fbpx

Trailrunning in IJmuiden is Mooij

Op zaterdagochtend ben ik samen met Mildred naar Peter Mooij afgereisd, naar het voor mij nog onbekende IJmuiden. Natuurlijk ken ik deze plaats van de hoogovens, van de kustlijn en de haven met de bootverbinding met Schotland. Wat ik niet kende waren de paden en de routes die Peter ons gisteren heeft laten zien. Het weer zat mee, een lekkere zon met een heerlijke (toch wel stevige) kustwind. Het beloofde een ontspannen dag te worden in een mooie omgeving.

We hebben een tocht gemaakt van zo’n 29km, hieronder mijn verslag.

Peter Mooij - Trailrunning Nederland
Peter geeft uitleg…

IJmuiden

Rond de middag kwamen we aan bij Peter, we dronken koffie en na het omkleden vertrokken we naar de natuur. ‘In het eerste gedeelte gaan we even een sight-seeing doen langs de mooie plekjes van IJmuiden’, vertelde Peter. ‘ Helemaal goed’, was onze reactie. Een wat mindere natuurlijke ondergrond in het begin, maar in ruil daarvoor vele mooie leuke plekjes van IJmuiden bekeken in de haven en voorzien van een complete uitleg van Peter. Als geboren en getogen IJmuidenaar wist hij werkelijk waar over alles te vertellen. Over de hoogovens, het standbeeld voor de omgekomen vissers op zee, de haven met de nieuwe en de oude gebouwen, de bunkers, de loodsschepen, de vuurtoren, enz, enz… Wat ontzettend leuk om al lopend door die mooie plekjes van IJmuiden te gaan. Met veel plezier luisterde we naar Peter en genoten van de omgeving.

Trailrunning in IJmuiden - Trailrunning Nederland Trailrunning in IJmuiden - Trailrunning Nederland Trailrunning in IJmuiden - Trailrunning Nederland

Nadat de haven bekeken hadden vervolgde we onze trip richting de kust. Via het Bunker Museum naar links de duinen in. We bekeken vele bunkers bij de “Batterij Heerenduin en Olmen”. Een bijzondere plek met geschiedenis. Leuke duinpaadjes liepen tussen de bunkers door en het zicht op de zee aan de rechterkant was schitterend. Dit gedeelte van de trail werd al snel omgedoopt tot de ‘Bunker-Trail’. Nog enkele verhalen en foto’s van de bunkers en weer verder richting het strand.

Het strand

Trailrunning in IJmuiden - Trailrunning Nederland

We liepen de duinen uit op een vlak stuk zo het strand op. De wind kwam ons tegemoet en geen enkele voetstap in het zand te zien. Daar voelden we ons helemaal alleen in de duinen. Na een paar honderd meter kwamen we bij het strand. Met deze stevige wind waren er vele Kite-Surfers, Kite-Wagens en enkele wandelaars op het strand. Wij liepen links langs de duinen en af en toe kwam er een 3-wieler met een noodgang ons voorbij.

Trailrunning in IJmuiden - Trailrunning Nederland Trailrunning in IJmuiden - Trailrunning Nederland Trailrunning in IJmuiden - Trailrunning Nederland
Trailrunning in IJmuiden - Trailrunning Nederland
Met een Kity-Surfer in de lucht boven het strand…

We liepen verderop langs de waterkant en bewonderden de enorme sprongen van de Kite-Surfers. De zon was warm maar de wind maakte de tocht zwaar maar heerlijk om te lopen. Zo lopen langs de kustlijn is net even anders dan in de bossen. Een frisse zoute zeelucht, de schreeuwen van de vele meeuwen en het afwisselende zand. Hard, zacht. Ik liep langs de branding en zal een Kite-Server moeite doen om in de zee te geraken. Ik passeerde haar rechts en de zee kwam naar links. Dus,… de schoenen en zelfs de knieën waren nat,… maar ook lekker koel. Peter wees voor de zoveelste keer ons de richting en nu naar een gezellige strandtent waar we getrakteerd werden op een koele cola. Een heerlijke afwisseling na een toch wel zwaar stuk over het strand.

Trailrunning in IJmuiden - Trailrunning Nederland Trailrunning in IJmuiden - Trailrunning Nederland

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

We vervolgden onze route door de duinen. Dit gebied, het Zuid-Kennemerland, is prachtig. Mooie schelpenpaden worden omringd door duinen met daarbij vele bomen en struiken. Op de toppen van de duinen heb je een prachtig uitzicht en zie je pas hoe uitgestrekt het gebied is. ‘Hier kunnen we ongestoord uren ronddwalen’ vertelden we elkaar. ‘Al duizenden kilometers heb ik hier afgelegd’, vertelde Peter,…. ‘Dat snap ik!’, was mijn reactie… Op de uitkijkpost zagen we in de verte de Hoogovens van IJmuiden en aan de andere kant Scheveningen met haar herkenbare gebouwen. Het was natuurlijk Peter die het verhaal bij het uitzicht vertelde…

Water in de duinen

Wat verder kwamen we bij enkele plassen omringd door zand. Mooie groene plekken met leuke paden eromheen. We zagen bijzondere bomen waarbij het zand tussen de boomwortels weg was gewaaid.

Trailrunning in IJmuiden - Trailrunning Nederland

Groene bladeren, wat lager een stam, weer wat lager de wortels en vervolgens de grond. Nooit eerder zoiets gezien… We klommen een duin op en vervolgde onze weg via enkele mooie single tracks. Prachtig om te lopen.

Trailrunning IJmuiden - Trailrunning Nederland

Opeens kwamen we opnieuw bij een open plek waar een grote plas water lag. Voor verkoeling liep ik het koele water in… kan ik iedereen aanbevelen. 😉 Even verderop enkele jonge watervogels… Weer in het water voor wat foto’s. Enkele wandelaars keken wat raar maar vonden het wel een grappig gezicht. Iemand in hardloopkleren, een rugzakje en met schoenen in het water. Achter een fotocamera met wat lachende trail-vrienden aan de kant. Alweer een leuk moment tijdens deze mooie dag. We liepen verder en de omgeving veranderde opnieuw. Uitgestrekte glooiende heuvels met zigzaggend een pad erdoorheen. We liepen nu ongeveer 24km en waren op de terugweg. Eenmaal terug in de bossen werden we getrakteerd op vers duinwater. Zo uit de duinen via een kraan direct te drinken. En dat deden we.

Weer fris liepen we het laatste stuk van de tocht. Via een kudde hooglanders door smalle paadjes richting de rand van de duinen en het begin van IJmuiden. De bomen verruilden zich voor enkele stoplichten. Nog geen kilometer verder stonden we opnieuw bij de voordeur van Peter. Zo’n 3,5 uur later en 29km verder. Wat een gastvrijheid en wat een prachtige bijzondere route had Peter voor ons uitgestippeld.
Snel even onder de douche, lekker wat drinken en we namen afscheid van Peter. Met een smile weer in de auto reden we de straat uit, weer terug naar Geldrop.

Conclusie

Je kunt op veel manieren trailrunnen. Je kunt deelnemen aan wedstrijden maar je kunt ook op eigen initiatief tochten gaan doen. Dat hebben wij gedaan. Met 3 liefhebbers trailen in het trainingsgebied van Peter dit keer. We hebben ontspannen gelopen maar toch pittig getraind. Door het mulle zand en door de duinen met toch 600 hoogtemeters. Natuurlijk loop ik het liefst door de natuur, maar deze Sight-Seeing-Trail was een aangename afwisseling. Trailrunning is voor mij met name beleving. Dat kun je in je eentje ervaren tijdens individuele tochten, maar je kunt ook samen met anderen prachtige natuurgebieden doorkruisen. Zo’n dag als vandaag was voor mij een bijzondere geslaagde dag. Prettige personen, mooie natuur, ontspannen sfeer, een prima afstand en een afwisselend parcours. Een deel van dit gebied is voor mij nu niet meer onbekend. Het is een omgeving waar ik met veel plezier aan terug denk. En,… voor herhaling vatbaar. Want naar een plek met goede herinneringen ga je immers graag naar terug.

Peter, bedankt voor de tocht. Het was geweldig.

Tot de volgende keer,

Chris
chris@trail-running.nl


Fotoboek: Ga naar mijn Facebook pagina


 

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?