fbpx

Trailrunning op mijn manier

Vanavond ben ik weer eens mijn trailrunning-rondje tussen Mierlo en Geldrop gaan lopen… 18km met een geweldig afwisselend parcours. Het is een MTB-route, die ik dan standaard in tegengestelde richting loop om de MTB-ers niet tot last te zijn. En, omdat ik tegengesteld loop, kom ik alle MTB-ers 2x tegen… ‘Daar heb je hem weer’ en ‘Bij de derde keer een biertje’ zijn dan van die kreten die je om je oren krijgt,.. leuk.

Vandaag was weer een leerzame training. Ik heb onder het lopen eens goed nagedacht… Wat ben ik eigenlijk aan het doen, zo in de laatste fase voor mijn ultra van 168km. De voorbereidingen zijn afgerond, de basis moet nu in mijn lijf en hoofd zitten… Dus,.. ‘Is mijn training nuttig of nuttig ik een training…’ Hier kwam ik niet uit dus besloot ik de 100 minuten te gebruiken om eens te achterhalen waarom ik dingen doe zoals ik ze doe. Dingen die voor mij zo vanzelfsprekend zijn. Eigenlijk die dingen die ik onbewust doe om in een mogelijke flow te blijven die me het ritme en de energie geven om door te gaan. Een soort van check-up onderweg waar ik constant op terugval tijdens mijn deelnames aan trails.

Eigen mening, mijn eigen ding

Het mooie van mijn blog is dat ik uit eigen ervaringen schrijf. Het zijn mijn motivaties, mijn meningen en daarbij mijn interpretaties van momenten die ikzelf meemaak. Anderen kunnen een eigen mening hebben of hebben een eigen bewust gekozen manier, wellicht loodrecht op die van mij. Dat is mooi, want we zijn allemaal uniek. Wat anderen vinden van mijn manier doen vind ik eigenlijk niet zo belangrijk. Ook wil ik andere trailrunners niet vertellen wat goed voor ze is tijdens trailrunning. Anderen kunnen zelf bepalen wat ze met mijn informatie doen. Ik deel mijn ervaringen omdat ik mijn blog ook voor mezelf schrijf. Het delen van mijn informatie heeft als doel dat ik graag mensen motiveer, enthousiasmeer en introduceer in de geweldige sport trailrunning, waarin ik zoveel plezier en voldoening terugvind en waarbij ik zoveel leermomenten ervaar. Ik besef nu dat ik dit nooit eerder in een blog vermeld heb… ach,… ik heb zo mijn momenten… En dit is er eentje…

Zonder actie geen vooruitgang

Als ik vandaag rond 18:00u. mijn gevoel zou volgen, dan plofte ik om 18:30u. op de bank om er vervolgens de hele avond niet meer af te komen. Ik was sloom, moe en had absoluut geen zin om me überhaupt om te kleden. Ik zeg dan vaak tegen mezelf; ‘Ik kan een hoop, alleen doe ik het niet altijd’. En zo keer ik mijn passieve momenten om in actieve momenten. Moe in mijn hoofd betekent niet dat mijn lijf ook moe is… Dat bleek ook na de eerste kilometer tijdens mijn training… Ik heb mezelf moeten inhouden en begon met 9,5km/u. en had na 18km ruim 10,5km/u gemiddeld gelopen. Stilstand is achteruitgang… ook op korte termijn. Dus,… ‘Zonder actie geen vooruitgang’.

Ik kan wat ik doe en ik doe wat ik kan

Ook nu tijdens mijn training ben ik steeds op zoek naar een soort balans… De combinatie van eten, drinken, snelheid, gelopen afstand, omgeving, ondergrond… zorgt ervoor dat ik flexibel om moet gaan met de situatie. Met een helder doel voor ogen zal ik een route moeten vinden waarbij ik mijn krachten over de afstand doseer. (Zelf visualiseer ik mijn binnenkomst bij de finish en doe er alles aan om die ervaring te bereiken) Met grote regelmaat doseer ik te goed… daarmee bedoel ik dat bij binnenkomst ik nog energie over heb om verder te kunnen… Voor mij is het heel eenvoudig. Soms kan ik 10% van de tijd sneller binnen zijn… maar gevoelsmatig zorgt dat ervoor dat ik 20% minder kan genieten van de tocht…. Dus,…ik kies om niet sneller binnen te zijn…

Tot de volgende keer,…

Chris van Beem
chris@www.trail-running.eu

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?