fbpx

Mijn voorbereiding op de Lavaredo Ultra Trail

  Op donderdag 27 juni vlieg ik naar Italië. Op uitnodiging van The North Face kan ik het circus van de Lavaredo Trail achter de schermen meemaken. Een vullend programma met de mogelijkheid om deel te nemen aan de Cortina trail (26km – 2520 D+) op zaterdag of de Lavaredo Trail (118km – 5740 D+) op vrijdag. Deze trail stond zeker nog op mijn todo-lijst.

Geen twijfels bij mij na de uitnodiging en eenvolmondig ja was snel gezegd. Daarna daalde het besef dat er nog wel wat voorbereiding nodig was. Mijn uiteindelijke doel is de Lavaredo trail, en daar heb ik mijn komende 3 trainingsweken volledig op afgestemd. De week voor de trail train ik niet, dan geef ik mijn lijf rust. Rust wat nodig is om vervolgens 118km te kunnen trailen door de prachtige Dolomieten in Italië.

Wat wordt mijn voorbereiding.

Kijk ik naar mijn trainingsactiviteiten binnen Movescount van Suunto dan zie ik dat mijn laatste serieuze uitdaging dateert van 10 tot 14 april dit jaar. Deelname aan de 5×50 Special Heroes Trail. Ruim 210km heb ik toen gelopen in 5 dagen. De 5e en laatste dag was mijn lijf op, en een periode van rust was noodzakelijk. Na 5 weken ben ik weer begonnen en in mei heb ik nog 75km gelopen verdeeld over 3 trails. Weinig regelmaat, enkel duurtrainingen. Deze maand heb ik dus nog 3 weken om me goed voor te bereiden voor de UltraTrail op de 28-ste…. dit is mijn plan.

Minimaal 118km per week

Voor mij is het belangrijk dat mijn lichaam went aan het lang en regelmatig lopen. Ik zit zo in elkaar dat ik mezelf bepaalde doelen opleg, waarbinnen ik mezelf de vrijheid geef te schuiven in de trainingsmomenten en de afstanden. Een strak schema is gezien mijn werk en thuissituatie niet mogelijk dus pak ik een weekdoel. In dit geval per week minimaal 118km trainen in de natuur, met minimaal 1 UltraTraining van 4+ uur. In deze periode gebruik ik dezelfde voeding en wen ik mezelf regelmatig te drinken. Standaard loop ik met mijn UltrAspire Surge met maximale bepakking. Wat overdreven voor korte trainingen maar puur voor de gewenning onder het lopen. Als voeding gebruik ik uitsluitend Innerme repen tijdens het lopen. Deze natuurlijke repen bevallen mij prima en ik gebruik ongeveer 1 reep per uur.

Ondertussen heb ik in juni 2 trainingen afgerond. In totaal zit ik nu op 56km verdeeld over 2 trainingen. Ik zal dus voor as zondag nog 62km gaan afleggen…. Maar, ik zie het als een plezierige uitdaging. Het is geen moetje. Ik denk maar zo, iedere training die ik nu kan volbrengen gaat met helpen om beter voorbereid aan de start te verschijnen. En ja, met een goede basis ben je in staat meer te genieten. Het blijft een momentopname die lange trail, maar ik kan uit ervaring wel stellen dat je tijdens zo’n waanzinnige zware trail veel heb aan een intensieve voorbereiding…. anders kun je beter niet starten.

Aanstaande woensdag ga ik het rondje Loonse en Drunense Duinen (25km) weer eens lopen. Lekker zwaar en een mooie omgeving. Op donderdag en vrijdag beiden een uurtje van 10km wat het totaal dan al brengt op 101km. Toch op zaterdag nog een duurloop van minimaal 4 uur. Een eerste week van 140km+ is voor mij een prima start van de eerste trainingsweek.

Luisteren naar mijn lijf

De afgelopen trainingen heb ik zonder muziek gelopen. Door dat ik nu 3 maanden geen zooltjes meer gebruik ben ik gaan luisteren naar mijn loop. Dat klinkt gek maar sinds ik dat doe ben ik automatisch mijn looptechniek gaan verbeteren. Zeker als ik moe wordt ben ik geneigd slordig te gaan lopen. De kans op een valpartij wordt dan groter. Nu, als ik vermoeider ben merk ik dat mijn pas kleiner wordt en dat ik zo minimaal mogelijk de krachten verdeel. Dat kan niet op alle stukken tijdens een trail, maar het helpt me wel op de wat vlakkere stukken om het ritme weer goed op te pakken.

Soms gaat er onder het lopen wat zeuren. Een pijntje hier of een ongemak daar. Iets wat iedere loper wel ervaart. In mijn geval ben ik nu extra alert. De meeste pijntjes gaan na 2 kilometer van zelf weer over. Wel heb ik mezelf aangeleerd indien nodig zo rond iedere 10km even de rug en de benen op te rekken. De snelle lopers die dit lezen snappen dat misschien niet, maar mij helpt het om de aansluitende 10 nieuwe kilometers ontspannen verder te kunnen lopen.

Voor nu zit aan het begin van mijn voorbereidingen. Bij de CCC heb ik een soortgelijke voorbereiding gekozen, en dat heeft voor mijn prima uitgepakt. In vergelijking met de CCC is de Lavaredo Trail wat langer. Andere bergen dan de Alpen. Alleen al het idee dat ik daar over 4 weken kan rondlopen geeft me nu genoeg motivatie om de voorbereidingen door te pakken. Het daadwerkelijk lopen en ervaren van zo’n UltraTrail geeft mij onvergetelijke momenten…. de voorbereidingen er naar toe zijn anders dan zeker ook de moeite waard.

Toewerken naar een doel… voor mij een prima uitdaging.

Toewerken naar de Lavaredo Ultra Trail is voor nu mijn doel, mijn uitdaging waarvoor ik in voorbereiding nog graag 40 uur door de natuur in Nederland en België rondloop…

Tot de volgende keer.

chris@trail-running.nl


Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?