fbpx

Welk racevest kies ik voor een 100km ultra?

Met een paar dagen voor de Dutch Coast Ultra-Run by Night ga je nadenken over je Gear. Welke kleding wil ik gebruiken, welke voeding en drank neem ik mee en op welke schoenen ga ik lopen. Als je daar een beetje uit bent dan kom je op het volgende… Wat trek ik daadwerkelijk aan bij de start en wat zal ik bij me moeten dragen…. Vervolgens ga je kijken naar de eigenschappen van de race. Je kijkt na hoeveel verzorgingsposten er zijn en waar je zelf allemaal in moet voorzien. Dit zijn toch allemaal erg belangrijke zaken die je kunt voorbereiden. En, in mijn geval, als je 100km over het strand gaat lopen wil zo veel mogelijk voorbereid zijn en het gewicht zo prettig mogelijk met je meedragen.

Semi-Self-Supporting

Bij de wat langere Ultra wedstrijden kan het zijn dat de organisatie vooraf aangeeft dat het Semi Self Supporting is. Dit betekent dat je jezelf grotendeels tijdens de race voorziet van voeding en drank. Er zijn wel posten, maar bij deze komende run alleen bij de 50 en 75km. Het is onder het hardlopen erg belangrijk (en zeker bij een langer run) dat je regelmatig voeding en drank eet/drinkt. Niks zo vervelend om met een honger gevoel te hardlopen want, dan ben je eigenlijk al te laat. Je zal snel verzwakken en je loopt dus een extra risico. Met een beetje geluk kun je dit herstellen door alsnog te eten en te drinken. Maar als je pech hebt ben je te laat en kom je niet meer in je ritme….

Dus,… dat brengt me op de keuze van mijn racevest voor de Dutch Coast Ultra-Run by Night. Voor mij wordt het overduidelijk de Raidlight Olmo Ultra 12 L. Ik heb zeer goede ervaringen met dit racevest….

Raidlight Chris van Beem Olmo Ultra 12L Raidlight Chris van Beem Olmo Ultra 12L - 2

Waarom?

Tijdens een training van 62km heb ik ook gelopen met dit racevest en dat is goed bevallen. Nu heb ik ongeveer 400km gelopen met dit racevest, en mijn ervaringen zijn nu verdeeld over verschillende afstanden. Tijdens de lange 62km trailrunning training heb ik gelopen met een extra waterzak van 2 liter in combinatie met 2 gevulde flessen aan de voorkant. Water op de rug en sportdrank in de flessen. In mijn geval links sportdrank en rechts water met ORS gemengd. Ook bij de komende ultra zal ik starten met ruim 3,5 liter drank. Voor de reserve kleding (regenjas, extra shirt, extra batterijen en hoofdlamp, fysio-tape, warmte deken) is er achterin het racevest voldoende ruimte. Maar belangrijker nog, met een gevuld lading zit het vest nog steeds lekker om je bovenlijf. (trouwens, met minder materiaal hetzelfde, dit kun je goed afstellen). Dan de voeding. Achterin het racevest voor mij de reserve voeding en aan de zijkant (op mijn heup) achter de rits verschillende repen en wat blokken druivensuiker. De handige zakjes op de flessen gebruik ik om de wikkels van de repen op te bergen (geen afval in de natuur natuurlijk!), want die neem ik mee. Op de rug zijn verschillende compartimenten. Het grootste, waar ook de waterzak apart in zit berg ik de reserve kleding op. Bij het bovenste gedeelte stop ik de regenjas. Die is dus makkelijk te pakken. Dit gedeelte kan je afsluiten met een klittenband sluiting. De flap is een klein zakje met rits, voor mij de plek om de autosleutel, geld en identiteitskaart op te bergen. Er zijn nog meer zakjes aan de binnenkant. Een wat grotere met rits gebruik ik voor de reserve batterijen en mijn hoofdlamp zodra het donker wordt.

Raidlight Chris van Beem Olmo Ultra 12L - 3 Raidlight Chris van Beem Olmo Ultra 12L - 4

Wat ik ontzettend belangrijk vind bij een racevest zijn de, … laat ik ze de handplekken noemen. Hiermee bedoel ik de ritjes en de plekken die je met je beide handen goed kan bedienen onder het lopen. Nou, daar is bij dit racevest goed over nagedacht. Er zijn twee heupzakken. De rechter (gezien als je hem aan heb) is voorzien van een rits. Dus, de plek voor mijn fototoestel. De linker is voorzien van een elastiek en zo kun je direct met je hand in de zak. Handig voor mijn reepjes en andere voeding. Er passen er makkelijk zo’n 5 in… genoeg dus. Onderaan de rug nog twee elastieken zakken, hier de muts, enkele Buffs en mijn handschoenen.

Raidlight Chris van Beem Olmo Ultra 12L - 5 Raidlight Chris van Beem Olmo Ultra 12L - 6

Op de voorkant boven de flessen nog 2 zakjes, beiden voorzien van rits… Kies maar wat je nog meer verstop. Ik heb hier wat zakdoekjes en reserve plastic zakjes in. (Alle spullen die niet nat mogen worden zitten overigens allemaal in hersluitbare plastic zakjes… ook al regent het, op een droog moment, nadat ik helemaal nat ben, kan ik dus kiezen droge kleding aan te trekken.

Gewicht en stellen van het racevest

Alles bij elkaar vertrek ik dus bij de start met zo’n 5kg op mijn rug. Dat brengt me op een ander voor mij belangrijk punt. Als het de inhoud van het racevest goed verdeelt is op gewicht is het handig dat het lekker zit. Goed, met 5KG lopen lijkt wellicht wat onhandig, maar dat valt best mee. De afstelling van het racevest bij de start (helemaal vol) is dus helemaal anders dan na 40km, waarbij er al 2kg (drank) verdwenen is. Bij deze Raidlight Olmo Ultra 12 L kan ik onder het lopen de band tussen de flessen en de band om mijn middel eenvoudig aansnoeren. Met de afstelling banden op mijn zij, zowel links als rechts, kun je nog meer stellen. Ik ben niet erg groot, maar het racevest kan erg ruim gesteld worden, dus de grotere trailrunners kunnen zeker uit de voeten is mijn inschatting.

Raidlight Chris van Beem Olmo Ultra 12L - 7 Raidlight Chris van Beem Olmo Ultra 12L - 8

Extra 2 liter

Standaard zit er geen 2 liter waterzak in dit racevest. Ik vind het dan wel geweldig dat deze extra aanvulling naadloos in het design is meegenomen. De waterzak zit direct achter de zachte voering op je rug. Ook handig, bij vorst is de kans erg klein dat je waterzak zal bevriezen. Verder heb ik de slang goed midden bovenin uit het racevest kunnen steken, via de band omlaag laten lopen en kunnen vastmaken tussen de 2 onderste banden.

De bergen in.

Ik heb het nog niet gedaan met dit racevest, maar momenteel wordt het wel mijn keuze. De elastieken op de zijkant voor de poles (stokken) zitten op de goede plek. Verder passen alle verplichte materialen er in en heel belangrijk…. het vest zit wat hoger op mijn lijf. Iets wat ik prettig vind lopen. Met andere woorden, mocht ik de 15e deze maand horen dat ik bij de gelukkigen zitten bij de loting voor de UTMB, dan heb ik 1 zorg minder….. ik heb mijn racevest al gevonden !!!

Tot de volgende keer,

Chris van Beem
chris@trail-running.nl


Wil je meer over het merk Raidlight weten, klik op het logo…
Raidlight - Trailrunning Nederland


Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?