fbpx

Review UltrAspire Omega – Door Stella Petric

Er is al veel geschreven over UltrAspire rugzakken en toch wil ook ik graag met jullie mijn ervaring en verhaal delen.
Ik loop al 1 1/2 jaar met UltrAspire Surge en deze bevalt uitstekend. Klein, licht, compact en toch ruimte genoeg om alles wat je nodig hebt mee te nemen voor een afstand tot 50 km bij stabiel weer. Deze Surge heeft me op gedachten gebracht om me te gaan verdiepen in andere producten van dit merk. Zo is mijn oog gevallen op UltrAspire Omega, die ik op Fiets en Wandelvakantie Beurs in februari dit jaar in Amsterdam RAI voor het eerst LIVE heb gezien. Ik vond hem prachtig, ultralicht, praktisch en te KLEIN voor alle verplichte spullen die ik moet meenemen voor de TDS ( 120 km in het Mont Blanc gebied). Nee, het wordt hem niet, verder zoeken. Al oriënterend op andere opties, laat deze Omega me niet los en ergens lees ik ook nog dat prototype van deze rugzak gemaakt is voor de Amerikaanse atlete Krissy Moehl, die hiermee de UTMB ( 160 km) zou lopen. Bij mij ontstaat weer de vraag, als Krissy kon alle verplichte spullen erin stoppen, waarom zou ik het ook niet kunnen voor een nog kortere afstand???? Het begint weer te kribbelen. Ik neem contact op met Jacco Tijsen (Sales Manager bij  www.ultraspire.eu) en leg mijn twijfel voor. Jacco stuurt me de rugzak op om hem te testen tijdens Salomon 4 Trails en lange duurlopen in aanloop naar de TDS. Hij stuurt ook een race beker (9X12.2 cm en 9 gram zwaar) – een opvouwbare plastic beker die gemaakt is van hetzelfde soepele plastic materiaal van het merk Hydrapak net als de waterzak. Allebei zijn ze PVC vrij en vrij van gevaarlijke chemische stoffen. Ik vertrek met de Omega naar Salomon 4 Trails ( 157 km etappe trail ) zonder dat ik hem thuis in trainingen heb getest. Uiteraard weet ik zeker dat alle verplichte onderdelen erin passen. Mijn verhaal gaat over onderstaande rugzak.

UltrAspire Omega

Wat meteen opvalt is dat hij super licht is ( 337 gr ), dat het er als een vest eruitziet en vrij kort is, dus deze raakt je onderrug niet. De inhoud is 8,5 l schat ik in, de exacte gegevens kon ik niet vinden. Omega bestaat uit hoofdvak die met een rits dicht gemaakt kan worden. De bovenkant van dit vak blijft open zodat je snel en  makkelijk je hand erin kan steken en kan dicht gemaakt worden met een klep waar een klein vakje met rits aan zit en deze kan met een sluiting gekoppeld wordt aan het voorvakje. Het hoofdvak is gemaakt van super licht tentdoek en het voorvakje van elastische mesh. Aan beide zijkanten zijn vakken van mesh voor kleine kledingstukken, eten, stokken of bidons. Aan de bovenkant van zijkanten kunnen de stokken met hulp van lussen en plastic haakjes makkelijk aan de rugzak vastgezet of eraf gehaald worden.

UltrAspire Omega Review - Trailrunning Nederland UltrAspire Omega Review - Trailrunning Nederland

Aan de rechter voorkant onder zit een mesh zakje voor bijv. eten, bidon etc en dit kan met een elastiekje gesloten worden. Aan de bovenkant zit een klein vakje met magnetische sluiting waar ik fluit, tampon, pillen, elastiekjes, veiligheidsspeld en een chunk bewaar.

Aan de linker voorkant boven zit een mesh  vakje waar wat kleins in kan en een afhaalbare plastic clip die het mondstuk van de waterslang vast kan houden indien wenselijk. Aan de onderkant zit een vak van tentdoek die met een rits gesloten kan worden  en aan dit vak zit een mesh vakje waar ik o.a het toiletpapier bewaar.

Aan de beide voorkanten zitten 2×5 cm banden, waarvan 2 elastische en 2 niet elastische met reflectie.

Tegen de rug aan zit een groot compartiment voor een waterzak van 2 l. De bovenkant van dit compartiment is open zodat het snel en makkelijk aangevuld kan worden. Ik heb de slechte gewoonte om de waterzak uit de rugzak te halen als ik deze wil vullen en als de rugzak vol kleding en andere nuttige dingen is, is dit niet zo slim omdat het dan onmogelijk is om de zak terug te stoppen. Bij een volle rugzak graag de zak vullen met een beker of bidon.

Voor- en achterkant van deze vest / rugzak wordt bij elkaar gehouden door aan beide kanten 2 smalle banden die makkelijk zijn om aan te trekken en op deze manier rugzak wat vaster of losser te maken. Deze banden zijn zelfs hardlopend zeer toegankelijk  en makkelijk te verstellen. Voor diegene onder ons die slanke taille hebben kan veel band aan de zijkant overblijven en hangen. Dit is makkelijk op te lossen door deze banken met een elastiekje bij elkaar te houden.

Ook de voorkant wordt door 2 banden op zijn plek gehouden door 2 elastische banden met aluminiumhaken. Deze haken zijn makkelijk te openen en op deze manier rugzak af te krijgen. Een min punt is dat deze banden losser worden tijdens het lopen en moeten af en toe aangetrokken worden. Dit is niet storend omdat het om een zeer kleine  en langzame verschuivingen gaat.

De waterzak van deze rugzak heeft een inhoud van 2 l en er zit een slang die makkelijk af en aan te koppelen is. Dit is vooral praktisch als je de waterzak wilt vullen of schoonmaken. Het mondstuk van deze slang kan met druk van de duim dicht gezet worden en er komt geen druppel meer uit. Mijn Surge heeft een waterzak waar slang aan vastzit, dat betekent dat UltrAspire naar de lopers heeft geluisterd en de waterzak heeft verbeterd.

Pluspunten van deze rugzak zijn, dat hij licht is, kort zodat de wrijving bij onderrug onmogelijk is, hij vormt zich naar het lichaam van de drager en wordt 1 met de loper, biedt veel ruimte voor zijn geringe gewicht, eten en alle belangrijke spullen voor onderweg zijn door de vakken aan de voorkant tijdens hardlopen bereikbaar, makkelijk te verstellen is en hierdoor blijft hij op de plek zitten waar je hem wilt hebben.

Minpunten zouden kunnen zijn banden aan de voorkant die af en toe wat losser raken en  moeten getrokken worden. Door dat deze banden los zitten gaat de rugzak niet heen en weer bewegen, maar als je de banden aanraakt voel je dat ze los zitten, dan heb ik neiging om ze vast te trekken. Ik ervaar dit niet als iets storend of min punt, maar wil het noemen om  het voorkomt. Nog een min punt is dat er geen fluit aan deze rugzak zit, maar die is makkelijk om erbij te doen.

Wat mij betreft heeft deze rugzak geen min punten en zit perfect. In de genoemde wedstrijd en trainingen heb ik alle plezier hiervan gehad en er komen zeker meer producten van UltrAspire in mijn huis. Sterker nog ga ik dit merk bij verschillende events promoten omdat ik in het product geloof.

Ik heb een zwarte Omega, maar hij is nog in blauw en paars verkrijgbaar.

Of ik de TDS hiermee ga lopen? ABSOLUUT.

Stella Petric


Meer informatie: UltrAspire Omega


Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?