fbpx

Raidlight Ultra Olmo 12 l

Raidlight - Trailrunning Nederland

Ongeveer een maand geleden ben ik begonnen met het testen van de Raidlight Ultra Olmo 12 liter. Een ruime slimme rugzak/racevest met veel mogelijkheden. De naam zegt het al, het is een racevest voor echte Ultra’s. Ondertussen heb ik deze Raidlight Ultra Olmo 12 liter tijdens verschillende trainingen en enkele Ultra’s gebruikt. Ruim 200km trailrunning zijn vooraf gegaan aan dit review. Voor mij genoeg ervaringen om mijn bevindingen te delen.


De Basis

Wat mij direct opviel bij het uitpakken van de Raidlight Ultra Olmo 12l waren de vele (slimme) zakjes die overal te zien waren en het lichte gewicht (550gram). Altijd leuk om iets nieuws goed te bekijken en voor mij nog leuker te zien dat er zeker goed is nagedacht door de ontwerpers (Want, aan de basis van het merk Raidlight staan trailrunners). Een racevest met 2 flessen op de borst met daaromheen logische plekken waar je al lopend makkelijk bij kunt. Met 1,5 liter voor op mijn borst lopen is nieuw voor mij, ik was op dat moment ook erg benieuwd hoe dat ging uitpakken.

Ik weet niet hoe anderen dit doen, maar bij het bekijken van het racevest ben ik eigenlijk direct plekken aan het zoeken waar ik mijn materiaal in ga stoppen. Een plek voor mijn fotocamera, voeding, etc… Het gaf een prettig gevoel dat er ruimte genoeg aanwezig was en het belangrijkste,… de plekken waren allemaal binnen handbereik. Onderaan vinden jullie wat technische specificaties van dit vest, ik beperk me in dit review naar mijn ervaringen en mijn gevoel als trailrunner tijdens het gebruik.


Het stellen van het racevest

Een racevest moet je goed kunnen stellen. In die zin, het moet eigenlijk zo om je lijf vastgezet kunnen worden dat het minimaal beweegt onder het lopen. En, ook belangrijk, tijdens het lopen zul je eenvoudig correcties moeten kunnen toepassen. Het kan zijn dat je in de bergen warme kleding of een regenjas nodig hebt. Dat betekent 2 dingen. 1 dat je stelvorm wat ruimer gezet moet kunnen worden, aangezien je meer kleding aan hebt. Maar (2) ook dat je door de verandering van de inhoud van je racevest opnieuw moet kunnen vaststellen, zodat de inhoud niet gaat schuiven. Bij deze Raidlight Ultra Olmo 12l is daar goed over nagedacht. Hij is gemaakt om 12 liter aan inhoud mee te nemen en de compartimenten in de rugzak zijn zo verdeeld dat je met slechts 4 liter inhoud toch goed uit de voeten kan. Zelf heb ik de rugzak eens gevuld met een complete uitrusting die verplicht wordt gesteld bij de UTMB. Geen enkel probleem, het past er goed in. Tijdens mijn training heb ik een keer 38km gelopen met slechts een regenjas en wat kleine spullen, ook geen probleem. Gevoelsmatig heb je niet zo’n groot racevest nodig bij zo’n afstand maar het hoewel je het volume niet volledig gebruikt loopt het toch prettig.

Er zijn 2 kliksystemen (banden) aan de voorzijde om het racevest vast te maken. De bovenste zit vast aan de bidonnenhouders en zorgt ervoor dat je de bidonnen stevig vast gemaakt kunnen worden tegen het bewegen onder het lopen. Dit werk goed, ik heb geen last gehad van die 1,5 liter water aan gewicht. Het was wel even anders maar na een paar kilometers was ik er aan gewend. Het tweede kliksysteem gaat om je middel. Daar zitten nog verschillende lusjes aan om diverse kleine gelletjes of andere items aan vast te maken. Dit heb ik niet gebruikt. Beide banden zijn van elastisch materiaal en zijn goed aan te snoeren. De klik gaat makkelijk open voor het afdoen van het racevest.

Chris Raidlight - Trailrunning Nederland Chris Raidlight - Trailrunning Nederland


Tijdens het trailrunnen…

Mijn laatste test was afgelopen zaterdag tijdens de Ultraloop Berg en Dal. 60km met 1.100 D+ hoogtemeters. Het racevest deed zijn ding, of eigenlijk… ik kon mijn ding doen met het racevest. De bidonnen heb ik eenvoudig bij de verzorgingsposten kunnen bijvullen. Het voordeel wat ik heb ervaren is het kunnen gebruiken van sportdrank. Je kunt eenvoudig mengen. Ik liep dan ook met rechts de sportdrank en links het water. De rietjes nodigen uit om regelmatig een slokje drank te nemen, al is dat met een hydropack op je rug met een slangetje niet anders, al heb je bij de bidonnen zelfs je handen niet nodig.

De fotocamera heb ik eerst rechts op mijn heup opgeborgen. De ritssluiting zorgde ervoor dat het veilig opgeborgen zat. Uiteindelijk heb ik het fototoestel verplaatst naar het ritszakje boven de linker bidon. Ik ben rechtshandig en dat ging soepeler. Toch 100 foto’s gemaakt, dus veelvuldig gepakt en opgeborgen. De reepjes het ik rechtsvoor boven de bidon opgeborgen, een prima plek. Tot de zon ging schijnen heb ik al lopend mijn regenjas uitgedaan en opgeborgen in achterkant van het racevest. Erg makkelijk, echt zonder problemen. De papiertjes heb ik in de zakjes op de bidonnen kunnen opbergen, want afval nemen we natuurlijk gewoon weer mee.


Eerste conclusie

Ik ben nog niet klaar met dit racevest. De eerste ervaringen zijn ronduit positief en het vervolg kan ik eigenlijk ook wel raden. Wat ik nog niet ervaren heb is de combinatie met Poles (stokken) en een lange selfsupporting ultra, waarbij ik ook nog de 2 liter waterzak zal toevoegen. Bij mijn komende ultra’s, de eerste wordt de Bear Trail (57km), ga ik dit racevest gebruiken. Het wordt kouder dus zullen we meer materiaal bij ons gaan dragen. Wat ik erg belangrijk vind is de pasvorm van een racevest. Hier voldoet voor mij de Raidlight Ultra Olmo 12l goed aan. Je kunt echt veel meenemen en je hebt er geen last van tijdens het dragen. Verder is het materiaal waterafstotend en kun je creatief zijn met het opbergen van je materiaal. Vooralsnog heb ik met dit racevest een goed alternatief voor mijn UTMB avontuur in 2014.


Raidlight Review


Technische specificaties

Specificaties


Door Chris van Beem
chris@trail-running.nl


Chris Raidlight - Trailrunning Nederland Berg en Dal


Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

or    

Gegevens vergeten?

or

Create Account