fbpx

Trail des Fantômes 2012

“Het is en blijft een bijzondere evenement, Trail des Fantômes in La Roche!”

Ok, mijn laatste test voor deelname aan de CCC op 31 augustus… Insteek: Een ontspannen deelname aan de Fantome trail op 19 augustus, waarbij ik kan wennen aan hoogtemeters en vele technische trailpaden kan ervaren. En, niet onbelangrijk, waarbij ik vele bekende trail-vrienden kan zien en spreken. Immers, het wordt mijn derde deelname aan de 50k afstand en in die eerdere 100km over de paden van Trail des Fantomes heb ik aardig wat trail-ervaringen opgedaan. Dus, …. klaar om opnieuw te leren vertrokken ik zaterdagmiddag met Wouter en Peter Jan richting La Roche.

Vooraf aan de trail?

Bij het ophalen van de startnummers werden we verwelkomd door Wim de Doncker. Als organisator van dit evenement zitten zijn voorbereidingen erop. Mooie nieuwe locatie, wat aanpassingen op het parcours en meer dan 600 deelnemers verdeeld over de 50k en de 25k afstanden.
Ik heb er zin in! Bij het afhalen van je nummer ontstaat er een gezonde verwachting van; “Wat staat ons te wachten, een nieuwe route, warme omstandigheden?” Vragen worden gesteld en open antwoorden worden gegeven. “Ok, we zullen wel zien” is dan vaak de conclusie.

Ik besluit na de heerlijke pizza bij de locale pizzeria met vele medelanders om mij rugzak compleet klaar te maken. Dit keer met 1,5 liter water en 2 bidonnen voorop met beide 0,5 liter isotone sportdrank. Verder kies ik voor zo’n flexibel (tube) flesje aan te maken met diezelfde sportdrank, maar dan hoog geconcentreerd, zodat ik dit onderweg kan gebruiken om de voorste flessen opnieuw aan te lengen. Verder musli-repen, gedroogde vijgen, gedroogde abrikozen, zout/magnesium, druivensuiker en wat BiFi-worstjes. Een witte Cap voor in de zon en 2x Buffs, voor om de polsen. Natuurlijk telefoon, geld en fotocamera en de rugzak is compleet. En ja, toch gauw zo’n 3,5kg extra op je rug.

De trail

We vertrekken om 7:00u. vanaf hotel Floreal voor wat achteraf een pittige trail van bijna 8 uur zou worden.

Fantome_Trail_2012_Trailrunning_Nederland

Ik besluit zoveel mogelijk alleen te lopen, bewust want 10 dagen later loop ik alleen van Courmayeur naar Chamonix, 100km solo door de bergen. Alleen, zonder trail-maatjes dus ook op mezelf aangewezen. Vandaag wordt een dag met leermomenten, dat voelde ik direct al na de verlossende woorden van Wim; ” drie, twee, een en GO…!”, waarna iedereen vanuit stilstand begon te rennen, de trail was begonnen.

De eerste kilometers klets ik onderweg met andere runners. Erg bijzonder te horen wat anderen aan trails hebben gelopen of gaan lopen. Ik word door vele trailers ingehaald maar hou mijn tempo. Ik kom niet echt in mijn ritme maar hou mezelf voor dat ik een diesel ben. Ik zeg tegen mezelf; ‘Ach, dit komt goed bij km 15’, wat ook vaak het geval is….

antome_Trail_2012_Trailrunning_Nederland

Leermomenten

Haha, dat van een diesel zijn klopte, maar dit keer kwam het ritme pas na km 35. Sjonge jonge wat was het taai tussen de 15 en 35km. Geen kramp in de spieren maar regelmatig een zweverig gevoel in het hoofd, gevolg; geen heldere focus meer. Een soort van: ‘verstoppertje met jezelf. Je zoekt naar een oplossing maar vindt niks, dus je verliest terwijl je wilt winnen.’ Moet ik dan nog langzamer gaan? Moet ik meer drinken, meer zout? Het werd een periode van 4 uur leerzaam afzien. Het spelletje schaken tussen mentaal en fysiek werd onder de gloeiende zon gespeeld.

Fantome_Trail_2012_Trailrunning_Nederland Fantome_Trail_2012_Trailrunning_Nederland

Uiteindelijk na 5,5uur onderweg te zijn won het mentale en vond ik mijn weg weer in het schitterende landschap. Het genieten was weer begonnen. Ik benutte ieder stromend beekje voor verfrissing, ben op 4 plaatsen even onderwater gegaan in de Ourthe en heb onder het lopen mijn lijf nat gehouden. Verkoeling gaf me mijn ritme terug. Bij de 40km kwam ik David tegen op een steile klim. We praten wat en liepen daarna beide op eigen tempo verder. Bovenaan de klim een scherp gevoel aan mijn linker teen…. ja, een blaar. De sokken toch niet snel genoeg droog, waardoor de huid week wordt en blaren ontstaan. Achteraf niet gek, aangezien ik iedere keer (wel zonder rugzak) zo de Ourthe in gesprongen ben. Even wat ongemakkelijk maar daarna geen last meer…. de laatste 10km heb ik lekker gelopen. Vlak voor de finish nog even het water in en daarna via de camping, langs de Ourthe terug naar Hotel Floreal.

De finish

Fantome_Trail_2012_Trailrunning_Nederland Fantome_Trail_2012_Trailrunning_Nederland

Op het grasveld was het al gezellig druk met deelnemers van 25 en 50km die al binnen waren. Ik keek op de Suunto en die gaf bijna 8 uur aan. Het is leuk binnenkomen met al die enthousiaste supporters en mede trailers. Nog nat van mijn duik in de Ourthe krijgt Nelly een knuffel en vele andere komen naar me toe om me te feliciteren. 50km door de hitte, met 2339 D+ en 2337 D- aan hoogtemeters en ruim 12 liter gedronken. Een goed georganiseerde trail met voldoende posten waar veel te kiezen was. Ik plons in de Ourte, haal mijn finisher shirt en plof neer op een bankje. Mijn training zit erop, nu rustig aan…. goed uitrusten, goed eten en op dinsdag 28 augustus richting Frankrijk….. De CCC wordt mijn volgende trail. Bij het finishen vond ik het toch wel dichtbij, nu bij het schrijven van deze blog duurt het me nog veel te lang.

Ik heb er zin in…… op naar Chamonix !!!

Conclusies

  • Witte kleding is handig bij warme dagen
  • Ook bij warm weer je telefoon in plastic, dan kun je gewoon water over je heen gooien.
  • Zelf zout en mineralen bij je dragen is een must
  • Alleen lopen is zwaarder dan samen
  • Het lijf kan meer dan je denkt, je mind-set is daarbij alles bepalend.
  • Wat is de natuur bij La Roche toch waanzinnig mooi.

Tot de volgende keer.

Chris
chris@trail-running.nl

Fantome_2012_Chris


Ga naar het fotoboek: Trail des Fantômes 2012


Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?