fbpx

Dag 1: Trailrunning in Kaprun

Ik moet zeggen,… wat een gave locatie waar ik terecht ben gekomen. Een prachtig landhuis tegen de berg van Kaprun. Een vakantiebestemming met een Nederlands tintje. De eigenaren zijn Nederlands en waarschijnlijke mede daardoor zitten we hier met nog 6 actieve Nederlandse stelletjes en gezinnen in dit geweldige pand. Ik kijk nu naar links, en zie de lichtjes van Kaprun schitteren, ik kijk meer omhoog en zie de wolken als een kring rond de witte toppen hangen. Hier kan ik nog zeker even blijven… wat een rustige omgeving….

Mijn eerste trail

Na een goede nachtrust en een zoektocht naar een supermarkt die open was op zondag begon opeens om 12:00u. de zon te schijnen in Kaprun. Gisteren zei ik tegen mijn meiden,… “Goh,.. morgen heerlijk een rustdag en dan maandag naar de locale VVV om eens te kijken welke routes ik ga lopen.” Maar, toen ik terug kwam bij het appartement, met de boodschappen nog in mijn handen zei ik vrij direct; “Dus,… om 14:00u. gaat deze jongen de berg op!”, en zo was het. De opmerking die daarop volgde van; “En je zou een dagje rust houden!” heb ik niet op gereageerd, ik was mijn tas al aan het pakken…

Ik had gisteren een kaart gevonden van Kaprun, met allemaal mooie kleurtjes en nummers. Eigenlijk was het eenvoudig… ik zocht een pad dat me omhoog de berg op bracht en die waren er natuurlijk. Dan kun je kiezen tussen een makkelijk of moeilijk pad. In dit geval, een pad waar de MTB-ers omhoog ploeteren of,.. een pad dwars door de natuur omhoog… en die werd het natuurlijk. Eenmaal boven zou ik wel zien… in ieder geval wilde ik naar de ‘Maiskogel’ op zo’n 1675 meter hoogte.

Heel enthousiast rende ik de eerste 500 meter omhoog… daar draaide ik de hoek om en ging op zoek naar het rood-wit-rood embleempje van de GR-Route. Veel paden met nummers lopen over de o zo bekende GR-Routes… en die zijn vaak erg mooi. Ik liep via de Rodel-baan (onderdoor) zo naar een hek. Met een ketting te openen en ik zag erachter een pad de bomen in gaan. Daar sta je dan,… midden in de natuur, tussen de koeienvlaaien en graspollen op zoek naar een pad… Het koste me slecht 200 meter om op een geweldige trail terecht te komen. Een trail die me uiteindelijk 8km later helemaal tot aan de Glocknerblick zou brengen. Het klimmen was begonnen…

Na de eerste kilometers was ik blij dat ik gegaan was… wat is het toch schitterend over de smalle paadjes zo de berg omhoog. Het besef dat trailrunning in de bergen toch iets totaal anders is dan in de regio Geldrop kwam een paar kilometer daarna. In de bergen kun je gerust 6-8km achterelkaar klimmen. Dat vergt wat van je lijf, maar dat is logisch. Ik ben dan ook blij dat ik dit de komende 13 dagen nog veel kan doen, een prima training voor de UTMB.

Kaprun dag 1 - 06

Onderweg omhoog kom ik verschillende mensen tegen die omlaag lopen. Het is een route die vaak omgedraaid gelopen wordt. Je gaat omhoog met de lift en daalt dan af naar Kaprun. Sommige keken raar en anderen maakten een praatje… En, ik moet zeggen,… hoewel het zwaar lopen is krijg ik steeds meer geweldige panorama’s links van mij. Hoe hoger hoe mooier… voor ik het wist was ik bovenaan voor vandaag. Uiteindelijk kom ik aan bij het terras van ‘Alpengasthaus Glocknerblick’. Een paar vriendelijke Vlaamse touristen maken nog een foto van me en ik bestel een cola bij Hutchy, de eigenaar. We praten wat en ik ben natuurlijk benieuwd wat ik zeker moet gaan lopen de komende dagen dus ik vraag het de kenner Hutchy. Hij komt uit Australia en heeft gekozen om in Kaprun maar eens een Alpengasthaus te gaan runnen. Zijn vrouw zat in Las Vegas als 1 van de rollerblade ladies voor het nationaal kampioenschap. Samen keken we naar de kaart en naar het weer rond het Alpengasthaus… Wolken, regen en wind begonnen de omgeving te veranderen. Hij keek me aan en zei,…; “Chris,… you crazy trailrunner,… go down on the route 33 en meet me later upcomming weeks… the weather is gonne be bad the next hours”…. Ik dronk mijn cola en gaf hem een hand. “We will meet again.”, zei ik. Ik pakte mijn spullen en begon aan mijn afdaling… vergezeld met de eerste druppels om me heen.

Kaprun dag 1 - 18 Kaprun dag 1 - 17

Voor een kilometer of 6 over stijle paden richting het dal van Kaprun. Het lijkt zo makkelijk maar het is toch een dingetje. Als je niet oppast, en je klapt teveel met je voeten, dan zullen je bovenbenen gaan protesteren. De kraan ging open en het water kwam met bakken uit de hemel. Het pad was prima en mijn ritme kwam al snel… Wat een heerlijke route was ik aan het lopen. Zonder problemen en met een zeiknatte glimlach kwam ik terug bij het appartement. Ik zette de Poles in de hoek en keek op mijn horloge… Dat waren 14,1 kilometers met 1.600 hoogtemeters. Mijn eerste 2,5 uur in de bergen van Kaprun zitten erop… Ik ben begonnen en dat voelt goed.

Geen idee wat morgen gaat brengen… de komende dagen ga ik een route samenstellen waarbij ik 12-16 uur ga lopen. Ik ga proberen zo hoog mogelijk te komen en daarbij de leukste en mooiste paden te kiezen. Natuurlijk ga ik naar de Touristen informatie… maar,… de beste informatie kun je vinden bij de sportieve locals… en die wil ik vinden…

Een sportieve groet uit Kaprun!

Chris van Beem
chris@www.trail-running.eu

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

or    

Gegevens vergeten?

or

Create Account