fbpx

Trailrunning: 150 minuten om na te denken

Bij het dichttrekken van de voordeur kwam het besef, ruim 3 weken niet kunnen trainen… Pfff,… voelde niet goed. Nog voordat ik de eerste meters begon met rennen maakte ik 3 afspraken met mezelf. 1. genieten, 2. luisteren naar je lijf, 3. blijven lopen tot ik de voordeur weer zag…. Kort samengevat zag ik de voordeur 2,5 uur later en ruim 25km later. Ik was moe maar voldaan, onderweg had ik vele conclusies kunnen trekken en ik heb nieuwe afspraken met mezelf gemaakt. Het kan toch niet zijn dat ik niet aan trailrunning toe kom in mijn dagelijks bestaan! Tja, dat gaat anders in 2014. Verandering is goed, maar daar moet je wel achter staan….


160km in 2 maanden

Een heldere kop die alles samenvat. Met verder nog de opmerking dat de kilometers allemaal tijdens deelnames aan trails of bij georganiseerde trainingen door mij zijn gemaakt. Best goed om eens te evalueren, ook al is de uitkomst niet wat je eigenlijk wilt zien. Ook handig zo’n evaluatie als je bij jezelf nagaat of dit hetgeen is wat je zou willen. Nou, het is tijd voor verandering….

Ik prijs mezelf gelukkig dat ik door de vele jaren trailrunning een uitstekende basis heb ontwikkeld. De afgelopen weken maakte het me onrustig dat ik zo weinig van de natuur kon genieten, en vanmorgen was ik het zat. Met de laatste dag van de penicilline kuur nog in mijn lijf besloot te gaan lopen en wel zonder horloge. Ik wilde eens voelen wat mijn lijf nu aankon en of het reëel zo zijn deel te nemen aan de Dutch coast ultra-run by night over 5 weken.


Het jaar 2013 bracht me veel moois… maar het bracht me daarnaast veel dingen die alleen maar energie gekost hebben. Als ik terug kijk wordt ik al moe, dus…. laat ik eens een stukje voorruit kijken, maar…. niet verder dan 15 januari….

Tijdens mijn duurtraining van vandaag heb ik genoten. Het duurde niet lang of ik kwam in een tempo waar ik bijna door de neus kon ademen en lekker om me heen kon kijken. Het gevoel wat daaruit voorkomt is voor mij heerlijk. Ja, dit is de reden waarom ik deze sport zo graag beoefen. Tijdens zo’n fase wordt ik enthousiast en schieten de vele nog te lopen uitdagingen door mijn hoofd. Iedere uitdaging begint bij mij met een visualisatie hoe het zou zijn…. ik ben een soort van visueel ingesteld. Over 5 weken organiseert Rinus de Dutch coast ultra-run by night. De reden waarom ik me heb aangemeld voor de 100km kan ik eenvoudig aangeven. Ten eerste heb ik nog nooit 100km over het strand gelopen en zeker niet in de nacht met volle maan. Ten tweede is het een enorme uitdaging de editie van 2013 was ontzettend zwaar. En ten derde ben ik altijd op zoek naar mijn grenzen en probeer die dan te verleggen.

Vraag eens aan een trailrunner naar zijn ervaringen van een zware ultra die hij volbracht heeft. Niet direct na de finish, maar daarna…. Gek genoeg zijn de zwaardere momenten verder op de achtergrond geplaatst dan de mooie momenten. Het volbrengen, de paar mooie momenten tijdens de tocht zorgen ervoor dat de deelname herinnerd wordt met al het moois. Ga je doorvragen dan komen de zware momenten er ook. Je gaat nu eenmaal een paar keer gigantisch stuk tijdens zo’n Ultra… Tenminste, zover ik weet en gehoord heb van anderen.

Zelf heb ik dezelfde leerschool ervaren bij de ultra’s die ik heb gelopen. Regelmatig stond die spreekwoordelijke ‘Man met de hamer’ op verschillende plekken zijn klappen uit te delen. Ha ha, gek genoeg raak je daar aan gewend. Als je voldoende klappen heb gehad dan pas je jezelf aan. Je laat het minder vaak zover komen, je hebt geleerd. Over de langere afstanden weet je dat afzakken in tempo kan betekenen dat je uiteindelijk beter en sneller binnen komt. Het niet luisteren naar je lijf en vasthouden aan je tempo kan verderop gevolgen hebben en kan er zelf voor zorgen dat je de eindstreep niet haalt.

Doel bepalen…

Met nog 5 weken te gaan en een basis om 2-4 uur te kunnen hardlopen zal ik mijn doel moeten bepalen. Eerder vertelde ik mijn motivatie waarom ik deel wilde nemen. Dat is heel mooi en leuk, maar dat is niet genoeg om uiteindelijk goed voorbereid aan de start te verschijnen. Aan zulke uitdagingen gaan aardig wat trainingen vooraf. Nu werk ik niet met schema’s, maar aan iedere ultra gaan kilometers lopen vooraf. Eigenlijk kan ik mezelf een simpele vraag stellen. ‘Lukt het me om de komende 3 weken 120km/week te lopen?’ In mijn geval zijn dan 11-12 uur hardlopen. En, aansluitend…. wil ik dat?

Kijk, dat is in mijn geval vaak een dingetje… ik wil wel deelnemen, maar de afgelopen tijd heb ik gewoon te weinig gelopen.

Conclusie

Kom ik dan terug op waar ik mee begon in dit blog; verandering… Ja, dit is voor mij een goed moment om te veranderen. Ik zie mezelf al lopen onder de maan op het strand (doel) en weet dat ik daarvoor zal moeten trainen (middel). En, laat dat het trainen nou precies hetgeen zijn wat ik de afgelopen maanden heb gemist. Met plezier ga ik de komende weken 120km hardlopen door de bossen. Of het me zover brengt dat ik de 100km op 15 januari kan volbrengen…. dat weet ik over 5 weken. Het vooruitzicht van de paar honderd kilometer trailrunning in de voorbereiding geeft me nu al energie…

Tot de volgende keer.
Chris van Beem
chris@trail-running.nl


Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?