fbpx

Altra Lone Peak 1.5 tijdens de Zugspitz Ultratrail

We ontvingen een schoenen review van Bas Swaab. Tijdens zijn Zugspitz Ultratrail heeft Bas op de Altra Lone Peak 1.5 gelopen. Vooraf aan zijn deelname zijn de schoenen uitvoerig ingelopen en getest. Hieronder een review gecombineerd met zijn verslag over de Zugspitz Ultratrail.

Op 23 mei 2014 stonden ze op de stoep, mijn rode Lone Peak 1.5’s, met nog een maand te gaan tot mijn deelname aan de Zugspitz Ultratrail in Zuid-Duitsland net op tijd om ze goed in te lopen.

Ik ben gewend aan het lopen op lichtgewicht, zero drop schoenen met weinig bescherming voor de zolen van mijn voeten. Tijdens een heel simpel rondje lopen door de buurt waar ik mijn Fivefingers gebruikte stapte ik op een klein steentje en kneusde mijn voet met als gevolg een klein weekje uit de running. Mijn loop-buddy, natural running coach Mickal Bodt van Happy2run, attendeerde mij op het concept van Altra Running: Zero Drop, veel ruimte voor de tenen (door middel van een “natural shaped toe box”) en goede bescherming tegen extreem ruige loopondergronden. Dat klinkt goed, moet ik ook hebben!

Voldoende ruimte voor de tenen en zeer comfortabele pasvorm voor de rest van de voet!

Eerste indruk: pantoffels met vette grip maar ietwat overgewicht.

Na de eerste 100km op de Altra’s merk ik het extra gewicht eigenlijk niet meer en kom ik al snel weer in mijn eigen ritme en loopstijl. Het is altijd een fijn gevoel om op de Altra’s uit het bos te komen en op een stukje asfalt te moeten lopen. Hier is de extra demping heel goed voelbaar en dit is wat deze schoen zo vreselijk comfortabel maakt.

Regen, modder en steile hellingen in de tweede week met de rode Lone Peak’s. Heel stabiel en geen onverwachte uitglijders, het profiel is diep genoeg om grip te houden in de natte klei en de noppen staan ver genoeg uit elkaar om makkelijk alle klonten weer af te schudden.  De upper (bovenkant van de schoen) is dik, beschermend en duurzaam maar droogt ondanks dat zeer snel tijdens het lopen. Aan de achterzijde van de schoen bevindt zich de zogenaamde “trailrudder” welke extra grip moet bieden tijdens een slippertje op een steile afdaling. De meerwaarde hiervan heb ik persoonlijk niet ervaren.

Dikke zolen!

De 23mm dikke zool met geïntegreerde rotsplaat is waanzinnig comfortabel en het Trailclaw profiel laat weinig te wensen over. Wees niet bang dat je helemaal niets meer voelt van de ondergrond want de signalen komen gewoon nog door.  De zool voelt in het begin een beetje stijf aan maar na een paar uurtjes wordt deze flexibeler en vormt zich naar je voeten.

Zugspitz Ultratrail

Eindelijk de Zugspitz Ultratrail, 100km racen op de flanken van de Zugspitz, welke ligt op de grens van Duitsland en Oostenrijk. Dit alles gecombineerd met 5400 positieve hoogtemeters. Deze marathon is een van mijn twee sportieve hoogtepunten dit jaar, de Ultratrail des Fantomes in augustus is de volgende uitdaging. Het Zugspitz massief is een ware test voor elke trailschoen en trailrunner: steile klimmen tot +/- 2200 meter, omlaag tussen de rotsen door en rennend over de wortels heen. Ik heb de schoenen gebruikt in combinatie met de Feelmax Coolsport teensokken. Na 100km klimmen en klauteren had ik geen pijnlijke voeten, geen blaren, geen schuurplekken en geen enkele uitglijder meegemaakt op de vaak verraderlijke, rotsachtige en vooral steile afdalingen. De day after weer de Altra’s aangetrokken en nogmaals is het enige woord dat mij te binnen schiet “pantoffels”.

Op weg naar het hoogste punt 2200 meter:
Zugspitz UltraTrail

Duurzaamheid!

Als ultramarathonloper maak je veel kilometers waardoor  veel slijtage optreed. Ik vind het belangrijk om een schoen te hebben die ik niet elke maand hoef te vervangen omdat de upper of de zool versleten zijn. Ik vind het belangrijk dat mijn voeten beschermd zijn tegen extreme elementen zoals scherpe rotsen en dikke boomwortels. Ik wil kunnen vertrouwen op de grip naar boven en naar beneden toe onder alle omstandigheden; Modder, sneeuw, gras, rotsen, wortels en asfalt. De Altra Lone Peak 1.5’s voldoen aan al deze criteria. Na 500 testkilometers begint de Trailclaw zool een klein beetje slijtage te vertonen. De rest van de schoen is nog is perfecte staat.
Zugspitz UltraTrail 02

Resumé:

Het comfort wat deze schoenen bieden is ongekend hoog en de vervaldatum is tijdens het schrijven van deze review nog niet in zicht. De schoenen zijn aan de zware kant (329 gr voor een maat 44,5) en de schoenen vallen een maat te klein. Hierdoor is het verstandig om een maat groter te bestellen of liever nog even ergens te gaan passen. Deze prijs kwaliteitverhouding voor een trailschoen ben ik nog niet eerder tegengekomen en ik heb het idee dat mijn paar nog wel 1000km meegaan. Good value for money dus, comfort en uitermate geschikt voor ultramarathons op technische en uitdagende parcours.

Altra Lone Peak 1.5 - Overview

De Zugspitz Ultratrail was een geweldig goed georganiseerd event. De organisatie denkt in oplossingen en het is goed te merken dat ze het event al een aantal jaren organiseren. Een echte aanrader als je in de markt bent voor een 100km trailrun in de bergen.

Garmisch-Partenkirchen by night:

Zugspitz UltraTrail 03

Door: Bas Swaab

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?