fbpx

Kustmarathon 2013

Dat was weer een prachtige editie…. Vooraf kan ik zeggen dat het afzien was, maar… dat geeft een extra voldoening eenmaal over de finish. Organisatie met vrijwilligers zeer bijzonder en dan die spontane vrijwilligers die je ineens iets aanbieden. Ja, dit evenement heeft Zeeland in haar hart gesloten. Dat zie je aan de deelnemers maar ook aan alle vrijwilligers en supporters. Ik ben erg blij dat ik ook deze editie heb kunnen deelnemen.


Burg Haamstede

Rond 11:00u. kwam ik aan bij de sporthal in Burg Haamstede. Een goede ontspannen sfeer. Direct bij binnenkomst heb ik bijgepraat met Bart Eigenhuis en Jolein Mulders. De koffie smaakte goed.

Kustmarathon 2013 - Sporthal Bart en Jolijn Kustmarathon 2013 - Lein Lievense

Nog even een praatje met de organisator van dit marathon-weekend Lein Lievense, die ik de hand weer zal schudden straks bij het finishen in Zoutelande. Met een wat raar gevoel heb ik het laatste uur voor de start doorgebracht. Mijn voorhoofdholte ontsteking was nog niet weg en dat irriteerde me een beetje. Dus, dan maar een paracetamol en niet meer aan denken. Ik liep naar de start richting het centrum van het dorp. Daar besloot ik in startvak 2 te starten. Het vak voor de hardlopers met streef eindtijd ongeveer 4 uur. ‘Kom, doe is gek’, dacht ik bij mezelf. Achteraan in dit vak kwam ik Tom tegen. Tom had de laatste weken aardig wat afstanden gelopen en samen hadden we er zin in….

Kustmarathon 2013 - Chris van Beem

De start

Vanuit een bakje hangend aan een kraan worden we door de organisatie toegesproken. Een vochtige lucht en een zwaar stuk tussen Vrouwenpolder en Oostkapelle dit jaar… De torenklok begin te luiden en bij klokslag 12 klinkt het startschot. We zijn weer begonnen…
Kustmarathon 2013 - De start in Burg Haamstede

Voor mij is het altijd de vraag hoe de vorm van de dag zal zijn. In het begin loop je het tempo van de massa, maar dat zat toch al op 11,5km/uur gemiddeld. Het ging lekker… Ontspannen heb ik met Tom gepraat tot aan het strand richting de pijlerdam. Ik passeerde Bart die samen met Jolijn deze tocht ging lopen. Al snel merkte ik dat die trainingen met Mildred me meer snelheid had gegeven. Gemakkelijk liep ik over de pijlerdam gemiddeld 12-12,5km per uur en eigenlijk haalde ik alleen maar deelnemers in. Tja, dan vraag je je toch af dat moment hoe het verderop zal gaan. Eigenlijk begint de marathon pas echt als je bij Vrouwenpolder het strand voor 6km op gaat. Nee, het ging prima… geen last meer van mijn voorhoofdholte en ontspannen richting Vrouwenpolder.

Kustmarathon 2013 - Vrouwenpolder - het strand op

Het strand

Het strand bij Vrouwenpolder is altijd wel een dingetje. Een stukje van 6km slecht, maar als je pech hebt sloopt dit je zo dat je de overige 18km niet lekker meer kan lopen. En, het was zwaar. Dit jaar geen sliert van lopers maar een soort van uitgewaaierde onrustig lopend verhaal van deelnemers die op zoek zijn naar de wat vastere ondergrond. En, …. die werd dus niet gevonden. 6km mul zand waar je bij iedere stap wegzakte en zo veel extra kracht nodig had om door te lopen. Op een gegeven moment had ik mijn ritme, maar dat lag op 9 km/uur of lager. Nou maken tijden me helemaal niks uit, maar 3,5km lager in snelheid wil toch wel iets zeggen over de zwaarte van de ondergrond… Mijn schoenen gingen aardig vol zand zitten en mijn grote teen vond dat maar niks. Ik besloot halverwege het strand bij de verzorgingspost in de duinen mijn schoenen maar eens goed leeg te gooien.

Even stuk gelopen

Via de strandopgang bij de Piraat gingen we omhoog. Pffffff,… even op het tandvlees ben ik naar boven gerend. Zo, bovenaan de duinen een kleine lag… Dat ‘KL!#$@strand’ heb ik achter de rug dacht ik. Nu even herstellen, zoals dat gaat tijdens het trailrunnen na een pittige klim. Ik plof neer naast de drankpost en haal 2 flinke ladingen zand uit mijn schoenen. Ik denk aan Bart Eigenhuis die me vertelde van zijn opkomende avontuur; “Marathon des Sables in Marokko” een Ultraloop van 254km in zes etappes in 7 dagen…. En, dat door de woestijn… allemaal zand. Ik schud mijn hoofd en neem een slok bouillon. Met een fris hoofd klaar om verder te gaan… Dus,…. daar dachten mijn benen anders over. Zo, dat is lang geleden dat ik tijdens een run zulke zware benen voelde. Het koste me een paar kilometers om te herstellen. Ja, tussendoor extra zware krachtinspanningen vind ik geweldig, waarschijnlijk keer ik daarom ook jaarlijks terug bij deze run. Even doorbijten en vol de duinen in bij Oostkapelle richting Domburg. Vlak voor het 30km punt stond weer de “Tijdenman”. Hij vertelde me dat ik op schema 4:08 zat als ik zo doorging… Dat zal toch niet, dacht ik daar bij mezelf.

Alleen gelopen

Deze wedstrijd was er eentje tussen mij en de kustmarathon. Regelmatig loop ik in een gezamenlijk tempo met andere deelnemers. Iets waar ik dit keer niet voor koos. Op de eerste 4 kilometer na heb ik dan ook alleen gelopen. Het stuk tussen Domburg en Westkapelle ging eigenlijk prima. Goed blijven drinken en regelmatig wat Innerme Repen en fruit. Toch 3x bouillon gedronken voor extra zout. Dat heeft me zeker geholpen. Geen krampen en in een lekker tempo ben ik de laatste kilometers naar Zoutelande gelopen. Bij het omlaag komen vanuit de duinen voor de laatste klimmen nog een vriendelijke groet naar de vrijwilliger die ons naar rechts stuurde…. dat was ondertussen de 8-ste keer…en ieder jaar op dezelfde plek. Nog even terug het strand op en door de paalhoofden richting de boulevard. Dit jaar 2 doedelzak muzikanten met hun getoeter op de dijk…. het feest is weer compleet. Met een tevreden lach nam ik een vlaggetje in ontvangst bij het binnenkomen op de Langstraat van Zoutelande. De laatste paar honderd meter door de hekken waar vele supporters je staan aan te moedigen. Ja,… de ‘Rekenman’ had gelijk. Na 4 uur en 8 minuten schud ik opnieuw de hand van Lein Lievense,… ik ben binnen.

Binnen en blij en besef

In de tent direct achter de finish (zandhoop) was het leuk napraten met de andere deelnemers. Ik besef dat ik de avond ervoor me heb aangemeld voor de 100km vanDutch Coast Ultra-Run by Night. Ik krab me achter de oren en ga er maar van uit dat de condities anders zullen zijn dan de 6km tussen Vrouwenpolder en Oostkapelle. Haha, maar goed… andere wedstrijd, andere voorbereiding, andere mindset zullen we maar zeggen.
Al 8x met veel plezier deze natuur marathon volbracht. In 2014 opnieuw terug en in 2015 mijn onafgebroken reeks van 10x deelname volbrengen… Dat zou toch mooi zijn….

Ik besef dat mijn basisconditie prima is… Vandaag geen last van de inspanning van gisteren. De komende weken pak ik mijn voorbereidingen weer op… Ga toch enkele zware ultra-trails tegemoet en daarbij ik wil kunnen genieten van iedere meter.

Kustmarathon 2013 - finish Chris van Beem

Tot de volgende keer.

Chris van Beem
chris@trail-running.nl


 

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?