezet. In dit geval in Nijverdal over de bij mij nu bekende Sallandse Heuvelrug.

Ik ben blij dat ik deze editie heb meegemaakt. Of natuurmomumenten Bertus met zijn team weer toestemming geeft om opnieuw een Salland Trail te organiseren, ik denk het wel. De natuur is ongerept gebleven en een betere race directeur, organisatie en accommodatie is volgens mij daar in Nijverdal echt niet vinden.

Opnieuw een Salland Trail in 2013? Zo ja… dan ben ik er bij….

Tot de volgende keer.

Bertus van Elburg - Chris van Beem - Salland Trail 2012
 Bertus van Elburg

Chris van Beem
chris@trail-running.nl


Ga voor een uitgebreid fotoboek naar: Fotoboek Salland Trail 25-50km


Neem contact op

Verzenden..

© 2017 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

or    

Gegevens vergeten?

or

Create Account