fbpx

Barend van Drooge: Volgende halte is…“Station de Trail”

Station Trail - Barend van Drooge - Trailrunning
Op een zomervakantie-tussenstop in het prachtige berggebied van de Chartreuse (Franse Voor-Alpen) kwam ik voor het eerst in aanraking met het concept “Station de Trail”. Uit de propaganda bij het toeristenbureau in het dorpje Saint-Pierre-de-Chartreuse (878 m) werd het me al snel duidelijk dat het werkelijk om Trailrunnen ging!! Normaal gesproken bekijk ik voor trail-excursies in onbekende gebieden wat kaarten, consulteer internet en wandelfolders, om vervolgens lekker door onbekende berg- en bosgebieden te rennen, maar nu werd mij een kant en klaar product geleverd. Wat is dit voor station en wat kun je er mee?Chartreuse berggebied - TrailrunningFoto: Uitzicht over het Chartreuse berggebied

In 2009 richtte Benoît Laval, zelf een trailrunner, het (trail)sportkleding bedrijf Raidlight op in het bovengenoemde dorpje. In samenwerking met de plaatselijke gemeente werd er twee jaar later, in 2011, het eerste “Station de Trail” opgezet, met als bedoeling dat trailrunners in het gebied van de Chartreuse aangegeven routes konden volgen, en gebruik zouden kunnen maken van de kleding van Raidlight. Het is echt een prachtige opzet. Het kleine bedrijfje vervaardigt het materiaal in het atelier, en er is een outlet voor kleding met een redelijke prijs, helemaal als er is onbenulligs aan mankeerd wat zelf te repareren is. Daarnaast is er het werkelijke “Station” met informatie omtrent de vele routes, en mogelijkheden om je te verkleden en te douchen. Je kunt ook technisch geadviseerd en begeleid worden en er een echte trailrun-stage lopen. Al met al schijnt het budget voor de oprichting van een station zo’n 50.000 euro te zijn. De gebruiker van het station merkt hier trouwens heel weinig van, want het gebruik van testmateriaal en het volgen van de routes is gratis. De routes, met verschillende afstanden en hoogteverschillen, worden duidelijk aangeven, maar voor 1 euro kun je een water-proof kaart mee krijgen. Het gebruik van de kleedkamer en douche kost je 3 euro, een heel weekend 5 euro, en zijn er verschillende aanbiedingen. Voor de gebruiker is er dus weing economische impact, maar dat het voor het dropje en gebied een aanwinst is blijkt uit de cijfers: 6.000 trailrun-bezoekers in het eerste jaar en 10.000 in het tweede jaar na de oprichting. Daarnaast blijkt uit enquetes dat meer dan 80% van de plaatselijke bevolking vindt dat het station een positieve invloed heeft op de economie in het dorp en de uitstraling. Dat het een duurzaam concept lijkt te zijn, blijkt uit het feit dat er ondertussen 12 andere “Stations de Trail” zijn binnen het netwerk, en er nog meer op komt zijn. Het eerste station buiten Frankrijk is trouwensgevestigd in de Belgische Ardennen, bij het dorpje Herbeumont. Er zijn hier een 6-tal routes met afstanden tussen 10 en 30 km en hoogteverschillen tussen 100 en 1000 m D+. Het dunkt mij, dat, in tegenstelling tot het station in het Chartreuse-gebied, de nieuwe stations niet over een kleding-ateliers beschikken. Maar het concept is min of meer hetzelfde: verschillende routes na gelang de behoefte van elke trailrunner.Barend - Isaac - Bernat - Trailrunning Foto: Klaar voor de “Atelier Kilomètre Vertical” in mijn Raidlight-test-outfit onder belangstelling van Isaac en Bernat.

Op die zomerse dag in de Chartreuse heb ik dus het één en ander aan trailkleding uitgeprobeerd. In plaats van mijn gebruikelijke ‘los-zittende’ outfit, had ik me geheel in ‘stretch’-kleding gehesen. Daarna heb ik de LIGHT-versie van de “Atelier Kilomètre Vertical” gevolgd, om in een uurtje en een kwatier uit te waaien bij La Bec de Scia (1783 m). Dit is één van die mooie eigenschappen van de voor-Alpen. In minder dan twee uren kun je een bergtop bereiken, en genieten van de mooie vergezichten. Hier was er zo’n ééntje. Voor de terugweg heb ik de minder aantrekkelijke RACE-route gevolgd; minder aantrekkelijk, omdat deze route gedeeltelijk ski-pisten kruist. Er was op dat moment te weinig tijd om andere routes te volgen, maar het concept van de “Station de Trail” was me duidelijk. Wat me ook duidelijk werd is dat ‘los-zittende’ kleden me veel beter bevalt dan ‘stretch’-kleding.
Voor meer informatie omtrent de “Station de Trail” verwijs ik naar hun webpage:

http://www.stationdetrail.com

Vriendelijke groeten,

Barend

“Find your rhythm, enjoy your run”

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?