fbpx

Carlo Pappot: Trail des Hautes Fagnes

Ergens in augustus zie ik op Facebook weer een trail voorbij komen. Het is de trail des Hautes Fagnes. Een trail van 14 of 38km in natuurgebied half uurtje onder Luik. Het inschrijfgeld van 5 euro kan ook geen bezwaar zijn dus gewoon maar inschrijven dus.

Paar weken gaan voorbij zonder noemenswaardige aanvullingen. Pas een week of twee voor de startdatum komen er her en der verslagen en filmpjes van voorgaande edities op Facebook. Dan komt bij mij het besef dat het best wel een goede keus geweest zou zijn. Ondertussen heb ik ook Julia zover gekregen dat die ook meegaat. De gouwe ouwe broers Terwiel zijn natuurlijk ook present, makkelijker om te zeggen waar ze niet zijn dan waar ze wel lopen. Vrijdagmiddag richting Luik waar we een goedkoop doch prima hotel hadden op steenworp afstand van de startlokatie. Omdat we vlakbij waren is het natuurlijk logisch dat je bijna nog te laat komt ook. De net ingestelde TomTom van Julia vertelde ons dat het bijna 60km was daar waar we beide uitgingen van ca. 30km. Lekker begin van de dag. Goed dus op de Belgische autobahn wat tijd goedgemaakt en uiteindelijk ruim 30 minuten voor de start aanwezig.

Trail Hautes Fagnes - Carlo Pappot 1 Trail Hautes Fagnes - Carlo Pappot 2

Bij de startlokatie nog wat bekenden gesproken, de broertjes Terwiel, Vanessa en Patrick en JP. Beetje wouwelen en ouwehoeren en dan mogen we weer op pad. De makers van deze route waren de lopers zeer gunstig gezind, in tegenstelling tot de wrede mannen/vrouwen bij de Xtrails Nederland gingen we de eerste kilometers downhill in plaats van direct omhoog (lees je mee Chris!)
Omdat het in het Franstalige deel was viel er voor een niet Frans sprekende weinig te kletsen. De twee woorden die ik met regelmaat gesproken heb waren Merci en bonjour. Ondanks dat ik de taal niet sprak voelde ik me erg welkom daar. Bij de zeer uitgebreide verzorgingsposten werd je goed geholpen en ook publiek onderweg was voor iedereen enthousiast, erg leuk.

Trail Hautes Fagnes - Carlo Pappot 3 Trail Hautes Fagnes - Carlo Pappot 4

De trail op zich was best pittig voor mij. Zoals altijd is mijn voorbereiding cq bekijken profiel niet mijn ding, ik zie wel wat er komt.
Nou dat heb ik geweten, in mijn beleving was het hoge venen gebied glooiend maar er zaten stevige klimmen en de nodige hoogte meters in. Geen probleem als rennen omhoog niet gaat wandelen we gewoon even.

Bijna de gehele trail alleen gelopen op wat incidentele losse kontakten na. Prima ik kon toch moeilijk communiceren. Maar dan ga je op een bepaald moment met jezelf communiceren. Dat kwam ongeveer op zo’n 30km schat ik in. De eerste 20 tot 25km zijn tegenwoordig voor mij gewoon harken/stoempen om in m’n ritme te komen. Dus bij de laatste post op 30 km kreeg ik weer praatjes en ging vol goede moed op pad. Het was rond km32 dat ik in discussie met mezelf was en de focus even vergat, BAM daar lag ik weer. Op knie en handjes en doorrollen als echte judoka. Schade opnemen en tot conclusie dat het slechts oppervlakkig wondje was. Nog maar 6km tot finish, ik vond het niet de moeite om daar m’n pleisters voor te pakken. Lopen. Onderweg loopt er wat bloed m’n sok in maar dat is goed, de wond wordt er schoon van. Tot het kleine manneke van de andere kant mijn been zit en verschrikt zijn moeder verteld iets met bloed :-).

Trail Hautes Fagnes - Carlo Pappot 5 Trail Hautes Fagnes - Carlo Pappot 6

In de laatste kilometers zitten nog wat gemene klimmetjes maar ook dat overleven weer. Op ca. 4 km van de finish kom ik een debutant tegen die ik op de plaat heb gezet bij de eerste post. Hij wou wel bij mij blijven toen ik m’n geschatte eindtijd zei. Echter kort na die post ging Dirk er als een speer vandoor en moest dat dus op het einde bekopen. Ach geen schande die fout maken we allemaal wel een (paar) keer. Helaas kon Dirk niet aanhaken.

Trail Hautes Fagnes - Carlo Pappot 7 Trail Hautes Fagnes - Carlo Pappot 8

Na bijna 5 en half uur was ook deze trail voor mij weer ten einde. Loop je beetje in trance naar de finish hoor je je naam roepen door wie? Na finish erheen en dan blijkt het een nog niet ontmoette FB vriend te zijn, leuk om elkaar even te spreken Peter.

Dan komt Julia aanlopen met een heerlijk glas wieckse witte, nou dat gaat er makkelijk in na al dat water en sportdrank.
Even bijkomen met wat bekenden en wat heerlijke biertjes en dan snel douchen op de overkapte parkeerplaats. Ach wat is nou luxe :-). Gewoon even spoelen en schone kleren dat is voldoende. Na de douche spreken we Floris een rookie op trailgebied die liftend vanuit Utrecht was gekomen. Aangezien wij naar Nieuwegein moesten was het geen probleem om hem mee te nemen. Deze rookie knalt gewoon even binnen de 4 uur over de paden, hou rekening met deze jongen!

‘S avonds tegen 20.00 weer thuis na wederom een hele leuke gezellige dag.

Ik sluit af met de wijze woorden die een oude man riep onderweg: ‘parcours magnific‘.

Door: Carlo Pappot


Twitter: @TeamDiesel_NL
Facebook: https://www.facebook.com/carlo.pappot


Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?