fbpx

Marathon Zeeland – die gaat nooit vervelen !!!

Dit weekend heb ik het geluk dat ik aan de 10e editie van de Kustmarathon kan deelnemen. Voor de verandering ben ik niet op vrijdag maar pas op zaterdagochtend afgereisd naar Zeeland, dit kwam nu zo uit. Nee, dit keer vertrek ik samen met Marc van Dijk om 8 uur in de ochtend vanaf Motel Eindhoven richting Walcheren waar mijn ouders wonen. Een rit van ongeveer 1,5 uur door wind en regen. ‘Gaat het opnieuw een extreme editie worden?‘ vragen we ons af. We kijken onderweg op de buienradar en zien de Provincie Zeeland verstopt achter een dik wolkendek… Daarna kijken we naar de weersvoorspelling en die geeft voor de loop van de dag andere informatie…. Vanaf 12 uur droog in Haamstede en daarna opklaring langs de kust. Met die wetenschap en kletterende regen op de voorruit rijden we verder richting een nieuw avontuur: 42km hardlopen langs de kustlijn in Zeeland. Een kennismaking met de Kustmarathon voor Marc en een herhaling voor mij, en toch….geen editie is hetzelfde gebleken, dus …. laat die klok maar 12 slaan in Burg Haamstede…. wij hebben er zin in.

Ontspannen aankomst

De Kustmarathon start in Burg Haamstede en komt aan in Zoutelande. Mijn ouders zijn zo aardig om ons in Burg Haamstede af te zetten. Hier merk je dat de organisatie ieder jaar de knelpunten uit eerdere edities vervangt door goede oplossingen. Auto’s worden vlak bij de sporthal al omgeleid, zodat deelnemers direct bij de parkeerplaats afgezet kunnen worden. De auto kan daarna weer eenvoudig wegrijden. Gevolg; geen files en voor ons geen extra meters… Top! Bij aankomst in de sporthal vinden we vele bekenden in de goed gevulde kantine. We begroeten Joop en Nellie, Joop als deelnemer en Nellie als trouwe supporter. Zelf had ik nog iets te regelen. Ik had mijn startnummer kwijtgemaakt… Erg slordig maar hij was van het ene op het andere moment gewoon niet te meer te vinden… Dus, ik stuurde vorige week 1 mailtje naar de organisatie met mijn probleem. Direct kreeg ik een reactie, ik kon mijn (nieuwe) startnummer alsnog ophalen bij het wedstrijdsecretariaat op de wedstrijddag. Dus, even zoeken naar het secretariaat en daar kreeg ik mijn nieuwe nummer. Wel zonder naam en dus schreef ik samen met de twee vriendelijke dames mijn naam met een merkstift erbij. ‘Dat is leuk voor de toeschouwers!’ vertelde de ene dame… en ja dat klopt. Die aanmoedigingen van de vele supporters werken goed, zeker als ze je naam op het startnummer kunnen lezen. Tevreden met mijn nummer liep ik terug de zaal in en sloot aan bij Paula, Marc, Mart en Jos. ‘Weer eens samen een run, leuk’. Het vorige gezamenlijke evenement was de Salomon 4-Trails, een 4 stage wedstrijd met start in Duitsland, dan via Zwitserland naar Oostenrijk. 160km natuur door de bergen, geweldig. Dit keer een andere setting, maar opnieuw met hetzelfde gezelschap…. helemaal goed. De weersverwachtingen en wat trekken we aan is het onderwerp. Uiteindelijk werd het voor mij toch een korte broek met slechts een T-shirt gecombineerd met van die handige sleeves. Omlaag stroopbare mouwen zullen we maar zeggen… Ik besluit met een Racevest van UltrAspire, de Surge, te gaan lopen. Toch met 1,5 liter water op mijn rug. De bevoorrading is wel goed bij de kustmarathon, maar ik vind het prettig te drinken wanneer ik dorst heb en ik ben het gewend om met een rugzak te lopen. Verder nog wat notenrepen, druivensuiker, magnesium tabletjes, een fototoestel en ik ben compleet. Mijn telefoon toch maar in een plastic zakje… .’Je weet maar nooit hier in dit mooie, natte, zonnige, zanderige, duinachtige Zeeland!’

De start

Marathon Zeeland 2012 Start Haamstede - Chris van BeemFoto: Nellie van de Wal

Vanaf de sporthal maken we wandeling door de smalle straatjes van Burg Haamstede tot aan de kerk in het centrum. Vele toeschouwers en vele Zeeuwse vlaggetjes zorgen voor een prima sfeer. We lopen naar de startvakken en zien de snelle lopers in het eerste vak. We zien Esther Sweeris staan in het vak tot 4 uur, en we besluiten erbij te kruipen. Esther en ik hebben eind augustus in Chamonix de CCC gelopen. Een trail van 100km van Courmayeur via Champex naar Chamonix. Dit keer iets ingekort tot zo’n 90km vanwege het slechte weer. We konden niet te hoog want daar sneeuwde het te hard. Toch grappig dat er vele trailrunners ook voor de Kustmarathon kiezen. Waarschijnlijk omdat deze wedstrijd bekend staat als de zwaarste marathon van Nederland en…. omdat het parcours vele mooie stukken natuur doorkruist. We zijn er klaar voor!!! Traditiegetrouw begint de klok te luiden en na klokslag 12 komt de groep in beweging… Vanaf dat moment zijn we allemaal onderweg richting het plaatsje Zoutelande, zo’n 42 kilometer en 195 meter verderop !!!

Het gaat lekker

Marathon_Zeeland_2012_Neeltje_JansFoto: Nellie van de Wal

Het eerste stuk door Burg Haamstede met aansluitend de bossen, de duinen en het stuk strand vind ik een mooi gedeelte… Bij het verlaten van het strand ben je dan ongeveer 5km op weg. Je krijgt de verzorgingspost en dan begint het stuk asfalt over de Pijlerdam, de Neeltje Jans en vervolgens over de dijk bij Vrouwenpolder. Daar verlaat je het asfalt op ongeveer 19km en duik je de dijk af zo het mulle zand op… Samen met Esther heb ik een heerlijk tempo gelopen, waardoor dit gedeelte omvloog. En dat is maar goed ook want op asfalt heb ik het niet zo. Maar, het ritme van de dag was goed en hier en daar een fotootje maken doorbrak de zogenaamde ‘asfalt-gedachte’. Ik heb veel om me heen gekeken. Typisch… rond de 15km kijk ik links van me en zie een man die ik herken… ik zeg; ‘Volgens mij deed jij 3 jaar geleden ook mee en had je een strak blauw pak aan’. Hij lachte en zei; ‘Ja, klopt…. dat was drie jaar geleden’ Toen hij vervolgens vertelde dat hij een keer niet heeft kunnen deelnemen vanwege een hartaanval, en dat hij het rustig aan deed deze keer keek ik wel even raar. Dat zag hij en met een brede smile liepen we vervolgens allebei verder. Tja, zo heeft ieder zijn eigen verhaal zullen we maar zeggen.

Het strand bij Vrouwenpolder

Marathon Zeeland 2012 - Trailrunning Nederland 91   Marathon Zeeland 2012 - Trailrunning Nederland 91

Als ware helden worden we ontvangen als we bij het verlaten van de dijk het strand op gaan. Wel even een lastige overgang. Van de harde ondergrond de dijk omlaag en zo het mulle zand op. In een lange sliert steken we het brede strand over richting de waterkant, immers…. daar is het strand wat harder. Bij het passeren van het halve-marathon-punt blijk ik net onder de 2 uur te zitten. ‘Sjezusss, ik heb aardig doorgelopen het eerste stuk‘, was mijn eerste gedachte. Normaal start ik langzamer, in de wetenschap dat het zware gedeelte net begonnen is…. Maar, het gaat nog lekker. Ineens hoor ik achter me; ‘Heeee Chris, hoe gaat ie?’ Het is Gerard….

Marathon Zeeland 2012 - Trailrunning Nederland 106

In een goed tempo loopt hij met een groepje en haalt hij me bij. We praten wat en ik laat ze daarna weer gaan… ze gaan net iets sneller dan mijn tempo. Dan loop ik ineens naast Guy uit België. We kennen elkaar via Facebook, en nu lopen we eens samen. Toch grappig die social media. Vandaag kom ik regelmatig mensen tegen die ik eigenlijk al ken. 3 km terug Ruud 2km daarvoor Tini. Waarschijnlijk lezen we eenmaal thuis elkaars versie van ditzelfde evenement na afloop. Dan, na 7km strand, komen we in de buurt van Oostkapelle…. De Piraat, de strandtent waar we de duinen in gaan. Ik voel me prima en ook hier ga ik in een lekker tempo de strandopgang omhoog. Net achter de duinen heb je een drankpost, ik pak daar een halve banaan, een beker sportdrank, maak een praatje en ik ben weer weg….

De duinen richting Domburg

Marathon Zeeland 2012 - Trailrunning Nederland 122

Ik loop de hoek om en kijk even in de spiegel waaronder staat “U ziet er nog goed uit !” Haha, die staat er al jaren! Nu beginnen de schelpenpaden. Eerst door de bossen en vervolgens verder door de duinen. De zon staat aan de hemel en op de hoogste punten hebben we een geweldige panorama van strand en zee. Standaard komen we vlak voor Domburg bij de ‘Tijden-man’. Bij het passeren heeft hij je eindtijd berekend. Waarschijnlijk een man met een passie voor rekenen….

Marathon Zeeland 2012 - Trailrunning Nederland 132

Daar wordt me verteld dat ik iets voor 4 uur ga finishen. ‘Als ik zo door kan blijven lopen‘, is direct mijn gedachten… Samen met Guy lopen we Domburg binnen en daar heb je weer een verzorgingspost. Warme bouillon, dat wordt het voor mij. Samen met een halve banaan. Ik wandel verder met de bouillon in mijn hand. Goed… ik voel nu duidelijk mijn stijve benen. Een behulpzame supporter ziet me zoeken naar een prullenbak en pakt mijn beker. Toch mooi die behulpzaamheid. Even verderop bovenaan de trap van het hoogste punt van Domburg zie ik Gerard staan. Zijn loopmaatje moet even bijkomen en na wat overleggen geeft hij aan dat we zonder hem verder kunnen. Samen denderen we de trap af, richting het pad dat achterlangs de golfbaan door de duinen loopt. Gerard gaat lekker en net als eerder deze dag zie ik hem langzaam voor me uit weglopen. ‘Tot na de finish Gerard!!!

Vergeten te eten…

Bij het draaien op de dijk richting West-Kapelle begint weer een sturkje asfalt. Op dat moment een enorme knor in mijn maag… oeps… wat is dat?. Damn.. Ik ben vergeten te eten. Ik besef dat ik de eerste 35km slechts 1 musli-reep en 2 stukken banaan gegeten heb. Veel te weinig natuurlijk. En ja, dan is het lastig om dit weer ongedaan te maken. Ik kom bij de verzorgingspost op de dijk en neem twee glazen cola. Ik heb nog een reep maar die krijg ik op dat moment niet weg… Hmmm… van hieraf nog zo’n 5km te gaan… ‘Dan maar op karakter‘, zeg ik hardop. De energie is grotendeels weg… daarvoor in de plaats een set stijve spieren en een zingende maag. Ik zie Anne staan, die maakt snel een foto, en ik loop weer verder….

Marathon_Zeeland_2012_Westkapelle
Foto Anne ten Hoeve

Ik draai rechts langs de tank en kom na een kilometer bij de Reddingsbrigade. Alleen een spons gebruik ik daar bij de verzorgingspost, want nu iets eten of drinken voelt niet goed. Hier beginnen de laatste hobbels, en wel de hoogste hobbels van Walcheren. De duinen tussen West-Kapelle en Zoutelande. Dus.. de knop om en gewoon achter de eerstvolgende loper aan hobbelen, dat is het plan. En, ….. het werkt. Slechts een enkele wandeling bij de klim van de hoogste toppen, maar voor de rest prima. Ok, het loopt niet echt lekker meer, maar…. er zit nog een lekkere vaart in. De laatste trap omlaag en zo het strand op voor de laatste kilometers. Dan, na 200 meter op het mulle zandstrand is ook mijn laatste opleving weg… haha… Geen zin meer zegt mijn lijf… en …nog 10 minuten lopen zegt mijn hoofd. Nou, zie dat maar eens op 1 lijn te krijgen. Ik pak mijn laatste reep en neem een paar happen. Bij het tweede paalhoofd begin ik weer maar weer te rennen. Prima… ik hoor de doedelzakken al.

Marathon_Zeeland_2012_Strand_ZoutelandeFoto Anne ten Hoeve

En voor ik het weet sta ik na het passeren van de doedelzakspelers op de boulevard bij Zoutelande. Toch blijft dit een leuk moment. Een lange straat met links en rechts van het pad supporters op de dijk. Ik kijk naar links en daar zie je onderaan de dijk de deelnemers Lein Lievense de hand schudden bij het passeren van de hun finish. Ik loop verder en wordt verwelkomd door Nellie. ‘Je hebt het gehaald, je bent bijna binnen, gefeliciteerd!‘ Haha, die Nellie… geweldig zo’n onthaal! We kletsen wat en ik loop verder…. Ik draai links de dijk af en ren zo de Langstraat in. Ik zie de finish en ben verbaast over de tijd. 4:13u. staat er op de klok. Ik schud Lein de hand en feliciteer hem als organisator met de 10e editie van de geweldige evenement. Ik ontvang de medaille en loop de tent binnen.

Marathon Zeeland 2012 - Trailrunning Nederland 53  Marathon Zeeland 2012 - Trailrunning Nederland 87 Marathon Zeeland 2012 - Trailrunning Nederland 168

Tja, Marathon Zeeland…. voor mij is en blijft dit evenement bijzonder. Met een voldaan gevoel plof ik neer naast Kees-Pieter. Hij was al binnen, net als Marc. Allemaal hebben we een eigen verhaal…. en dit was het mijne……

Tot de volgende keer…

Chris
chris@trail-running.nl


Marathon_Zeeland_2012_Dijk_Zoutelande_2
Foto: Nellie van de Wal


Ga naar het fotoboek: Marathon Zeeland 2012


MATERIAALKEUZE:


IN DE RUGZAK:

  • 1,5 liter water (hydroback)
  • 4 noten – muslirepen
  • 1 rol druivensuiker
  • Salomon Windjack
  • Fototoestel
  • Telefoon
  • Identiteitskaart + geld

Enkele cijfers

Afstand
42,13 km
Maximale snelheid
13,29 km/u (4’30 min/km)
Gemiddelde snelheid
9,88 km/u (6’04 min/km)
Hoogste punt
-66 m
Laagste punt
-108 m
Opgaande helling
172 m
Neergaande helling
182 m
Oplooptijd
0:59’55
Tijd afdaling
0:44’31
Vlakke tijd
2:31’26.4
Maximumtemperatuur
27,0 °C
Gemiddelde temperatuur
23,9 °C
Minimumtemperatuur
19,0 °C

Neem contact op

Verzenden..

© 2017 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

or    

Gegevens vergeten?

or

Create Account