fbpx

Morgen trailrunning in Zuid-Limburg

Na het schrijven van dit blog ga ik mijn spullen pakken voor een trailrunning-dag in Zuid Limburg. Eerder deze week heb ik 3 keer kunnen trainen en ik zit nu op een totaal van ongeveer 77km duurtraining. Dus, morgen ga ik ruim 40km lopen om toch op een totaal van 118km in een week te komen. Na morgen zitten 2 van mijn 3 trainingsweken voor de Lavaredo UltraTrail er op. Wat gaat de tijd toch snel. Vanavond om 11:00u. en dan precies 14 dagen later sta ik in volle uitrusting inclusief mijn hoofdlamp in het startvak in Cortina Italië. Met een zekerheid dat ik de eerste 8 uur van de trail door het donker zal lopen. In het donker door de bergen…. toch iets waar ik nog even bij stil wil staan.

Lopen met een lamp

Ik vind het erg bijzonder om met een lichtbundel over smalle paden in de natuur te lopen. Ik kan me de momenten tijdens de CCC nog goed voor de geest halen. Ik kwam rond 4 uur in de nacht over de eindstreep en had toen meer dan 18 uur gelopen. Alvorens ik de nacht in ging had ik er al zeker 12 uur opzitten. De vermoeidheid was duidelijk aanwezig en met regelmaat ging ik extra voorzichtig over de smalle paden, vooral hoog in de bergen. In het pik-donker ben ik anders aan het oriënteren. Overdag zie je veel meer en kun je goed doseren. Je ziet in de verte de route gaan en kan inschatten hoelang de klim nog ongeveer duur. Zo ook voor afdalingen… In de nacht heb je dat niet. Je hebt een lichtbundel en een sliert van lichtjes (als het helder is) die je voor je uit over het pad ziet bewegen. Een super gezicht en helaas niet goed op foto vast te leggen. Soms liep ik op stukken waarvan ik niet kon inschatten hoe diep het een meter naast me was. Als je niet oppast neemt de gedachte het dan over van de concentratie en wordt je onzeker. ‘Straks val ik, en dan?’ of ‘Wat hoorde ik daar bewegen?’. Nee, ik heb mezelf toen belooft dat concentratie op het lopen, het neerzetten van de voeten, het tempo aanpassen en voor al het idee dat het bijzonder is wat je doet en dat het met genieten makkelijker gaat toch wel belangrijke gedachtes zijn. Soms kun je beter het totaal zien dan moeilijke momenten te vergroten.
Het heeft iets bijzonders…. die enorme bergen… de weersomstandigheden (dan stil, dan heftig), de paden die alle kanten opschieten en de mededeelnemers met hetzelfde doel; Aankomen bij de finish… met een onbeschrijfelijk gevoel en ervaring rijker.
Met een lamp zie je dan wel minder… maar je ervaart op een andere manier meer !!!

CCC 2013 - Chris van Beem | Trailrunning Nederland

UltraTrail

Iedere UltraTrail is een belevenis op zich. Je bent lang bezig en je zult gaande weg je plan moeten afstemmen op je mogelijkheden. Een keer niet slapen maar meer dan 24 uur lopen. Een onbekende route of een bekende route met onbekende omstandigheden. Hoe is de vorm van de dag… gaat het lopen een soort van vanzelf, of ben je constant met het lopen bezig. Iedere UltraTrail die ik heb gelopen zal ik nooit vergeten. Een eindpunt van een voorbereiding en een beginpunt van de volgende UltraTrail. Ik denk tijdens het lopen dan ook regelmatig terug naar het moment 5 jaar geleden toen ik het boek “Extreem Lopen” open sloeg en kennis maakte met de UTMB. Ik was op slag verkocht en zei direct: ‘Die ga ik lopen!!!’ Ik wist nog niks van het puntensysteem van de UTMB voor de kwalificatie. Had nog geen of weining Ultra-ervaring…. ik was slechts enthousiast en had een doel. … Nu, 5 jaar later, heb ik de punten en ben helaas niet ingeloot voor deelname in 2013. Ik sta op de wachtlijst voor 2014. Ruim alle punten gehaald, dus ik mag nu beginnen aan mijn (eerste) einddoel op het gebied van UltraTrails. Ik roep onderweg regelmatig naar mezelf: ‘Ik ben het gewoon aan het doen, goed bezig!’ En daar vat ik mijn motivatie eigenlijk eenvoudig samen. Ik ben wie ik ben en ik doe wat ik doe… Ik ga gewoon richting mijn doel, waarbij de voorbereidingen even zo leuk zijn dan de uiteindelijke UltraTrail waarvoor ik uiteindelijk aan het trainen ben.

Zuid Limburg

In september is er de XTrails Nederland. Al eerder in België, waar ik natuurlijk ook bij aanwezig ben. Een heerlijk vooruitzicht om betrokken te zijn bij een organisatie waarbij je een evenement gaat neerzetten met een sfeer waar je zelf achter staat. Waarbij je gezamenlijk routes bedenkt die voor de deelnemers geweldig zijn. Ook deze voorbereidingen zijn in volle gang en het wordt steeds leuker nu het dichterbij kom. Het is dan ook niet gek dat ik mijn duurtraining ik morgen in het gebied rond Epen ga lopen. Ik ga de paden verkennen in de omgeving en ik ga flink wat hoogtemeters maken. Dit keer ga ik alleen. Morgen rond 8:00u. in de auto en zo rond 09:30u. start ik met een duurloop van 5-8 uur. Geen idee hoeveel kilometers ik ga lopen, geen idee wat mijn tempo wordt, allemaal niet belangrijk. Genieten van de omgeving en zorgen dat ik minimaal 40-45km ga afleggen om mijn lijf te laten wennen aan het duurlopen deze weken. Een intensieve fase in de voorbereiding naar de Lavaredo trail, een fase die ik voor geen goud wil missen. Het is altijd leuk dingen te doen die bij je passen en die je leuk vindt.

Ik wens iedereen veel plezier dit weekend,… tot de volgende keer.

Chris van Beem
chris@trail-running.nl


Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?