fbpx

Materiaal en voeding bij de Lavaredo Trail

Laat ik beginnen met te vermelden dat de keuzes van materiaal en voeding echt persoonlijk is. Wat voor de mij goed uitpakt hoeft niet voor een ander te gelden. Daarbij heb je op het gebied van trailrunning voeding en materiaal ontzettend veel keuze. Ondertussen heb ik al vele producten geprobeerd en ik merk dat tijdens mijn trails een goede materiaal-afstemming zeker voordelen geeft. Dus, aangezien ik 118km zal gaan trailen in de Dolomieten op 28 juli heb ik mijn keuze al lang gemaakt. Dit is wat ik ga meenemen…

Tijdens een UltraTrail ben je lang onderweg. Bij de CCC (94km) in 2012 heb ik meer dan 18 uur nodig gehad om vanuit Courmayeur via Champex in door de bergen uiteindelijk in Chamonix uit te komen. Natuurlijk zijn er onderweg diverse bevoorradingsposten, maar uiteindelijk ben je grotendeels afhankelijk van wat je zelf in je Racevest meeneemt. Ondertussen ben ik een trouwe UltrAspire Racevest gebruiker. Die keuze is ontstaan omdat ik draagcomfort met slimme opbergplaatsen erg belangrijk vind en dit merk past mij prima. Tot 2 jaar geleden gebruikte ik 4 verschillende Racevests van Salomon, ook zeer goed materiaal. Een persoonlijke voorkeur die prima bij me past.

 UltrAspire Surge  UltrAspire Surge  UltrAspire Surge

Racevest (Rugzak)

UltrAspire heeft verschillende typen Racevests. Over het algemeen gebruik ik de Surgevoor mijn trail-tochten. Bij een deelname aan een UltraTrail stelt de organisatie vaak eisen aan wat je zo allemaal verplicht bij je moet dragen. Ik weet dat dit niet in een Surge past dus loop ik met de Omega. Een wat grotere opberg-ruimte maar met dezelfde logische opbergplekken voor materiaal en voeding waar je snel bij moet kunnen. Zo even uit het blote hoofd ga ik het volgende materiaal bij me dragen:

  • 2 hoofdlampen (1 reserve + extra batterijen)
  • Regenbroek, extra droog shirt,
  • Regenjas + Capuchon, dun windjasje
  • Muts (TE-C), Handschoenen,4x Buffs
  • Poles (stokken),
  • Deken folie, First-aid kit, Tape (o.a. voor blaren),
  • Zonnebril, fototoestel, iPhone,
  • Geplastificeerde kaart + hoogtemeters route
  • Suunto horloge + hartmeter
  • Innerme Repen, 2 liter water, druivensuiker en kauwgom

Ik ga starten in een korte broek met compressie, shirt met korte mouwen, Sleeves, XSocks, en wat materiaal wat boven al vermeld staat. Alles wat droog moet blijven stop ik in de hersluitbare plastic zakjes. Ik maak pakketjes en weet waar in het Racevest ik wat opberg. Alle voeding binnen handbereik en wat reserve voeding onderin de rugzak. De gekozen kleding heb ik vaak gebruikt en ik weet precies wat ik er aan heb. Het zal van het weer op de dag afhangen wat ik als eerste aandoe, maar,… ik heb genoeg materiaal bij voor regen, kou, zonneschijn en hitte. Klinkt raar, misschien zelfs wat overdreven. Uit ervaring kan ik zeggen dat het weer in de bergen enorm kan omslaan. Waar in het dal de zon schijnt kan het in de bergen onweren met sneeuw. En ja, dan heb je echt warme kleren nodig want bij onderkoeling wordt het gevaarlijk en zul je waarschijnlijk moeten stoppen.

Schoenen

Een ander erg belangrijk onderdeel zijn de schoenen. Natuurlijk kan ik geen reserve schoenen bij me dragen, dus ik zal de hele tocht op 1 paar moeten lopen. Bij dit soort tochten kies ik duidelijk een schoen die prima past en lekker loopt. Grip vind ik minder belangrijk. Ik kies dan ook nu duidelijk voor de Hayasa schoenen van The North Face. Voor mij heerlijke slofjes, erg licht, met niet echt grove grip. De schoenen zijn goed ingelopen en getest op alle omstandigheden tijdens een trail. Bij verkeerde schoenen ontstaan bij mij blaren bij warm weer en vooral na het doorkruisen van een rivier. Dat kan ook aan de kwaliteit van de sokken liggen, maar vooral ook het materiaal van de binnenschoen en de snelheid waarmee de schoen weer opdroogt speel hierbij mee. Ik ben blij dat ik de goede schoenen gevonden heb. Ik moet er niet aan denken een groot deel van een trail (vaak het laatste deel) met blaren te moeten lopen.

Hayasa van The North Face
Ruim 1000+ kilomters op deze Hayasa’s, de Lavaredo kies ik een opvolger van dit model

Voeding

Met voeding heb ik veel geëxperimenteerd. De eerste lange trails at ik trouw wat me voorgeschoteld werd bij de verzorgingsposten onderweg. Na wat trails in Frankrijk ben ik daar op teruggekomen. Daar kregen we zweet-kaas, salami en andere lokale producten. Nu heb ik een sterke maag en vaak ging het goed, maar regelmatig heb ik kilometers moeten lopen met een soort van omgedraaide maag of kreeg ik spontaan opdringerige ontlasting. Niet handig.

Met Innerme van de Triatleet Dirk Baelus heb ik prima natuurlijke voeding gevonden. Ik gebruik ongeveer 1 reep per 10km en het geeft me geen piek energie wat veel van die zoete gelletjes me wel geven. Een reep die makkelijk te eten is. (in 2 happen is hij weg) Daarbij is de energie-toevoer geleidelijk wat erg prettig is tijdens het lopen. Soms loop ik ook met de Energy Drinks van Innerme, maar over het algemeen gebruik ik nog water.

Tja, ik kan nog veel meer kwijt over materiaal en voeding tijdens een trail. Ik denk dat voeging en materiaal voor iedereen proberen is. Zonder te doen geen ervaring en zonder te doen ook geen leerschool. Het moment om te willen leren kun je beter goed inplannen. Gezien mijn verhaal hierboven snap je dat ik tijdens de Lavaredo Trail geen experimenten ga doen met nieuwe sportdrank, voeding of materiaal.

Nogmaals, zo doe ik het! Wellicht helpt het jou in je overwegingen en keuzes….
Voor eventuele vragen of suggesties kun je me altijd een mail sturen. Ben ook wel benieuwd of jullie specifieke ervaringen hebben die je wilt delen.

Tot de volgende keer.

Chris van Beem
chris@trail-running.nl


Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?