fbpx

Trailrunning in de Loonse en Drunense Duinen

Dat was een pittig weekend. Op vrijdag zat ik vol enthousiasme met energie een blog te schrijven over mijn komende weekend op de trails… Een zaterdag met 2 uurtjes trailrunning en op zondag met de mannen richting de Loonse en Drunense duinen voor 2 rondjes van 25km… Even kijken hoe ik ervoor sta, even kijken hoe ik me erna voel. Nou,… ik weet nu dat ik nog steeds in staat ben om de lat hoog te leggen, net hoog genoeg om voldaan te kunnen zeggen; ‘zo, dat was dat’. Alleen,… het ging zeker niet vanzelf dit keer….

20km zaterdag trail regio Geldrop

Mijn eerste training na de UTMB was op zaterdag 7 dagen geleden. Een mooie 14km run over de paden regio Geldrop. Op vrijdag had ik me voorgenomen om 2 uurtjes te gaan lopen. Even iets extra’s als voor-training op zondag met de mannen. Met 1 liter water en wat repen vertrok ik zonder route…. Eenmaal aan het rennen besloot ik al snel toch een oude route te gaan lopen, mijn halve marathon via Aalst, Leende en weer terug naar Geldrop. Met een lekker zonnetje en heerlijke droge paden schoot het lekker op. Ja,.. het ritme was er weer… Een prima voorbereiding voor de Kustmarathon met dezelfde variaties in ondergrond. Mul zand, bospaden, wat asfalt en open vlaktes. Alleen,… zo rond de 14km kwam er geen water meer uit de hydropack. Zucht… Ik liet mijn tempo wat afzakken en natuurlijk kwam ik na bijna 21km weer thuis, maar wel met een ontzettende dorst. Die avond had ik ontzettende stijve spieren,… ‘Logisch Chris, moet je maar meer drinken!’.

1 of 2 rondjes in de Loonse en Drunense Duinen?

Op zondagochtend keek ik nog eens goed rond in de slaapkamer. Op verschillende plekken op de muur en het plafond zag ik ze zitten… dit keer zonder gezoem en zo plat als een dubbeltje. Ik telde 8 platte exemplaren…. Positief bekeken was ik winnaar, ik had de nacht overleefd en de muggen niet… maar goed… een goede nachtrust was prettig geweest, zeker nu de WhatsApp berichten de telefoon al invlogen van enthousiaste trailrunners die niet konden wachten om te beginnen aan de dubbele ronde over het mooie parcours in de Loonse en Drunense Duinen. Met voldoende water en stijve benen stapte ik de auto in… mezelf mentaal klaarmakend voor een tocht waarbij ik wist dat ik het zwaar ging krijgen…

We vonden elkaar al bij de stoplichten, Maarten reed voorop en op de parkeerplaats was het direct gezellig. Maarten had Mauk en Marco bij zich en even later kwam Marek aanrijden. Marco liep zijn eerste 25km afstand en Mauk wilde ook weer ritme opbouwen en zou rond de 35-40km lopen. Op zich handig als je 2 rondjes gaat lopen, dan kan je halverwege je racevest weer bijvullen… 20 minuten hadden we nodig om na de foto van start te gaan… Het eerster rondje met de stroom van MTB-er mee, dus linksom…

Een lekker tempo

Met het grootste gemak werd er een tempo ingegooid waarbij we de heuvels namen zoals ze kwamen en waarbij we regelmatig boven de 12km/uur liepen.. Dus,… de echte grote verhalen werden in die fase niet door mij verteld… sterker nog… met regelmaat moest ik nog iets extra aanzetten anders kon ik de verhalen niet eens meer horen… De mannen hadden er zin in en in die fase vroeg ik me echt af of er überhaupt een 2e rondje mogelijk zou zijn. Uiteindelijk duurde deze periode tot aan de eerste heuveltjes in het parcours. Gek genoeg werd ik sterker door de afwisseling. Heuvel op, heuvel af, mul zand, wortelpaden, bospaden en schelpenpaden… Heerlijk! Ik voelde me goed, … het ritme was weer terug… op kilometer 15 voelde ik me echt prima… Dat weet ik nog zo goed,…. omdat vanaf kilometer 16 niks meer vanzelf ging…. op het ademhalen na dan.

En, als het dan even wat minder gaat probeer ik wat meer van de omgeving mee te krijgen. Natuurlijk, de omgeving is prachtig, maar dan heb je nog wat mannen om je heen die al stuiterend, al pratend en al lachend om je heen aan het rennen waren. Onder het lopen werd de planning voor het komende seizoen besproken. We lachten wat af en we hebben vele MTB-ers vrolijk succes gewenst en begroet. En ja,… daar kwamen vrijwel alleen maar positieve begroetingen op terug. Wij hielden rekening met hen en zij hoefden zich eigenlijk niet aan ons aan te passen…

Vanaf kilometer 21 liep ik samen met Marco die onderweg was naar zijn langste afstand ooit. Mooi om te zien dat mensen hun grenzen verleggen. Het klimmen op de heuveltjes begon wat zwaarder te worden en je zag dat de energie bij Marco een soort van op begon te raken. ‘Niks aan de hand, gewoon wat drinken en hier een stukje reep en wat druivensuiker Marco!’, zei ik. Marco dronk wat, nam een stukje reep en de druivensuikers en begon zich te herpakken… We paste het tempo aan aan de mogelijkheden van het moment en al gauw liep Marco in een zelfde tempo zo richting het begin van de ronde en dus het einde van zijn eerste 25km. Geweldig!… We ploften neer en zaten daar gewoon even te zitten… Leuk, Marco blij en ik tevreden over mijn eerste ronde… ‘Toch maar weer 25km Chris’, zei ik tegen mezelf.

Ik liep (met erg stijve benen) naar mijn auto, opende de achterklep en ging zitten… Nog een rondje? Ga ik dit echt doen? Waarom eigenlijk? Pffff… Ik keek naar links en zag Marek, Mauk en Maarten lachen bij de andere auto’s.. De mannen, vol energie, zagen me zitten en kwamen naar me toe. ‘Ik weet het nog niet’,… begon ik. Ok, dat moment duurde heel kort… Maarten zei; ‘Oh, we gaan gewoon ontspannen lopen, geen gekke dingen, gewoon nog een rondje maar nu tegengesteld..’ Marek stond er naast en Mauk ook,… tja,… ik begon mijn racevest te vullen en voor ik het wist stond ik klaar om toch mijn 2e ronde te lopen… Ik hoorde me nog zeggen; ‘Gekkenwerk Chris’ en direct daarna ‘Ik kan dit’,.. Een zwaai naar Linda en Marco en daar gingen we… direct door het mulle zand opnieuw de heuvel op, opnieuw 25km… richting de plek die op dat moment 100 meter achter me lag.

De tweede ronde

Het blijft best bijzonder om een trail samen te lopen met personen die gewoon veel meer energie hebben dan jezelf. Wat een stelletje mafkezen,… zelf liep ik in een zo steady mogelijk tempo kilometer na kilometer. Ik zocht mijn ritme en op zich ging dat prima… Omhoog en omlaag alles nog steeds in mijn looptempo, dus dat ging goed… De mannen was ik regelmatig kwijt,… nou ja kwijt,… dan zag ik Marek 50 meter van het pad vandaan links op een heuvel verschijnen, met Maarten vlak achter zich… een paar honderd meter verder opeens Maarten rechts van me, andere heuvel met Marek achter zich aan…. De mannen hadden op 32km nog steeds energie teveel….

Mauk had vooraf gezegd maximaal 40km te lopen dus op het 32km punt keerde Mauk om, terug naar de start… Met zijn drieën liepen we verder,… de laatste 18km van de dag. Ik heb uiteindelijk de mannen maar voor me uit gelaten… mijn eigen tempo en dat was een goede keus. Het koste wel wat moeite maar ik kon genieten van de omgeving en in een lekker ritme heb ik het tot de 45km goed volgehouden. Het was wel zwaar,… maar ik had het wel eens zwaarder gehad. Bij de 45km ging ik zitten… de energie was op… Zware benen en moe… Mijn reepjes was ik zat maar ik moest wat eten… Dan maar een gelletje van Maarten…

Marek en Maarten begonnen te lopen ik volgde daarachter… Goed misselijk de eerste kilometer en daarna de laatste 4km genoeg energie… Wat voeding niet allemaal met een mens kan doen… De laatste heuveltjes en voor ik het wis liep ik weer in de zandbak bij de parkeerplaats. De rondjes zaten erop…. Met de groep en aanhang natuurlijk even napraten op het terras en uiteindelijk weer terug naar Geldrop… Met een smile ben ik de parkeerplaats afgereden. Wat was het goed vandaag in de Loonse en Drunense Duinen.

Conclusie

Ik liep 3 weken geleden een afstand van 168km en dit weekend een afstand van 70km…. Dat zijn de eenvoudige getallen… Hoewel de hoeveelheid kilometers natuurlijk veel verschillen is er wel een overeenkomst… Nu, een dag later voel ik me even stijf als 3 weken geleden… Ik ben dus nog zeker niet hersteld van de UTMB, maar dat is ook niet gek. Ik heb dan ook besloten om over 2 weken te gaan genieten van de Kustmarathon Zeeland en geen gekke dingen te gaan proberen… Ontspannen naar de finish… dat wordt mijn missie.

Tot de volgende keer,

Chris van Beem
chris@www.trail-running.eu

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?