fbpx

XTrails Nederland – wat een ervaring…

Vanaf donderdag ben ik in Epen Zuid Limburg geweest. De eerste XTrails Nederland. De eerste meerdaagse trail-stage van Nederland. Het eerste event met een eigen 3 daags Base-Camp. Ons eerste event voor en door trailrunners. En ja,…. het is een geslaagd evenement gebleken. De toon is gezet en wij gaan door met organiseren. De XTrails in Nederland komt terug in varianten. Maar eerst eens een verslag van Epen…

XTrails Nederland

Met de XTrails wilden we een sportieve uitdaging verpakken in een weekend waarin de beleving van trailrunning centraal staan. Vanuit het BaseCamp in Epen hebben we de deelnemers 4 afwisselende trails laten lopen van in totaal 104km. De groep van bijna 100 deelnemers hebben afgezien maar ook genoten, ze hebben elkaar leren kennen en zichzelf leren kennen. Ze hebben enorm gepresteerd op de zware maar mooie trails en, ze hebben het Zuid Limburgse landschap ervaren langs vele unieke paden. Verder hebben de deelnemers ontelbare draaihekjes gepasseerd waarna ze oog in oog met de lokale dieren kwamen te staan.

BaseCamp

In het hoofdgebouw sliepen ongeveer 50 deelnemers, anderen sliepen in campers of tenten op de grasvelden. Enkele deelnemers zaten in het nabij gelegen Epen. Een heel afwisselende groep van deelnemers. Vele kennen elkaar al of hebben elkaar goed leren kennen. Mooi om te zien. De locatie bracht veel sfeer en gezelligheid. Ontbijt en lopend buffet binnen en verzamelen voor de start vlak voor de deur. Innerme was onze sponsor en voorzag iedereen van natuurlijke voeding voor en tijdens de trails. Samen met Willem Mutze hebben we de routes gepeild en verfijnt. Tot op het laatste moment hebben we leuke aanvullingen toegevoegd. Ik voelde me goed thuis op deze locatie onder de vele enthousiaste deelnemers.

De trails

XTrails in Epen - Trailrunning Nederland

Trail Gulpen

Ga maar eens meer dan 100km lopen in het Zuid Limburgse landschap. Een hele opgave. In deze editie hadden we gekozen voor een opzet waarbij de deelnemers continu aan de bak moesten. Op vrijdagmiddag een serieuze Gulpen Trail van 31km met 662 D+ hoogtemeters. Pas om 14:00u. gingen we van start en dat is altijd wennen zo’n eerste stage. Je start met in je achterhoofd nog eens ruim 70km te gaan na de finish. Ga je bij de eerste trail te hard, dan kom je jezelf de volgende ochtend tegen in je volgende uitdaging, de 28km Trail 3Landenpunt met opnieuw stevige hoogtemeters 743 D+. De vrijdag was extreem warm. Een knallende zon en hoge temperaturen maakte deze eerste trail voor de deelnemers een echte opgave. Stuk voor stuk kwamen de deelnemers een soort van afgemat over de finish. Enkele met kramp, anderen met enorme behoefte aan water en eten. We hadden enkele banken neergezet bij de verzorgingspost na de finish en daar plofte iedereen dankbaar op neer. Enkele snelle lopers waren nog soepel maar erkende toch ook dat de condities in combinatie met het parcours toch erg pittig waren voor een eerste dag. Iedere trail hadden we 2 verzorgingsposten en die werden tijdens de eerste dag goed gebruikt. Tijdens onze XTrails geen bekers bij de verzorgingsposten. Iedere deelnemer kreeg bij het ophalen van de startnummers een eigen UltrAspire RaceCup, die ze alle trails bij zich moesten dragen. Geen extra belasting voor het milieu en zelf even tappen bij de posten.

Bijna alle deelnemers schoven aan bij het lopend buffet. Bijpraten bij de open haard en ontspannen met de beentjes omhoog. En dan… iedereen slapen en om 8 uur aan het ontbijt.

Trail 3Landenpunt

Op zaterdag hadden we een trail die richting Vaals en het 3Landenpunt liep. Een droge dag met een prima looptemperatuur. Een prachtige trail met veel afwisseling in ondergrond. De trail met de meeste hoogtemeters. Niet de langste trail met 28km. Alleen, het was niet de enige trail van de dag. Om 21:00u. stond de Night-Trail ook op het programma. Een trail van 13km met 362 D+ Hoogtemeters in het pik-donker. Dus in totaal 41km deze dag.

Zelf stond ik op de 2e verzorgingspost bij het 3Landenpunt. Erg leuk die deelnemers van ver zien aankomen. De eerste werden door het verhangen van wat linten net even verkeerd gestuurd, maar dat was snel gecorrigeerd. Zelf had ik een gedeelte van de route in de ochtend met Mildred uitgepeild, en ja… we konden het niet laten. Een heerlijk extra pad onbekend pad hebben we toegevoegd… Grote lol bij het aanbrengen van de linten… En de deelnemers, tja… die vonden ontzettend zwaar, op dat moment niet handig lopen, maar uiteindelijk na afloop…. toch een geweldige ervaring.
Na de laatste deelnemers bij de bevoorrading zijn we teruggegaan naar de finish. Daar trof ik tevreden gezichten van de al binnengekomen deelnemers. De rest van de deelnemers kwam op eigen tempo binnen en de sfeer was ontspannen. Een geslaagde 2e trail. Die middag een vroeg lopend buffet, want om 20:45u. was het verzamelen met een hoofdlamp voor de Night-Trail.

De Night-Trail

Bij iedere trail waren er enkele dagdeelnemers. Zo ook bij de Night-Trail. Voor velen was dit de meest bijzondere trail om mee te maken. Met een groep van ongeveer 100 deelnemers door het donkere Zuid-Limburgse landschap. Allemaal een hoofdlamp en op zoek naar de glow-sticks die we in een spoor hadden weggelegd of opgehangen. Zelf was ik met Mildred de laatste in de rij, wij verzamelden alle glow-sticks die we een paar uur eerder hadden neergelegd als afpeiling. Toch weer 13km en 362 D+ Hoogtemeters. En toch deden de deelnemers het allemaal stuk voor stuk. We hadden enkele single tracks maar we passeerden ook vele open velden op heuvels. Een prachtig gezicht. Een strook van lampjes over de heuvels tegen een heldere lucht zonder maan. Prima condities voor een Night-Trail. Bij binnenkomst kon iedereen nog wat eten en napraten bij de openhaard in het Base-Camp. Nog slechts 1 trail te gaan. Om 10:00u. de volgende dag opnieuw aan de bak voor Trail Slenaken, 30km met 785 D+ hoogtemeters.

Trail Slenaken

Erg leuk om de betrokkenheid van de supporters iedere keer weer te zien. Aanwezig bij de start, tussendoor op de route en bij de finish. Er waren kaarten beschikbaar waar ze de trailrunners konden verwachten en daar werd ook gebruik van gemaakt. Deze laatste trail was een mooie route richting het prachtig Slenaken. De deelnemers doken prachtige gebieden in van Staatsbosbeheer en konden genieten van pure natuur. We hebben alleen linten gebruikt voor de afpeiling en alle linten zijn dezelfde dag ook weer uit de natuurgebieden verwijderd. Deze trail was een mooie afsluiter van de reeks. Een trail door vele bossen en langs mooie open velden. Deelnemers liep vaak in tweetallen of meer en liepen allemaal in eigen tempo richting de finish op ons Base-Camp in Epen. Wat een prachtig gezicht de finish van de deelnemers na zo’n enorme inspanning. 104km in 3 dagen. Meer dan 2.500 D+ hoogtemeters. Weinig rust, veel lopen. Overdag en in het donker. Velen hebben hun grenzen verlegd, wisten niet dat ze dit konden. Ik kan met veel respect terugkijken naar wat deze deelnemers hebben gepresteerd.

Podium Damen - XTrails Nederland 2013 Podium heren - XTrails Nederland 2013

De snelste deelnemers werden tijdens de prijsuitreiking beloond met een UltrAspire RaceVest en een BES-T pakketje. De winnaar en winnares en Sweater en alle deelnemers een uniek XTrails Finisher shirt. Wat een prachtig gezicht. En tja, dan ben je best wel trots…. op de deelnemers op de eerste plaatst. Maar zeker ook op je team en de vrijwilligers die dit allemaal hebben mogelijk gemaakt. De XTrails Nederland staat als een huis. We hebben bedacht, voorbereid en beleeft. We zijn een ervaring rijker en gaan met verbeterpunten door naar de volgende editie.

Deelnemers XTrails Nederland 2013 - Finish

Met de lachende gezichten van de deelnemers in mijn achterhoofd besluit ik mijn blog over de XTrails Nederland in Epen 2013.

Ga voor de uitslagen van de deelnemers naar de website van XTrails.eu
Ga voor de foto’s van Simone en Ludo naar: Ludo-Grafica.nl

En ga voor een geweldig avontuur volgend jaar naar onze tweede editie van de XTrails in Zuid Limburg…. Wij zien er naar uit.

Tot de volgende keer….

Chris
chris@trail-running.nl


Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?