fbpx

Trailrunning, 60 kilometer in Castricum

Toch maar eens een blog schrijven over mijn deelname aan de 60km ultra-loop in Castricum van afgelopen zaterdag. Wat is me eigenlijk bijgebleven van die toch wel lange run over toch wel zware paden.

Nog niet eerder had ik deze 60km gelopen. Het parcours liep van Castricum, door de duinen, over het strand en door prachtige bossen tot in Schoorl en met lussen zo weer terug naar Castricum. Een uitdagende route met af en toe wat stukken asfalt om de route aan elkaar te maken. Ik moet zeggen, het was voor mij een zware dag…

Op zaterdag had ik in totaal 440km afgelegd, waarvan 60km hardlopend. Een lange rit met de auto heen, lekker lopen en weer terug. De start was om 09:00u. dus opnieuw vroeg opstaan en eenmaal in de auto genoeg tijd om na te denken. Hoe pak ik de voorbereiding verder op richting de UTMB? Ik merk dat ik een ontevreden gevoel krijg over de tijd die ik kan besteden aan mijn trainingen. Maar, waar baseer ik dat op…. Eigenlijk ben ik het liefst iedere dag aan het lopen… Ik volg bijvoorbeeld de avonturen van RunForTheClimate Peter, die van Spanje naar Denemarken hardloopt voor aandacht voor het klimaat… Een geweldig initiatief en natuurlijk mooi om mee te maken. Op het moment heb ik niet de tijd om veel te lopen, dus heb ik besloten te kiezen voor een andere benadering… Opbouwen binnen de tijd die ik kan vrijmaken en tevreden zijn met wat wel kan. De laatste 2 maanden kan ik meer tijd vrijmaken en kan ik 5 weken voor de UTMB 2 weken in de bergen dagelijks trainen… Daar zal de voorbereiding intensiever worden…. Dus, ik doe wat ik kan en ik kan wat ik doe wordt mijn motto.

Eenmaal in Castricum begint mijn dag prima. Een ontspannen sfeer en vele bekenden hebben deze loop ook gekozen en Willem en Annemarie hebben alles weer goed voorbereid. Zo chaotisch als ik ben sta ik me nog aan te kleden bij de laatste instructies van Willem en rond 09:00u. is de loop gestart. Kort samengevat…. De eerste 15km geen lekker ritme, daarna tot 45km alles prima. Dan 10km ontzettend zwaar… om vervolgens de laatste 5km heerlijk naar de finish te lopen in ongeveer 7 uur.

Maar dat is wel heel kort door de bocht. Al vaker heb ik aangegeven dat we meer kunnen dan we denken, we doen het alleen nooit. (tenminste, dat zeg ik regelmatig tegen mezelf). Wat kan het toch heerlijk zijn als het lopen vanzelf gaat. De flow neemt je benen over en je hebt tijd om van alles te doen, terwijl je gewoon kilometers na kilometers aflegt. Maar, als je daarvoor eerst 15km nodig hebt (dus 1,5 uur) heb je wel wat momentjes waarbij je denkt… goed. Dat wordt een rare zware dag vandaag.

Daarna kwam het stuk na de 15km… Wat is het mooi daar in de duinen. Ik heb echt mijn ogen uitgekeken. De zon maakte de tocht nog aantrekkelijker en het mulle droge zand zorgde voor extra zware paden. Daar heb ik echt super genoten. Wel zware benen, maar dat heb je wel is…. Het stuk in de regio Schoorl, met de klimduin en de vele prachtige paden maakte de dag gewoon bijzonder. En dan, na de marathonafstand,… mijn toch al zware benen kwamen bijna niet vooruit. Zucht…. “De training is hier begonnen”, zei ik tegen mezelf. Het zou uiteindelijk 10km duren voordat ik er weer uit kon geraken. Een mentale en lichamelijke inspanning die ik me nu, 6 dagen later, nog goed kan herinneren. Tijdens deze 10km ben ik bewust alleen gaan lopen…. Toen bij kilometer 55km kwam Hans bij me lopen… we raken wat aan de praat en voor ik het weet zorgt deze afwisseling voor een complete verandering in het lopen. Het gaat weer prima… Net een ander ritme, net wat afleiding, eigenlijk de gezelschap van Hans zorgde voor een ommezwaai… We liepen in een lekker tempo de laatste kilometers en komen nog best fris aan bij de finish… Goh,… Opnieuw een finish met een ander verhaal daar aan vooraf. Geen idee hoeveel Marathon’s en Ultra’s ik ondertussen gelopen heb. Maar, vraag me eens naar de beleving van mijn deelnames, die weet ik allemaal nog… Soms kan afzien echt geweldig mooi uitpakken. Ik heb weer geleerd vandaag…. Afwisseling kan je dip doorbreken en vaak ben je zelf niet degene die dit doorbraak veroorzaakt….

In dit weekend ga ik weer eens lekker uitwaaien in de bossen en op de heide hier in de regio van Geldrop. Geen idee welke afstand, waarschijnlijk enkele mooie uren door de natuur.

Een mooi vooruitzicht…

Tot de volgende keer.

Chris
chris@trail-running.nl

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?