fbpx

Trailrunning – een gedachte

Slim of onverstandig…

Het einde van het jaar nadert en de planning voor het nieuwe jaar is bij vele trailrunners het onderwerp van de dag. Inschrijvingen voor de bekende trails zullen op tijd gedaan moeten worden anders kun je naar je deelname fluiten. Net als andere trailrunners ben ik ook aan het kijken; Wat wordt het voor mij in 2014? Ik vraag me af of het verstandig is dat ik mijn hele schema al volzet met trails, is het niet slim om hierin wat ruimte te geven? Of, is het juist onverstandig om dit niet te doen en een goede planning te hanteren voor alle mooie en leuke deelnames die er zijn. Hmmmm, lastig…. Maar, al snel kom ik tot een helder besluit. Ik zet 1 evenement voor 2014 midden op mijn deelname kalender, namelijk… in augustus een 100 Miler, de UTMB in Chamonix. Ja, dat wordt mijn doel.

Wat, waarom, hoe… trailrunning…

Ondertussen heb ik al vele deelnames achter de rug. Ik heb verschillende trails al meerdere malen gelopen en ja, dat voelt echt fantastisch. Het leuke van het plannen van een wat grotere trail is de aanloop er naar toe. Ik zal immers moeten trainen. De afgelopen jaren heb ik enkele grote trails gelopen en ben ik daartussen vaak naar evenementen gegaan waarbij ik de trails liep als trainingen. Afstanden van 100km per week is een noodzakelijk gemiddelde als je soortgelijke afstanden in 1 keer tijdens een trail wilt gaan lopen, tenminste… dat geldt voor mij als regel. Ik ben er nu ook wel achter dat voor mij het onbekende aan een trail een zeer belangrijk onderdeel is van de uitdagingen die ik wil aangaan. De nieuwe gebieden, trails en beproevingen waar je wel je voorbereiding op kan treffen, maar je weet absoluut niet wat de dag je gaat brengen. Je komt aan in een gebied, eerst een dag (of meer) voor genieten van de omgeving. Je gaat je startnummer ophalen en maakt kennis met de organisatie en de andere (internationale)deelnemers. Je drinkt alvast wat extra water, kiest bewust je voeding en kan dan sowieso niet slapen voor je run (herkenbaar?). Dan sta je uiteindelijk in het startvak, je lacht wat en toch wat zenuwachtig sta je in de zorgvuldig uitgekozen kleding (en gevulde racevest) te popelen om de eerste meters van de trail te gaan afleggen.

En dan,… ja dan begint het ongeschreven boek, je eigen avontuur en dus een uniek verhaal… Ik probeer het iedere keer te omschrijven in mijn blog maar het is echt je eigen beleving… De indrukken en de belevenissen ontstaan door je eigen keuzes die vaak intuïtief genomen worden, in een natuurgebied waarbij de je de weer condities zult moeten aanvaarden zoals ze zijn. Waarbij de paden zorgvuldig door de organisatie zijn uitgekozen en waardoor je regelmatig blij bent dat je een fototoestel bij je draagt. Tja, dit soort dingen maken voor mij de tochten door de natuur onvergetelijk. Ok, soms zijn er momenten dat het totaal niet leuk is… te zwaar, te nat, te koud, te ver,… maar… in een ruimer perspectief… Maar, dan het besef! Het is mijn keuze!  Mijn motivatie om te beginnen aan de uitdaging heeft nog altijd de overhand gehad in die situaties. Hierdoor heb ik toch altijd die zware momenten kunnen overwinnen. En dan, als je denkt dat alle energie toch wel verdwenen is door je lange inspanningen van soms wel meer dan 12-18 uur achterelkaar lopen, dan kom je dicht bij het einde van de trail. Waar het vandaan komt weet ik niet, maar dan perst het lichaam je als het ware de eindstreep over… De ontlading die ik bij het volbrengen van een tocht bij de finish heb mogen ervaren is ronduit bijzonder en onbeschrijfelijk.

Goh, ik voel me prima na het schrijven van dit stuk… Zo goed dat ik al mijn deelnames nu wil gaan vastzetten…. MAAR DAT DOE IK NIET.. Met 1 doel ga ik op zoek naar mooie deelnames daar aan vooraf. Deelnames die passen bij mijn mogelijkheden van dat moment. Ja, zo ga ik het doen. Met de wetenschap dat ik ergens in September op zo’n 500km Trailrunning per maand zal gaan zitten…

Wat een vooruitzicht.. Het kan slechter, TOCH?

Tot de volgende keer…

Chris
chris@trail-running.nl


Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?