fbpx

De UTMB – Iets om naar uit te zien

En dan ben je weer terug uit de bergen… terug in het dagelijkse leven… maar, met een mooi vooruitzicht. Nog slechts 2 weken en ik mag opnieuw naar de bergen… En dit keer mag ik 168km genieten! Tenminste, zo ervaar ik mijn vooruitzicht voor de start van het evenement. Zo tijdens het evenement zal ik me meerdere malen afvragen ‘Wat doe ik hier’ en zal ik mezelf moeten motiveren om door te kunnen gaan… Maar,.. waarom is de UTMB voor mij toch zo bijzonder… Nou,… hierdoor…

In het jaar 2008, toen ik me beperkte tot de trails in de Ardennen van België, kocht ik mezelf een boek… “EXTREEM LOPEN” geschreven door K. MacConnell & D. Horsley. In het boek werden 24 vormen van extreem hardlopen besproken, waaronder verschillende ultra-afstanden. Ik sloeg het boek open en het eerste evenement dat besproken werd was de Ultra Trail du Mont Blanc in Chamonix… Na het lezen van de omschrijving riep ik meteen ‘Dit ga ik doen!’ En ja,… zodra ik mezelf een doel heb gesteld ga ik aan de gang om dit te realiseren… Mijn tocht naar de UTMB begon dus eigenlijk 6 jaar geleden…

2008

Ik ben begonnen met hardlopen ergens in het jaar 2006, In dat jaar liep ik met een voorbereiding uit stilstand mijn eerste Kustmarathon Zeeland. Alle jaren heb ik deze traditie in stand gehouden en dit jaar loop ik mijn 9e editie van deze prachtige marathon… dus in 2015 mijn 10-jarige jubileum. Na mijn derde deelname begon ik dus echt aan het trailrunnen en in 2008 begon mijn zoektocht naar het een mogelijke verantwoorde deelname aan de UTMB. Er bleek een puntensysteem te zijn, waarbij je als deelnemer jezelf moest kwalificeren… Ervaring bij soortgelijke bergtrails bleek noodzakelijk. Om deel te kunnen nemen aan de UTMB zul je als trailrunner 7 UTMB punten (deze punten worden door de organisatie van de UTMB toebedeeld aan andere trails over heel de wereld) moeten verzamelen, verdeeld over maximaal 3 wedstrijden gelopen en volbracht in de laatste 2 jaar… En, als je dat gedaan hebt zul je de loting af moeten wachten, aangezien de UTMB bekend is bij vele trailrunners wereldwijd…. En die reizen graag af om een keer deze wedstrijd te lopen… Ter illustratie… Trail des Fantome 100km (komende weekend in La Roche) levert een deelnemer bij finishen 2 UTMB punten op… Het bleek dus een hele rit om me uiteindelijk te mogen en kunnen aanmelden. In 2012 was het dan zover,… ik had de punten ruim bij elkaar gelopen en voor de editie 2013 werd ik helaas uitgeloot…. Ik koos om mijn aanmelding in stand te houden, zodat mijn loting voor 2014 automatisch meer kans kreeg en ja,… in januari dit jaar kreeg ik de verlossende melding dat ik kon deelnemen…. De formaliteiten waren nu compleet.

Beginnen aan mijn droom

Ondertussen heb ik op aardig wat plaatsen in de bergen kunnen lopen… ik heb vele leuke deelnames ervaren om de UTMB punten bij elkaar te verzamelen en ik ben op eigen initiatief gaan trainen in de natuur. Ik weet dus dat naast de UTMB er vele soortgelijke trails zijn die zeker de moeite waard zijn om aan deel te nemen… Onbekende en meer bekende trails, waarbij de toelating nog zonder loting gaat. Maar,… de UTMB is voor mij meer dan zomaar een trail. Het is een mijlpaal in mijn voorbereidingen naar een doel… In een periode van 6 jaar is er veel gebeurd en als een rode draad ben ik stug mijn voorbereidingen blijven volhouden. Binnen de tijd die ik heb kunnen vrijmaken heb ik gedaan wat ik kon. Op gevoel en onder het motto ‘ik wil dit’, heb ik op mijn manier de voorbereiding kunnen volbrengen waar ik me prettig bij voelde. Kaprun was mijn laatste stage-training en daar heb ik kunnen genieten van de lol en de schoonheid die de vele uren in de natuur me hebben gebracht.

Voor de duidelijkheid,…. voor mij is het deelnemen aan de UTMB het resultaat van vele jaren inzet…, dus ik sta in het startvak op vrijdag 29 augustus om 22:00u. sowieso met een grote smile…. Daar sluit ik mijn lange voorbereiding af en begin ik aan mijn avontuur. Voor mij is het uiteindelijk weer binnenkomen in Chamonix, na een tocht van 168km het uitkomen van een droom. Het binnenkomen, dat wordt tijdens mijn tocht mijn doel. Genieten van het extreme, het ombuigen van iets wat 6 jaar geleden nog ‘onmogelijk’ was naar een ‘mogelijkheid’. Niks is onmogelijk, maar je moet het wel echt willen…

Startnummer 579

Ondertussen weet ik mijn startnummer, dat is 579. Familie en vrienden kunnen me volgen want iedere keer als ik tijdens de wedstrijd een checkpoint passeer, wordt dit automatisch doorgezet naar mijn Facebookpagina. Ik reis alleen af naar Chamonix, maar tref daar vele vrienden die ook deelnemen aan 1 van de 5 trails die in die week plaatsvinden… Ruim 7.000 trailrunners van over heel de wereld komen samen. Het gonst van energie en allemaal delen we dezelfde passie… TRAIL RUNNING…

In het filmpje de beelden van de UTMB uit 2013,… waar ook verschillende vrienden daar de finish hebben gehaald… Ik heb toen aandachtig naar de verhalen geluisterd,… Nu, over 18 dagen begint mijn verhaal…. Ik kan niet wachten om mijn ervaringen, wat ze ook gaan zijn,… op te schrijven en te delen….

If you constantly push yourself to the limit, there are no limits.

Tot de volgende keer…

Chris van Beem
chris@www.trail-running.eu

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

or    

Gegevens vergeten?

or

Create Account