fbpx

Lavaredo Ultra Trail 2013, … nog even dit.

Het is toch 118km Chris….

Tja, een paar keer per dag betrapte ik mezelf erop, ik vertelde mezelf; ‘Het is toch 118km Chris’. Donderdagmorgen rond 9:00u. vertrek ik vanuit Schiphol en ben dan echt op weg richting de Lavaredo Ultra Trail 2013. Echt geweldig dat vooruitzicht. Nu, de laatste dagen in voorbereiding daalt het besef dat op vrijdagavond alle deelnemers beginnen aan dit monsteravontuur. Ieder evenement heeft zo zijn voorbereiding en ieder evenement heeft zo zijn uitdaging. Ik ben er klaar voor maar toch… het nieuwe avontuur heeft veel nieuwe elementen, wat het voor mij extra bijzonder maakt.

Nieuw

Nooit eerder ben ik gaan trailrunnen in de Dolomieten. Ben echt vaak in Frankrijk geweest en heb vele mooie trails mogen lopen. Ook in Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland en nog het meest in België heb ik vele paden kunnen lopen. Bij vele trails ging ik gezamenlijk met mede-trailers. We vertrokken samen, beleefden gezamenlijk het evenement en waar nodig sleepten we elkaar er doorheen. Nu ga ik alleen en ga helemaal mijn eigen ding doen. Ik ken daar wel wat mensen maar het is toch een soort individuele run. Ik probeer dan ook in deze laatste dagen heel zorgvuldig alle voorbereidingen af te ronden en ontspannen aan te start te verschijnen. Onzeker ben ik niet, het is meer van hoe kan ik me nog zekerder gaan voelen.

Oriëntatie

Op het moment ben ik me aan het verdiepen in de route. De Lavaredo Ultra Trail heeft naast de  118km een pittig hoogtemeter profiel, in totaal 5.740m D+.

Hoogteprofiel Lavaredo UltraTrail 2013 - Trailrunning Nederland
Deze afbeelding zit straks geplastificeerd aan mijn rugzak. Zo, direct voor de pak. In combinatie met mijn Suunto heb ik zo een goed overzicht met wat me te wachten staat. Handige hulpmiddelen voor mij om goed te doseren. Ik vind mezelf niet echt een klimmer en zie dan ook iedere keer uit naar de afdalen. Nou, zoals je ziet zitten de afdalingen er veelvuldig in. Kort samenvattend, als ik de 100km gepasseerd ben, is het laatste gedeelte bijna alleen maar afdalen. Een prima scenario als afsluiting voor deze trail voor mij.

In het donker lopen

De start is op vrijdagavond 23:00u. Dat betekent voor mij dat ik de eerste 6-8uur zal lopen in het donker. Ga ik uit van het gemiddelde bij de CCC dan is het mogelijk dat ik gemiddeld zo’n 5km per uur vooruit kom. Ok, dat klinkt heel langzaam, maar het is echt pittig zo klimmen in de bergen en ja, het weer bij de CCC was toen ronduit beroerd.
Ik ben erg blij als ik deze run in dat gemiddelde tempo kan lopen. Dat is dan inclusief de pauzes bij de drankposten en eventuele de nodige verzorging. Ik weet nog goed dat ik bij de CCC al zeker een uur heb verspeeld met het alleen maar omkleden en aanpassen op de weersomstandigheid. Daarbij heb ik toen bij de (tent)verzorgingsposten met regelmatig met warme Bouillon moeten opwarmen. Het was nat en koud en verschillende deelnemers zijn met onderkoeling uitgestapt toen.

Dus, ga ik uit van een gemiddelde van 5km per uur, dan wordt het licht na ongeveer 40km ploeteren in het donker. Dan zit ik midden in de zwaarste en hoogste klim van de trail. Zo rond de 45km een lange afdaling, en voor mijn gevoel begint dan echt de wedstrijd. Het eerste stuk zal ik echt erg rustig gaan lopen. En, zodra ik het daglicht zie, zie ik de omgeving en de paden. Dan komt bij mij de echte lol naar boven.

De omgeving

Het is voor mij erg moeilijk in te schatten hoe de vorm van de dag zal zijn. Ik ben ingesteld op de Ultra, maar het helpt me goed als de omgeving goed zichtbaar is. Ik vind het geweldig om ver in de bergen te kunnen kijken. De stipjes trailrunners in de verte te zien bewegen en dat het besef dat ik daar ook zal lopen. Ja, het liefst zonneschijn, dan ben ik helemaal in mijn element.

Maar, de weersverwachtingen zijn onvoorspelbaar in de bergen. Ook met regen zul je de route moeten afleggen. Het is daarom dat ik vooraf goed de route bekijk. Bij de zware fases tijdens de run stel ik korte doelen. Van post naar post bijvoorbeeld. Merk ik dat het niet meer vanzelf gaat, dan probeer ik terug in het ritme te komen. Ik zal waarschijnlijk ook weer aansluiten op een gelijkgezinde runner. Iemand met hetzelfde ritme die ook gaat voor de beleving. Voor mij zijn alle deelnemers winnaars… winnaars omdat ze de uitdaging durven aan te gaan en winnaars omdat ze de grens van hun kunnen opzoeken, in een omgeving die mooi maar zwaar is. Zolang je de bergen respecteert en bewust bent van hoe klein je op dat moment bent is er het besef dat je voorzichtig moet zijn. De risico’s vermijden maar bewust genieten van begin tot eind.

Mind-Set

Ondertussen heb ik aardig wat Ultra Trails gelopen. Een goede conditie, sterke spieren, goed uitgerust, goede kleding en materiaal, allemaal belangrijke onderdelen die je kunt voorbereiden voordat je aan de start verschijnt. Die voorbereiding is goed afgerond nu. Maar, dat is in mijn geval slechts een onderdeel van het totaal. Ik heb gemerkt dat je tussen je oren ook de goede Mind-Set moet hebben. Wat die is en hoe dat eruit ziet bij anderen, geen idee….. Ik kan alleen uit mijn eigen ervaring praten en vertellen wat ik doe. Als je verschillende (Ultra)Trailrunners vraagt naar de zware momenten dan weten ze er altijd wel een paar te benoemen. Sommigen kunnen een zwaar moment omzetten in een drive om door te gaan, anderen lukt dit niet en zullen niet verder kunnen. Ik ben regelmatig erg diep gegaan. Met andere woorden, ik heb toch wel momenten meegemaakt waarvan ik niet wist dat ik ze aankon. Het is dan ook heel bijzonder te ervaren dat een paar kilometer verder je terugkijkt naar zo’n moment en je jezelf afvraagt hoe het kon dat je je zo voelde toen. Helemaal niks meer aan de hand. Je zit weer in je ritme en je voelt je sterk dat je toch door bent gegaan. Kijk, als je een blessure hebt en je kunt niet verder, dat is een ander verhaal. Maar als je hoofd zegt; ‘Ik kan niet meer, ik wil niet meer’ en iets verderop ben je weer helemaal happy, dan heb je toch iets gedaan (blijkbaar) dat je de draad weer op heb kunnen pakken. Nou, het zijn die (ervarings-)momenten waar ik ook bij de Lavaredo Ultra Trail naar op zoek ben. Wat zijn de dingen die ik mezelf voor hou, wat is het waardoor ik door blijf gaan? Is het omdat ik goed naar mijn lijf luister en mijn tempo daar op afstem. Is het omdat ik de finish visualiseer en mezelf zie binnenkomen. Is het omdat ik stront-eigenwijs ben en maar door blijf gaan, of is het omdat ik me voor hou een hoop te missen als ik de rest niet uitloop?

Ik weet wel wat ik niet doe, en waarvoor ik heel alert ben. Je hoort mij nooit zeggen dat ik iets niet kan. Ik hou mezelf voor dat ik al aardig wat gedaan heb in plaats van te zeggen dat ik moe ben. Ik stap niet uit als ik moe ben, dat is iedereen om me heen op dat moment. Ik hou niet van het woord moeten, ik kies er zelf voor en dat hou ik heel de trail vast. En, ik laat nooit een enkel vervelend momentje tijdens het evenement mijn gedachten bepalen. Bij de CCC was het erg vervelend dat mijn Suunto ineens leeg was, maar ik heb verschillende trailrunners leren kennen door af en toe de tijd te vragen. Ach, met een positieve houding kun je een hoop bereiken.

Zo, wat een teksten allemaal hierboven. Tja, eigenlijk ben ik deze Lavaredo Ultra Trail nu al in gedachten aan het lopen.. haha. Ja, iedereen zo zijn eigen manier.

Kijk, dat ik dit opschrijf en deel met jullie is voor mij ook een manier in mijn voorbereiding. Bezig zijn met mijn doel in welke vorm dan ook helpt straks bij lopen van deze Ultra Trail.
De komende dagen verzamel ik mijn laatste spulletjes en pak mijn tas. Op het moment dat ik land op Italiaanse bodem is mijn avontuur echt begonnen. Dan stap ik uit het vliegtuig met de wetenschap dat ik 118km door de prachtige Dolomieten mag lopen. Begeleid door een professionele organisatie van The NorthFace Ultra Trail.

Nog 4 nachtjes slapen en het is zover. Een mooi vooruitzicht, ik ben er blij mee.

Tot de volgende keer.

Chris van Beem
chris@trail-running.nl


Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?