fbpx

24-09-2011: Trail Hautes Fagnes 39km – 2011

Om 10:00u. aan de start verschijnen in Xhoffraix betekent in mijn geval 06:00u. opstaan in Geldrop. Geeft niks, met mij nog 5 jongens, die ik om 07:00u. in Valkenswaard ga ontmoeten. En ach, Ewald waar ik ook de marathon du Mont-Blanc mee gelopen heb dit jaar heeft dan al 200km gereden. Je moet toch wel een passie hebben, om zo in het weekend dit er voor over te hebben. Haha… het beloofd een mooie dag te worden.

Valkenswaard 07:00u.

Bij het verzamelen beginnen de grappen, die de hele dag om je oren vliegen. Het is meteen gezellig. We pikken Wilbert bij de Carpool in Soerendonk op en bij een van de eerste mogelijkheden schieten we een restaurant langs de A2 binnen… KOFFIE !!!! We rijden met 6 man in twee auto’s vervolgens verder richting Xhoffraix. Het wordt voor mij een kennismaking met Trail Hautes Fagnes. Marc en Wilbert hebben hem al eerder gelopen… ja, het was vorig jaar zelfs de eerste trail van Wilbert… sinds dien is hij verkocht aan trailrunning en heeft hij afgelopen augustus de CCC uitgelopen in Frankrijk… het kan raar lopen…

Verzamelen

 

Alle auto’s werden verzameld op een groot (nat) grasveld. De eerste ‘Hee, hoe is het’ en ‘Ha, ook hier..!’ vliegen door de lucht. Andres kwam net uit zeeland aangereden. Later zag ik Peter en Michael, en andere mede-trailers. Ook hier 3 Dixies (toiletten) en een ruime kantine met kleedkamer en douches. Het was best druk, maar alles was zeer goed geregeld.

De Trail

En dan, om 10:00u. volgde de franse uitleg… Rode linten volgen en de witte pijlen op de grond. Dat is wat ik eruit gehaald heb, mede dankzij Marc. Maar ach… onderweg goed opletten, zeker waar je medetrailers heenlopen… Komt altijd goed. Zelf vind ik alles rondom de start erg leuk. Je herkend vele anderen, maakt een praatje en zo vlak voor de start heeft iedereen er zin in. Ik zie trailers die teruggekomen zijn van de UTMB en de CCC. Leuk. Om 10:00u. vertrekt de stoet langs alle toeschouwers richting de bossen, waar we na ongeveer 2km in terecht komen om er vervolgens pas na 38km weer uit te komen. Geweldig!!!

  

Eenmaal in de bossen toch weer een besef: ‘Wat is het hier toch overweldigend mooi’ De zon zorgde voor mooie uitzichten. Zo in de eerste kilometers ga ikzelf ondervinden hoe mijn lijf zich voelt op de dag. De afgelopen week erg druk gehad, weinig geslapen en eerlijk gezegd zeer slecht gegeten. Dat probeer je de dag voor de trail aan te vullen, maar vandaag merk ik dat rust en goed eten zeer belangrijk zijn voor een langere trail. Met de “PAP” in de benen even de eerste 15 km zien door te komen…. en dan vandaar uit verder!!!

Het parcours

Van andere trailers hoorde ik dat Trail Hautes Fagnes een geweldig parcours kent. Nou, ze hebben niks teveel gezegd. Ik kan me weinig trails herinneren die zoveel afwisseling kende. Er waren vele single tracks, water oversteek plaatsen, bossen, veenlandschappen, steigertjes, pittige klimmen, mooie afdalingen en dat alles in een mooie omgeving. Wel even ter verduidelijking… Het is een zware trail… je moet zeker goed doseren want het is een hele afstand.

 

Tot aan de eerste verzorgingspost heb ik toch wel een beetje moeten wennen. Zo echt vanzelf ging het niet. Marc, Tom, Andres en Wilbert liepen in de buurt en ook Peter zag ik regelmatig. Ik merkte dat de heuveltjes op wat moeizamer gingen dus paste ik mijn tempo een beetje aan. Dat vind ik toch het mooie aan trailrunning. Het is vaak een lange tocht, dus luisteren naar je lijf is erg belangrijk. Andere trailers voor laten gaan is niet erg… soms kom je ze later weer tegen en anders schudden ze je hand bij de finish. Vandaag besloot ik rustig te lopen en vooral te genieten. En ik kan je nu al verklappen…. Dat is ZEKER gelukt.

 

Tweede verzorgingspost

Zo na de 15 kilometer kreeg ik mijn draai te pakken. De vele afwisselende paden zorgde ervoor dat ik een goed ritme te pakken kreeg. Ik had me laten afzakken, de jongens waren voor me uitgelopen. En daar, bij de tweede verzorgingspost… stonden ze te wachten.. zo van: ‘We hebben maar even op je gewacht Chris….’ De mannen!

Links en rechts een mopper, een grap en met veel lol begonnen we met zijn 4-en aan de resterende 16km. Het voelde goed, al kreeg ik die (zoute) tuc bijna niet weggeslikt. Vanaf dat punt heb ik lekker kunnen lopen. Marc en Tom liepen al gauw weer voorruit en ook Wilbert had er zin in en rende iedere heuvel vol plezier omhoog…

Wat me opviel bij deze trail is de vele technische stukken. Er waren vele boomwortels, opeens natte stukken waar het glad was, regelmatig scherpe rotsen en bovenal toch wel sterke afdalingen. Je moest steeds alert zijn en kijken waar je je voeten neerzette. Na de derde verzorgingspost gingen we meer de veengronden over. Veelal met bruggetjes afgewisseld met natte plekken. De schoenen waren onderweg zo’n 5x in de modder verdwenen. Het laatste stuk was eveneens mooi. Door open velden werden we teruggeleid naar Xhoffraix. Zo op het laatste gedeelte van de trail kom je aardig wat wandelaars tegen en loop je op met dezelfde trailers. Wat betreft de aanmoediging heb ik 5x dezelfde mensen gezien. Leuk, die hadden de route goed bekeken en de punten uitgezocht waar we langskwamen.

 

De finish

En dan, na bijna 5 uur trailen draai je ineens het sportpark weer op. Je wordt verwelkomd door vele op het terras zittende trailers en je naam wordt omgeroepen. Leuke binnenkomst. Even op zoek naar de bekenden en ik plof neer op een vrije bank. Heerlijk… even zitten. Een paar minuten later zie ik Peter en Ewald binnenkomen. We zijn weer compleet. Marc, Tom en Wilbert kwamen naar me toe en iedereen was blessurevrij binnengekomen. We besluiten iedereen gedag te zeggen en in Malmedy een echte Belgische friet te gaan eten. Goed plan!

 

Trail Hautes Fagnes 2011

Samenvattend kan ik zeggen dat deze trail bijzonder mooi en goed geregeld is. Het parcours is mooi en de organisatie heeft eer van al haar werk. Alleen maar positieve mensen om me heen gehad. Het deelnemen met een groep van 6 maakt de dag nog leuker. We hebben veel gelachen en het was de reis meer dan waard. Petje af voor Ewald… die moest nog 2 uur langer rijden vanaf onze thuiskomst in Brabant. Maar ook hij heeft genoten.
Ik sluit deze dag af zonder pijntjes in mijn lijf, en dat is maar goed ook, zaterdag as. sta ik om 12:00u. aan de start van mijn 5e Marathon Zeeland….. ik kan niet wachten.

Tot de volgende keer…
Chris van Beem
chris@trail-running.nl

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?