fbpx

La Grimace 80km

Met mijn deelname aan de 80km ultra trail La Grimace ben ik weer een stapje verder. Ik heb opnieuw geleerd en mezelf beter leren kennen. Het was zwaar, waarbij de gedachte om te stoppen meerdere malen door mijn hoofd ging. Maar, opgeven was voor mij geen optie,… mezelf blijven overwinnen was de missie van de dag.

Met weinig slaap om 3:00u. de wekker om uiteindelijk om 6:00u. na 180km auto rijden aan de start te verschijnen in Ferme en Marche. Niet ideaal met het is zoals het is. Eenmaal aangekomen werd ik ontvangen door Jean-Jacques Mélotte die al jaren met veel energie betrokken is bij dit evenement. Een perfect georganiseerd evenement waarbij er maar liefst 4 verschillende afstanden van start gaan. Ook hier vele vrijwilligers om de trailrunners te begeleiden. Met in totaal tussen de 400-500 deelnemers is dit een relatief kleinschalige trail en dat heeft duidelijk zijn charme. Het is persoonlijk, ontspannen en vooral gezellig. Daar sta ik graag om 3:00u s’nachts voor op…

Plan voor de dag

Net als bij iedere deelname heb ik een plan van de dag. Het idee van “We zien wel” is geen goede mindset voor een afstand van 80km. Bij aanvang besef ik mijn voorbereiding. Ik heb weinig kilometers gemaakt maar, daarvoor in de plaats ben ik aan de gang gegaan om mijn lijf te verstreken met oefeningen. Het wordt een duurtraining, waarbij ik goed ga doseren. Binnenkomen zonder blessures dus aanpassing indien nodig. Vele hoogtemeters en een mooie omgeving wordt het decors van vandaag. We krijgen 14 uur om de tocht te volbrengen en dat is mijn uitgangspunt, volbrengen van de tocht…

Chris van Beem La Grimace

Ruim 45 minuten had ik de tijd om bij te praten met de mensen die ik ken en de ontspannen sfeer te proeven. Met Impe Bart praat ik nog over ons gezamenlijke avontuur in Augustus. We gaan samen naar Chamonix waar de deelname aan de UTMB op ons wacht. Allebei in voorbereiding, waarbij Impe nu al prima in vorm is. In de schemering gaan we rond 6:00u. naar buiten, we gaan beginnen aan de trail, altijd een leuk moment.

De eerste kilometers

De eerste uren waren gevuld met onverwachte onzekere gedachtes. Het ging niet lekker en de kilometers kruipen voorbij. Het parcours is afwisselend zwaar en bood mijn geen ruimte voor een ritme…. Het was daar dat ik al snel de afspraak met mezelf maakte sterk te zijn tussen de oren. Ritme komt uiteindelijk van zelf, maar dat gaat minder snel komen als je vasthoud aan de bevestiging dat het niet lekker gaat. Ik liet de andere trailrunners gaan en begon aan mijn eigen tempo. Geen gesprekken maar genieten van de omgeving en dat werkte prima… zo rond de 20km voelde alles soepel en ging het lopen vanzelf. De heuvel op en af, met natte voeten door de blubber en af en toe even een foto maken van de mooie momenten onderweg. Het gevoel van “O ja, dit het het gevoel waarom ik steeds opnieuw de paden opzoek” maakte deze fase echt geweldig. De natuur, de uitdagende single tracks en de wisselende inspanningen die trailrunning met zich mee brengt.

In het midden van de trail

Ik geloof dat het was zo rond 40-50km. De lichte dipjes maakte ineens plaats voor een mega dip. Het weer was enorm afwisselend. Donkere wolken met regen werden afgewisselde door warme zonnestralen en ik had er ineens lichamelijk helemaal geen zin meer in. Ik ben er nog niet helemaal uit met voeding…. dat bleek. Bij de posten pakte ik waar ik zin in had en ik weet niet wat het was maar mijn maag draaide een soort van om. Dus, het zure gedeelte zat op dat moment aan de bovenkant. Lastig, vervelend en gadverdamme wat een zure smaak. Ik wist dat ik nu even moest oppassen. Meer water drinken en gezonde natuurproducten gebruiken. Zucht… Daarbij begon het gemis van hardlooptrainingen mijn benen en rug wat stijver te maken. Maar, met klagen kom ik niet (op een leuke manier) verder dus…. aan andere dingen denken. Het hielp me enorm door mezelf wijs te maken dat mijn training hier pas begonnen was. Even buiten de comfort zone… aanpassen om door te kunnen gaan. En dat deed ik. De organisatie bracht ons op werkelijk waar bijzondere mooie paden en het vooruitzicht dat ik dat nog 30km zou krijgen is ook een gedachte waar ik wat mee kon.

Het laatste gedeelte van de trail

Dat het een bijzondere trail zo worden wist ik vooraf al. Maar dat ik de laatste 20km heb volbracht vind ik gewoon geweldig. Ik heb het zwaar gehad. Ik ben tot het uiterste gegaan maar heb mezelf goed onder controle kunnen houden. Een verre van ideale trail, met veel te veel zware momenten, maar een prima training op het mentale vlak. Doorzetten zonder blessures op te lopen en dus tevreden over de finish kunnen komen. Mijn rug is nog niet klaar om langer te lopen dan 80km. Meer oefeningen in combinatie met kilometers hardlopen, dat is echt nodig… Ik ga aan de slag met mijn voeding en ga gewoon verder met mijn voorbereiding. Na 2 dagen was de stijfheid weg en dat is prima….

De komende weken lekker trainen in mijn omgeving en binnenkort weer eens een leuke ultra trail… welke, dat weet ik nog niet… Misschien maar weer eens zelf op pad met de Raidlight Trail XP 6 die ik met veel tevredenheid heb gebruikt tijdens deze trail.

Tot de volgende keer…

Chris van Beem
chris@trail-running.nl

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

or    

Gegevens vergeten?

or

Create Account