fbpx

De BearTRAIL – Trailrunning in de Voerstreek (BE)

De laatste dagen van de week begon het te kriebelen… Via de WhatsApp en Messenger begonnen de berichten over en weer te gaan. Op zaterdag gingen we met Team Trailrunning naar de Bear trail van Raymond Beeren in de Voerstreek, net over de grens in België. De weersvoorspellingen werden iedere dag gepost en dat het een natte editie zou gaan worden was bij ons op woensdag al bekend. Geweldig als je die gesprekken zo terug kijkt,… niks zo leuk om samen naar een evenement toe te leven. Voor mij werd dit de derde editie… ik had dus al 112km kunnen genieten in dat gebied. De eerste editie was (ontzettend) koud, de tweede editie was (ontzettend) warm en deze editie werd (ontzettend) nat. Zo zie je maar,… iedere trail heeft zijn eigen verhaal, hoewel de route grotendeels hetzelfde is. Trailrunning gaat nooit vervelen, je weet nooit wat je nu weer onder je schoenen krijgt.

Voorbereidingen

Dit keer kende mijn voorbereiding een totaal nieuwe draai. Zo’n lekkere draai die totaal tegen het logische in gaat. Op tijd naar bed werd laat naar bed, ‘s avonds de tas inpakken werd ‘s morgens de tas in pakken en ontspannen opstaan en goed eten werd een soort van ongemakkelijk waarbij ik te-veel-in-te-weinig-tijd moest doen. Gelukkig was het vervoer goed geregeld, waarbij Mauk en Marek stipt om 6:45u. in Geldrop aankwamen. Maarten ging met zijn familie rechtstreeks en Marco en Mick reden ook zelf. Daar stond ik dan, met de boterham in mijn mond, mijn racevest nog te vullen en de tas nog open en half gevuld… Haha,…  Ja,.. “Typisch Ik”, dacht ik bij mezelf… Soms vertrouw ik teveel op routine,… terwijl een goede routine bestaat handelingen die je leert uit goede ervaringen. Dus, die ochtend sloeg dus werkelijk waar nergens op…. Maar,… het vooruitzicht was goed en eenmaal in de auto maakte de voorbereiding plaats voor een plan…. De BearTRAIL van 56km uitlopen, modder of niet… desnoods met blubber achter de oren over de finish komen… Me niet gek laten maken door de snelheid van Marek en Maarten, maar gewoon de ene voet voor de ander in een tempo wat past bij de dag…. De trail was in de auto begonnen, de aanloop naar de start is minstens zo leuk.

BearTRAIL 2014

Groepsfoto Beartrail - Chris van Beem - Trailrunning
Ondertussen is de Bear Trail met haar verschillende afstanden een uitdaging voor vele trailrunners. Het was dan ook een weerzien van vele bekenden. Raymond Beeren ving iedere trailrunner op en met een smile werd verteld dat het lekker geregend had, waardoor het parcours nat, glad, blubberig, zwaar….. maar mooi was. Marc van Dijk met Scarabee en Ronald de Graaf van Raidlight waren net als voorgaande edities aanwezig om iedereen te adviseren over gear en dat geeft weer een extra goede sfeer onder de trailrunners…. Ondertussen begon ik toch even na te denken… Zo vlak voor het moment dat ik altijd tegen mezelf zeg: “Kom Chris, we gaan een stukje lopen”, juist,… zo vlak voor het start-moment. Aangezien ik mijn Suunto op de tafel had laten liggen en aangezien ik (veel) te weinig had gelopen de laatste weken. Het zand van de Kustmarathon zat letterlijk nog in mijn schoenen… en dat was dus de laatste echte inspanning… Aan al die bedachte informatie had ik niet zo veel… het zorgde er niet voor dat het energiepijl omhoog ging, verre van dat… Wat dan wel? Nou, dat was heel makkelijk… Ik keek naar de mensen om me heen en in het bijzonder naar Maarten en Marek… We hadden allemaal wel eens beter voorbereid aan de start gestaan maar wat hadden die twee weer een lol en ja,… dat werd de insteek. Genieten en beleven en de uitdaging ervaren zoals hij  komt. En, als alles vanzelf gaat is de lol er zo vanaf.. Ik was blij toen we weg mochten. Ik was blij met de start van de BearTRAIL 2014….

Het parcours van de Trail

En daar was het dan,… stijfheid in de benen bij kilometer 16… Het begin van de stijfheid die tot vandaag nog steeds in mijn benen zit. Achteraf al 2 conclusies; 1. De BearTrail is een zware jongen en 2. Chris was niet in topvorm die dag. Toch vind ik de BearTrail een bijzondere trail. De 56km maakt de trail een echte uitdaging en het parcours is afwisselend en wie goed kijkt ziet een hoop. Mooie vergezichten, schitterende single-tracks, stiekeme hoogtemeters (1300D+) en op zo’n natte dag ontzettend zwaar en uitdagend. Met grote regelmaat gewoon GEEN grip onder het lopen. Alsof ik op wollen sokken over een glad parketvloer liep, het was gewoon glijden. Dat had ik op mijn Northface Ultra Trails, maar ook de trailrunners met enorme profielzolen. Het klimmen bracht me niet veel deze dag, ik bleef hardlopen maar het was zwaar. Maar, het afdalen blijft voor mij helemaal geweldig. Op sommige punten kwamen de condities prima bij elkaar… Een pittige afdaling, waardoor ik mijn snelheid zag toenemen en onderaan een enorme gladde blubber plek waar direct de bocht naar links of rechts begon…

Ergens in het midden van de trail begon het stuivertje wisselen. Dan werd ik ingehaald, daarna haalde ik weer in. Voor de duur van een kilometer of 30 ben ik steeds dezelfde groep van ongeveer 15 trailrunners tegengekomen. Af en toe riep ik achterom of de schoenen goed vast zaten,… Ik kreeg dan een “WAT?” terug geroepen. Een paar seconden later hoorde ik dan… “Oh,..dat bedoel je”,.. en we renden dan tot boven onze enkels door de modder…

Het was goed

Een dag zonder horloge lopen is goed bevallen. Af en toe een vraag bij een andere trailrunner hoe ver we waren was genoeg. Ook de laatste 10 kilometers heb ik samen met Jaap Engelage in een lekker tempo richting het sportpark gelopen. Opnieuw een ultra met zware condities kunnen volbrengen…
Finish Beartrail - Chris van Beem - Trailrunning
Ik geloof dat we er in totaal 6:42u. over gedaan heb, maar dat heb ik niet eens nagekeken. De rest van de groep was al binnen, allemaal gefinishd en dat is prima. Ik bedank Jaap en Raymond Beeren. Als beloning snel een warme douche en een heerlijk Hotdog met erg pittige mosterd in de kantine.

Eenmaal in de auto komen de verhalen weer los. Iedereen heeft zo zijn eigen versie van dezelfde route. Ik heb mezelf wel iets toegezegd daar in de auto… Meer regelmaat met lopen, meer trainen en nog meer op zoek naar de goede combinatie….. Een zware trail lopen is niet erg, dat is juist een uitdaging…. Maar goed uitgerust aan de start staan met een lekkere regelmaat in de benen geeft meer ruimte voor beleving… en daar draait Trailrunning bij mij om.

Onze impressie


Door: Maarten

Tot de volgende keer,…

Chris van Beem
chris@www.trail-running.eu

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?