fbpx

Marathon Zeeland – waar het allemaal begon !!!

Komende zaterdag sta ik voor de 6e keer aan de start van de Marathon Zeeland, ook wel de Kustmarathon genoemd. Wat is dat toch met dat evenement? Wat maakt dat evenement nou zo bijzonder dat ik daar ieder jaar weer aan de start verschijn? Nou, voor mij is het daar 6 jaar geleden begonnen. Mijn eerste marathon was de 5e editie Kustmarathon in 2007.
Laat ik eens terug gaan naar dat moment….

Juni 2007

Op een zaterdagmiddag in juni ging de telefoon, mijn zwager Kees-Pieter uit Zeeland. Het bericht was vrij kort; ‘Zeg, ik heb me ingeschreven voor de Kustmarathon, maar dat is natuurlijk niks voor jou!’. Dus… zo impulsief als ik ben…. binnen een uur stond ik ook op de deelnemerslijst.

Missie: Van 0 naar 42,195km in 3 maanden…. of met andere woorden. Van niet-loper naar marathon-loper. Gelukkig ben ik een positief persoon en zeg ik vaak tegen mezelf:
‘Niets is onmogelijk, als je er maar in gelooft’

Je begrijpt dat ik de eerste weken trainen nooit zal vergeten. Dan is 5km hardlopen ineens een enorme opgave. Dus, 10 weken aan 1 stuk ben ik gaan trainen in en rond de bossen van Geldrop. En, uiteindelijk kon ik 2 weken voor de marathon 25km achterelkaar lopen. Een erg handig pluspunt ontpopte zich: …. ik begon het lopen door de natuur steeds leuker te vinden !!! Vele bekenden om me heen verklaarde me voor gek, maar dat versterkte juist mijn wil om toch te finishen in wat de Zeeuwen zeggen: De zwaarste marathon van Nederland.

Maar, ik stond aan de start in Burg Haamstede op 6 oktober 2007. Rode pet, rood shirt, strake broek, Adidas hardloopschoenen, afgetraind, met een belt en …. helemaal strak van de zenuwen. Voor de mensen die me kennen, dit was 1 van de wedstrijden waar ik weinig praatjes had. Na klokslag 12 klonk het startschot in het centrum van Burg Haamstede, mijn eerste marathon was begonnen.

Kort samengevat: Het was zwaar! In uiteindelijk 4 uur en 23 minuten kwam ik over de finish! Lachen kon nog wel, de rest van mijn lichaamsdelen deden pijn of waren verkrampt! Ik was zo ver over het randje gegaan dat ik na het douchen nog aan het overgeven was. Ik hoor mezelf nog zeggen: ‘Ok,dit nooit meer…..’

Marathon Zeeland 2007 - Chris van Beem  Marathon Zeeland 2007 - Chris van Beem4 Marathon Zeeland 2007 - Chris van Beem
Marathon Zeeland 2007 - Chris van Beem

Het gevolg was dat ik 3 maanden lang heb ik niet kunnen trainen. Pijntje hier pijntje daar…. Vooral mijn knie had het moeten verduren. Toch begon ik het lopen te missen en ja, uiteindelijk maar weer begonnen met trainen in de mooie natuur. De uitspraak ‘Ok, dit dus nooit meer….’ had ik aangevuld met … dat moet anders kunnen. Nieuwe conclusie… ik wist nu hoe het niet moest, en had lang genoeg de tijd om me goed voor te bereiden op de 2e editie van de Kustmarathon.

Mijn traditie

Ondertussen is er veel veranderd. Na mijn 2e Kustmarathon ben ik gaan zoeken naar mooie natuurlopen in het buitenland. Steeds zocht ik naar voor mij onbekende evenementen, op zoek naar een nieuwe uitdaging. Die vond ik in het begin in de Ardennen. Vele trails heb ik gelopen. Vervolgens liep ik trails in Spanje, Frankrijk en Duitsland en werden de trails uiteindelijk ook (Ultra)trails, waarbij de afstand langer is dan een marathon afstand. Iedere keer ging ik mijn doelen verleggen, ik ben nog steeds op zoek naar de vele onbekende gebieden. Verder heb ik geweldig leuke mensen leren kennen die ook evenveel plezier ervaren door simpel door de natuur te rennen. Ja, mijn draai heb ik wel gevonden.

Zo rond deze tijd plan ik mijn jaarkalender vol met trails waar ik aan wil deelnemen. Sommige trails gaan met loting, andere moet je op tijd voor inschrijven. Zo gaat bij de Kustmarathon ieder jaar de inschrijving open op oud en nieuwjaar. Nog ieder jaar ben ik dan voor het grote vuurwerk  al ingeschreven als deelnemer. De eerste zaterdag van oktober staat voor mij vast. Traditiegetrouw naar de marathon in Zeeland.

Opnieuw zaterdag 6 oktober

As zaterdag is het opnieuw de marathon Zeeland, en weer op 6 oktober. Met veel plezier reis ik weer af naar Zeeland. Geen enkele editie is nog hetzelfde geweest. Ik ben daarom ook erg benieuwd hoe zwaar het mooie pacours dit keer gaat worden. Een ding is zeker…. ondertussen loop ik de Kustmarathon met vele vrienden en bekenden…. en dat maakt voor mij zo’n dag extra bijzonder.

Voor velen tot zaterdag! voor anderen tot mijn volgende blog… over de marathon Zeeland 2012.

Marathon Zeeland 2007 - Chris van Beem
Die rechtse medaille kreeg ik van mijn dochters… helemaal goed !!!

Chris
chris@trail-running.nl


Ga voor een impressie van de eerdere edities naar: Impressie Kustmarathon


Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?