fbpx

Natural running, een manier van lopen

Is mijn manier van lopen veranderd de laatste tijd?
Deze vraag stelde ik mezelf laatst en het antwoord is simpel, ja. Doordat ik langere afstanden ben gaan lopen heb ik gemerkt dat ik minder op de hiel land en meer op de voorvoet. Ik merkte dit met name tijdens mijn UltraTrails. Hoe verder ik kwam hoe gepaster mijn passen werden en op een gegeven moment liep ik op een manier waarbij het hardlopen gewoonweg zo min mogelijk energie kost.

Hieronder een filmpje wat ik vanavond bekeken heb, die eigenlijk laat zien wat ik zelf ook ervaar…

Is deze manier van lopen dan de manier om te lopen?
Ik zou niet weten of dit voor iedereen zo is. Ik weet wel dat het voor mij werkt. Nog niet zo lang geleden heb ik met zooltjes gelopen. In die periode had ik regelmatig last van mijn gewrichten. Mijn ene been bleek langer dan de andere, werd me verteld. Na lang niet lekker gelopen te hebben was ik het zat en heb ik de zooltjes weggegooid. Ik ben gaan lopen op schoenen met dunnere zolen. In mijn geval The NorthFace Hayasa en later ook op Merrell. Ik voelde door de dunne zolen de ondergrond veel beter en stemde mijn ritme en looppas daarop af.

Afwisseling

Ik kan nu niet zeggen dat ik tijdens een trail steeds dezelfde pas heb. Nee, absoluut niet. Op een single track ben ik alert, het goed optillen van je voeten is belangrijk vanwege wortels en andere onregelmatigheden. Maar, toch op de wat  langere stukken of minder lastige paden val ik toch weer terug in het ritme en land ik uitsluitend op de middenvoet.

Het lekker lopen is iets wat ik voor mezelf heb kunnen uitzoeken door het gewoon te proberen en te ervaren. Er zijn natuurlijk specialisten die je kunnen adviseren, maar… ieder lijf is uniek en wat voor de ene trailrunner werkt kan bij de ander weer anders uitpakken.

Iedere hardloper kent wel die momenten, die zogenaamde roes, die je af en toe tijdens je trail ervaart. Je loopt maar het kost geen kracht, gevoelsmatig gaat het helemaal vanzelf. Nou, het zijn die momenten waar je jezelf eens kunt afvragen ‘Hoe loop ik nu eigenlijk’. Dat heb ik gedaan en vandaar mijn conclusie….’Mijn manier van lopen is veranderd’

Tot de volgende keer,

Chris van Beem
chris@trail-running.nl


Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?