fbpx

Oud geleerd is jong gedaan…

Het was het eerste weekend na de marathon en er stond eigenlijk niets gepland op het programma, dan gewoon lekker uitrusten, een wandeling maken met de familie door de bossen en bergen rond La Pobla de Lillet, en daar wellicht een rondje te gaan rennen op de zondagochtend. Zaterdag zou het regenen, maar dat deed het (bij ons) niet, zodat de famile-excursie naar de verborgen grotten in het bos zelfs gedeeltelijk in het zonnetje werd afgelegd. …en zondag zou het hard waaien. Het was dan ook een verrassing toen ik de luiken open deed en zag dat de werled wit was en het nog steeds sneeuwde!!!

Foto: Bernat laat me niet (meer) alleen een rondje rennen…

Na het ontbijt werd de korte broek dus verwisseld voor een lange en deed ik ook maar een jasje aan. Bernat, mijn oudste zoon van 8, was net uit bed toen ik de deur uit wilde gaan. “Papa, ik wil ook rennen in de sneeuw”… “Ja, natuurlijk, als papa terug komt rennen we een rondje om Lleitg (een boerderijtje even buiten het dorp)…”. (“Dat is maar een klein en gemakkelijk rondje….”), zei hij  nog , maar dat wilde ik eigenlijk niet meer horen…ik was de deur al uit…joepiee…de sneeuw in.

Nog géén 5 minuten later, terwijl ik net met de eerste beklimming bezig ben, gaat de mobiel met het nummer van mijn vrouw… Ik neem op en hoor Bernat’s stem…”Papa, ik wil met jou rennen…”, en de stem van mijn vrouw: “hij heeft mijn mobiel gepakt en jou gebeld…”. Heel snel gaan er allerlei gedachten door mijn hoofd, maar de meest stampvaste is: Bernat heeft groot gelijk dat hij wil rennen, en hij kan rennen, en wat is het fantastisch dat hij met mij wil rennen… Ik zeg dan ook: “Ik kom naar huis, eet en drink jij wat, en doe je hardloopkleren aan…”. Als ik weer thuis ben klaagt iedereen dat ik niet goed naar hem geluisterd heb, en dat hij gezegd heeft dat hij langer wilde rennen dan om dat boerderijtje heen… Daar heeft hij helemaal gelijk in. Ik was gewoon té veel met mezelf bezig… Het zijn geen kleine kinderen meer. Hij is misschien nog maar 8 jaar, maar rennen doet hij goed en hij vindt het vooral leuk. Hij wordt dus rennen in de sneeuw en met Bernat vandaag…. En wat gaan we doen? “Trull…”, zegt hij zonder aarzelen.

Foto: In een drafje gaan we 400 meter omhoog richting Trull, die op de ahtergrond zichtbaar is.

De beklimming van Trull

Trull is een rotsformatie 400 meter boven het dorp. Vanaf het dorp gaat er een single-track naar toe over een afstand van 2 km. Het is één van mijn favoriete korte routes om beklimmingen en afdalingen te trainen, met mooie vergezichten over het dorp en de omliggende bergen, en een grote kans om herten en vossen tegen te komen. We hebben het pad zelf indertijd “aangelegd”, door steenmannetje te plaatsen en takken en struiken te snoeien, zodat je onbelemmerd te “top” kunt bereiken. Maar het pad wordt niet veel gebruikt, met name omdat het nogal steil is (constant 20 % hellingshoek) en er veel losse stenen liggen. Het wordt dus een korte maar krachtige excursie vandaag, maar het is waarschijnlijk de “beste” keuze voor ons beiden… Bij een langere excursies moet ik (nog) te veel inhouden, en wordt hij (nu nog) té moe… en is de lol er voor ons beiden dus snel van af. Maar bij deze korte beklimming en afdaling is het “verschil” tussen ons beiden minimaal. Dat hadden we een paar maanden geleden al gezien, toen we dezelfde route op een mooie namiddag renden. Bernat is licht van gewicht, en dat is zijn grote voordeel. In een drafje of snelle looppas gaan we met z’n 15 m/min omhoog… zodat we in minder dan 30 minuten boven zijn!! De wereld is wit en het waait af en toe hard, en de laatste beklimming via een soort kanaal gaat wat moeizamer door de sneeuw (Dit kanaal is zijn variatie op de gewone route via een pad om de berg heen, … om het avontuurlijker te maken, vond hij …en waarom ook niet?). En hier staan we dan, op gelijke hoogte en gelijke voet, en even moe. Ik moet bekennen dat het wel vreemd is om bewust te worden dat ik even veel mijn best heb moeten doen als hij… hij die nog maar 8 jaar is en ik die de 40 al gepasseerd is. Maar goed, c’est la vie. Ik kan alleen maar mijn best doen het zo lang mogelijk vast te houden, terwijl hij me ongetwijfeld zal inhalen met een gemak waar ik maar mee moet leren leven.

Foto: De snelle afdaling richting het dorp door een winterlandschap.

De afdaling van Trull

Een afdaling tijdens een bos- of bergwandeling is in het algemeen een feest voor kinderen. Die rare zwaartekracht waar ze bij de beklimming moeten tegen “vechten” en die maar niet weg gaat, is nu in hun voordeel. Ze zijn licht en behendig, en vangen de “klappen” lachend op… Ik mag dan 2 tot 3 keer per week afdalingen trainen en er van uit gaan dat ik in vorm ben…; Bernat daalt af met een behendigheid waar ik alleen nog maar van kan dromen… in bijna voltooid verleden tijd. Het is een spel en vergt weinig moeite. Af en toe blijven we staan en maken wat foto’s van het landschap, en de paarden die in de sneeuw op de berg staan. In minder dan 15 minuten zijn we weer in het dorp… die 400 meter naar beneden zijn werkelijk voorbij gevlogen… de hele excursie is sowieso snel gegaan. Maar het gevoel is goed. We zijn allebei moe maar voldaan.

Het was dus “Trull” vandaag, in de sneeuw en met Bernat… en in 45 minuten op en neer. Mijn eerste keer, vijf jaar geleden, deed ik daar net zo lang over… met 36 jaar geleerd en met 8 jaar doet Bernat me gewoon na. Ik weet trouwens niet of hij me na wil doen… je bent als vader toch een voorbeeld. Ik weet dan ook niet of ik wel zo’n goed voorbeeld ben. Ik vind het leuk om te rennen in de bergen… voor de natuur om me heen, voor mijn bewustzijn, en voor mijn beweging… voor mezelf. Ik weet niet precies waar hij zijn inspiratie vandaan haalt, maar hopelijk is deze gebaseerd op “zijn” natuur, “zijn” bewustzijn, en “zijn” beweging”… Ik kan alleen maar zeggen dat het fantastisch is om dit tijdsverdrijf met anderen te kunnen delen.

Find your rhythm and enjoy your run.

Barend

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?