fbpx

Welke hoofdlamp gebruik ik

Afgelopen vrijdagnacht heb ik deelgenomen aan de Dutch Coast Ultra-run by Night vanuit Den Helder. En, aangezien ik mijn oplader kwijt was van mijn hoofdlamp en mijn reserve slechts 90 lumen aan lichtsterkte had heb ik een nieuwe gekocht. Ik vertrok vanuit Utrecht richting de kust dus ik besloot eens bij Bever Outdoor in Houten te gaan kijken, 1 van de vestigingen met een uitgebreid trailrunning assortiment. Ik zocht een winkel in de buurt die het merk Black Diamond in het assortiment had, daar heb ik goede ervaringen mee. De locatie was goed te bereiken en binnen enkele minuten stond ik in de grote winkel. En daar sta je dan, voor het rek met vele verschillende typen. Maar, eigenlijk was ik er al snel uit….

Voor mij zijn een paar eigenschappen erg belangrijk:

 • Een sterke lichtbundel (die je kunt dimmen, ivm de duur van de batterij)
 • Verwisselbare batterijen (AAA) en dit moet makkelijk gaan
 • Waterdicht
 • Verschillende standen, waarbij naast de bundel een soort gespreid licht
 • Goed verstelbaar (ik gebruik mutsen, Buff, petten en niks onder het trailrunnen)
 • Robust, ik laat wel is wat vallen ;-(
 • Verhouding prijs-kwaliteit moet kloppen
 • En als laatste, een zo lang mogelijke batterijduur.

Een hele nacht lopen

Straks bij de UTMB is het verplicht om een hoofdlamp en een reserve hoofdlamp bij je te dragen. Als je er wat langer over doet kan het zijn dat je een tweede nacht in gaat en licht in de bergen is erg belangrijk. Het is best handig als je een winkel binnenkomt en je weet precies wat je wilt. Daarnaast is het erg leuk als je een verkoper treft die zelf ook actief in de bergen rent. Het product was zo gekocht, het gesprek duurde veel langer 😉
Samen kwamen we al snel bij de volgende hoofdlamp: “De Black Diamont Icon

Voor de liefhebber, hieronder de specificaties:


De vernieuwde Black Diamond Icon is een professionele waterdichte hoofdlamp die alle omstandigheden weerstaat. Of je nu tijdens een sneeuwstorm een alpiene route moet abseilen of dat je deelneemt aan een reddingsoperatie, deze mega-felle hoofdlamp heeft altijd een modus die bij de situatie past. De rode LED’s zorgen dat je je nachtzicht behoudt.
Black Diamond Icon Hoofdlamp - Trailrunning

Producteigenschappen

 • Lichtsterkte: max. 200 lumen
 • Batterijduur: 4 uur (high power)
 • 175 uur (low power)
 • LED’s: 1 Quadpower LED spot / 2 SinglePower witte LED’s / 2 SinglePower rode LED’s
 • Gewicht: 220 gram
 • Batterijen: 4 AA
 • Lichtstanden: High power / dimmen / strobe / rood licht / slot
 • Extra’s: Batterij-indicator / IPX7

Black Diamond Icon Specificaties - Trailrunning
De prijs
: € 89,95

Bron website Bever: http://www.bever.nl/black-diamond-hoofdlamp-icon-2511c20002?id_colour=4168


Voor mij een goede hoofdlamp

En, later die dag een perfect moment om deze Black Diamond Icon eens goed te testen. En dat deed ik. Ik heb ongeveer 5 1/2 uur in het donker gelopen. Het stellen van deze lamp is eenvoudig. Er is een band voor om je hoofd en er is een band die op je hoofd loopt. Zo kan de lamp niet zakken onder het lopen. Maar, deze band kun je eenvoudig weglaten. Eenmaal stellen en bij een tweede keer opzetten zit hij direct goed.
De batterij op je achterhoofd voel je niet, het is een goed tegengewicht. Sommige lampen hebben batterijen in het lampjes element aan de voorkant. Dit kan er voor zorgen dat de lamp beweegt onder het lopen en ik vind dat minder prettig lopen.

Tijdens het lopen in de groep heb ik de lichtbundel uit en maak ik gebruik van de ‘lichtverspeidingsstand’. Hierdoor worden de onderliggende lopers niet gehinderd en zie je meer dan alleen dat gebied waar de bundel op schijnt. Bij volle maan heb ik ook deze stand aanstaan, je ziet dan voldoende. De bundel schijnt echt ver naar voren (100 meter). Maar, de lamp is zo gemaakt dat hij fel als bundel schijnt en toch wat licht verspreid. Ik heb nog nooit een hoofdlamp gebruikt met zoveel lichtopbrengst. 4x is me onderweg door ander lopers gevraagd wat voor bouwlamp ik op mijn hoofd had zitten en dat zegt genoeg… Een hele dikke plus is de bediening. Ik liep over een breed strand, waarbij andere lopers me al waren voorgegaan. Met de stand van lichtspreiding kon ik niet goed de voetstappen onderscheiden voor me. Met een simpele dubbelklik bovenaan de hoofdlamp veranderde ik de spreidingsstand in een lichtbundel en de sporen werden direct zichtbaar als afgedruk in het zand. Die kant moest ik op…. want daar is het zand blijkbaar goed te belopen… Nog 2x drukken en de andere stand is weer actief.

Een andere handigheidje is de dim-functie. Waarom meer batterij-power gebruiken als je met een minder felle bundel genoeg ziet… Door de knop onder het lopen eenvoudig vast te houden dimt het licht naar de gewenste sterkte. Loslaten is behouden van de lichtsterkte. Zeker als ik straks meer dan 10 uur in het donker loop kan ik zo de batterijen beter sparen.

De Black Diamond Icon

Voor mij is dit een prima lamp, de prijs is goed, het gebruik is simpel en dus goed. Verder heeft de hoofdlamp precies die eigenschappen die ik nodig heb onder het trailrunnen in het donker. Ik ben zeer tevreden met dit product als aanvulling op mijn trailrunning gear. Morgen maar eens een verslag schrijven over de lange mooie kusttocht vanuit Den Helder….

Tot de volgende keer,

Chris van Beem
chris@trail-running.nl


Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?