fbpx

UltraRunners verhalen en ik

Trailrunning heb je in vele varianten. Bij ieder evenement heb je een winnaar en diegene die als laatste binnenkomt. Ieder heeft zijn eigen motivatie en verhaal. Verschillende persoonlijke belevingen op dezelfde route. Daarbij heb je nog een enorme variatie in afstanden. Van 5km trails tot een 320km lange trail in Italië, de zogenaamde Tor des Giants. Iedere trail heeft zijn eigen bijzondere elementen. Goed dat is niet nieuw…., is er dan een reden voor het opschrijven van dit soort informatie, nou…. voor mij zeker wel.

Lezen, luisteren en leren

De afgelopen periode heb ik gebruikt om goed te luisteren naar de verhalen van verschillende ultratrail lopers. Met sprongetjes ga ik de komende maanden kennismaken met de langere (ultra)trails. Maar wat zijn de ervaringen van deze mensen en hoe zou ik zelf omgaan met bepaalde momenten in wedstrijden waar het even tegen zit. Tijdens de verschillende deelnames kom ik trailrunners tegen die net als ik in voorbereiding zijn voor de langere trails. Dan zie je bijvoorbeeld Paul Steinebach lopen bij Crete de Spa (53km) en bij het marathon weekend in La Roche (Za 35km en Zo 42km). Paul loopt dit jaar de UTMB in Frankrijk, een waanzinnige uitdaging en een geweldig avontuur. Door ervaringen uit te wisselen kom je veel te weten, en… eigenlijk gaat dit vanzelf, je deelt een gezamenlijke passie… TRAILRUNNING

UTMB
Dit is een 163km rond de Mont-Blanc. (tijdslimiet 46uur). Om deel te mogen nemen moet je de zogenaamde UTMB punten verzameld hebben. Voor de UTMB zijn dit 7 punten die toegekend zijn door de organisatie aan verschillende trails binnen en buiten Frankrijk. Voor deelname aan inschrijving zul je de 7 punten verzameld moeten hebben verdeeld over 3 wedstrijden in 2 voorafgaande jaren. (2011 +2012). Om je een idee te geven. Voor de Trail des Fantomes in La Roche (52km) krijg je 1 UTMB punt. Voor mijn deelname aan de Salomon 4-Trails en de CCC worden per evenement 3 punten toegekend. Dus… zonder tegenvallers behaal ik dit jaar voldoende punten om me aan te melden voor de UTMB. En ja… dit is vanaf 2009 mijn doelstelling geweest, dus…. ik gaan ervoor!

Ik besloot het boek: “Running Trough The Wall” nog eens te lezen. Binnen dit boek vertellen verschillende Ultra-Trailrunners over hun meest bijzondere of extreme ultra-trail. Verhalen over de alom bekende 100K’s of 100Milers. Verhalen over niet meer kunnen maar toch doorgaan. Over bijzondere momenten, over hallucineren, over duck-tape en blaren, over de fysieke en mentale strijd. Bijzonder om in verschillende ervaringen  eigenlijk dezelfde strekking te ontdekken. Alle ultrarunners gaven aan dat het doorzettingsvermogen met name gecontroleerd, gevoed en gestuurd wordt van tussen de oren. Unaniem vertellen ze over momenten dat het lichaam eigenlijk niet meer kan (wil), en dat na een bepaalde gebeurtenis (of gedachte) er toch weer beweging ontstaat en vervolgens toch meer mogelijk blijkt te zijn. En, natuurlijk is na zo’n enorme inspanning het hele lijf stijf en zweren ze regelmatig nooit meer 100Milers te lopen….. Maar dat is dan even zo, daarna staan ze gewoon weer aan de start voor een nieuwe uitdaging in vaak een andere omgeving. Ja, het zijn stuk voor stuk liefhebbers van de natuur. Ze genieten van de rust en ieder heeft zijn eigen verhaal. Allemaal hebben ze moeite de trainingen te combineren met de doordeweekse werkzaamheden. Allemaal hebben ze gezin en sport kunnen combineren. Ja, ik heb veel geleerd van de omschreven verhalen. Een aanrader voor de trailrunners onder ons die net als ik de langere afstanden willen gaan lopen.

In Nederland is Jolanda Linschooten bekend om haar avonturen die ze meemaakt en verteld in haar blog en boek(en). Onlangs heeft ze haar eerste Ultraboek uitgegeven: “Eenzame uren”. Een echte liefhebster van (ultra)trailrunning. En ja, ik ga zeker dit boek met veel plezier lezen. Ook Jolanda staat dit jaar aan de start bij de UTMB.

Gewoon DOEN

Maar met lezen heb ik slechts een richting gevonden. Een route die andere doorlopen hebben om uiteindelijk de zware en mooie (ultra)trails te volbrengen. Dit betekent niet dat het voor mij ook zo zal werken. Wat zeker in mijn voordeel gaat zijn is mijn positieve insteek vooraf, tijdens en na afloop van een deelname. Bij iedere uitdaging bestaat de kans dat het anders verloopt dan je vooraf verwacht. Dit overkomt iedereen, mij dus ook.

Is mijn voorbereiding ideaal geweest voor de Salomon 4-Trails? Nou, indien ik kijk naar andere trailrunners die ook deelnemen, dan zie ik verschillen met mijn voorbereiding. Ik heb minder kunnen trainen door blessures en heb voor de komende week toch nog wat rust nodig om fit aan de start te verschijnen. Maar,… het avontuur staat voor de deur en ik kan niet wachten om te beginnen. Doen = Ervaren, …… gelukkig heb ik al veelGedaan en dat alles neem ik mee als ervaring in mijn komende avonturen.

Header Chris van Beem

Chris
chris@trail-running.nl


Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?