fbpx

Carlo Pappot: Ecotrail Paris, 21 maart 2015

Ja een trail in Frankrijk, wie had ooit gedacht dat Carlo dat nog eens zou gaan doen.  Oke het is geen trail in de bergen maar toch wel in zijn “geliefde” Frankrijk.
Ik kende het bestaan ervan al enkele jaren toen twee vrienden hem ooit liepen. Ook hun verhalen zijn me altijd wel bijgebleven.
Toen ik vorig jaar de finishlijn overging na The Wall (69 mile) had ik het gevoel dat ik dan ook nog wel een marathon zou kunnen lopen. Dus een 100 miler zou mogelijk moeten zijn. Begin augustus vorig jaar was de inschrijving voor Thames Path 100 geopend en meteen dezelfde ochtend ingeschreven. Door de finish bij The Wall voldeed ik aan de criteria van inschrijving. Na inschrijving ben ik toch maar eens een min of meer serieus schema/plan gaan maken. Onderdeel daarvan zijn natuurlijk een aantal (erg) lange lopen. In deze planning paste de 80km van Ecotrail de Paris prima als voorbereiding. Dus ook maar vrij vlot ingeschreven. Lange tijd sluimerde dit een beetje totdat Sabine de Vries vernam dat ik ingeschreven was. Zij zou hem vorig jaar al gelopen hebben maar door omstandigheden is dat niet gebeurd en zou ze dit jaar naar Parijs afreizen.
Goed twee weirdo’s die dezelfde hobby hebben was prima om er een mooi project van te maken. Donderdag middag vertrokken we vanaf Schiphol met de trein naar Parijs. We zitten net 10 minuten en ze vraagt of ik pasta wil. Nou ik zeg lekker, Nutella??
Nee joh natuurlijk niet en ze reikte een bakje met deegwaren en groente aan. Ik spitten in dat bakje. Vraagt ze wat doe je, ik zeg ik zoek het vlees. Helaas het was een vega pasta.  Kijk dan begint je reis al goed, maar niet zeuren en gewoon eten.
De reis verloopt voorspoedig en rond half 7 ’s avonds komen we aan in de Noordelijke Garage. Via het goede metro netwerk van Parijs komen we redelijk in de buurt van het hotel. Met nadruk op redelijk, de voorbereiding was niet optimaal. (sorry Sabine)

De volgende dag zouden we onze startnummers en andere spullen gaan halen op de stand van de ecotrail organisatie.  Ze hadden een stand tijdens de lokale Op Pad beurs. We zijn er met onze rugzakken voorzien van de verplichte items heen gerend met idee dat ze het mogelijk zouden checken.
Ecotrail 2015 - Carlo Pappot 01
Dat was niet nodig geweest maar geen probleem, na tijdje waren we wel klaar met de drukte op de beurs en besloten terug te gaan naar hotel. Verder beetje rondlummelen die dag om tijd vol te maken. ’s Avonds na het eten begonnen we met het pakken van de tassen. Onzekerheid over de kwaliteit en kwantiteit van eten en drinken op de posten. Het zijn tenslotte wel Fransen dachten we. Dus meer dan genoeg eten en sportdrank maar inladen.

Zaterdag, raceday. Start was pas om 12 uur ’s middags dus hoef je niet midden in de nacht je nest uit. Is ook wel eens fijn. Met de trein gingen we naar een station ergens buiten Parijs vanwaar we met touringcars naar de start werden gebracht. Bij start stonden vrachtwagens klaar om de tassen inname te doen. Verder was er voldoende eten en warme drank aanwezig. Prima geregeld.
Ecotrail 2015 - Carlo Pappot 02
Net voor de start was er nog een minuut stilte gevraagd en uiteraard ook met veel respect gedaan door de lopers. Omdat ik totaal de taal niet spreek wist ik niet waar het om ging maar gevoelens zijn universeel dus je snapt het snel.
Om 12 uur mochten we eindelijk los. We wensen elkaar veel succes omdat ons tempo ietsjes verschilt. De eerste paar honderd meter lopen we over een grasveld wat volgens ons een week ervoor door een garnizoen Romeinse soldaten is bewerkt of door een kudde Friesche trekpaarden. Man wat was dat beroerd zo ongelijk. Goed oppassen dat je niet binnen de eerste kilometers door je enkel knalt. Na het knollenveld lopen we om een meertje en het deelnemersveld wordt lekker uit elkaar getrokken. Vooraf was ik door een vorige deelnemer al gewaarschuwd dat tot eerste post er makkelijk (snel) kan gaan maar tussen 1e en 2e het zwaarder wordt. Dus vooral voorzichtig starten, geen gek idee op zo’n afstand. De eerste post zat op ca. 22km en overtrof wederom mijn verwachtingen. Goed eten en drinken aanwezig.
Niet onnodig lang blijven en weer verder. Inderdaad de heuvels beginnen nu pas serieuze vormen aan te nemen. Heuvelop gewoon tempowandelen en downhill weer wat snelheid maken.
Ecotrail 2015 - Carlo Pappot 03
Ecotrail 2015 - Carlo Pappot 04
Prima te doen op die manier. De route is prachtig, veel afwisseling. Bospaden, gravelwegen overbruggingen door dorpjes om aan andere kant weer bos in te komen het zat er allemaal in. Tijdens de eerste post had ik m’n bladder niet bijgevuld maar richting de tweede post (alleen water) begon ik ‘m toch te knijpen. Dus drinken wat voorzichter gedaan. De waterpost was op ca. 47km. Zo wat was ik blij er te zijn. Inmiddels had ik het best koud dus zou m’n droge shirt aantrekken en daarover lekker mijn regen/windjack. Bladder gevuld met water, sportdrank erbij gedaan en hop weer gaan. Loop je net weg merk je dat je nog met je natte Buff op je kop loopt. Voelde nog een keer en hij was niet heel nat dus loop maar door, wisselen we hem straks wel een keer.
Ecotrail 2015 - Carlo Pappot 05
Na de tweede post bleef het heuvelachtig en makkelijk was het niet, wel mooi dat dan weer wel. De route blijft heerlijk door de bossen draaien. Genieten in optima forma.
Omdat we veel in de bossen liepen moesten we al vrij vroeg in de avond de lampen gaan dragen. Net voor ik weer een donker stuk bos in dook pakte ik mijn Petzl en vond in mijn tas nog een miniblikje Cola wat ik dag ervoor van Sabine kreeg. Wow dat was een feestje, paar slokken en flinke boeren en hoppa daar gaan we weer.  Wat me opviel dat er best veel lopers waren die geen tempo durfden (of konden) maken in een donker bos over MTB paden. Afgelopen weken ben ik ter voorbereiding een paar keer ’s nachts gaan trainen met een paar vrienden. Ik merkte wel dat die trainingen wel goed zijn geweest voor het lopen in het donker.

In het bos met de lamp aan en daar waar voldoende licht was door straatverlichting of iets anders ging de lamp meteen uit. De laatste post was op een van de laatste heuvels net buiten de stad. Prachtig om te zien. De verlichte Eiffeltoren, daar moeten we heen.
Ecotrail 2015 - Carlo Pappot 06
Hemelbreed misschien kilomer of 5-6 maar officieel nog zo’n 17km. Via wat slingerpaadjes belanden we uiteindelijk aan de Seine. De Eiffeltoren is werkelijk waar binnen handbereik. Maar omdat we de rivier volgen over een pad wat met recht een urbantrailpad genoemd mag worden lopen we zelfs bij de toren weg. Gedurende de laatste kilometers merkte ik twee dingen. Ten eerste gingen mensen veel en langer wandelen tussendoor en ten tweede ging ik eigenlijk weer beter te lopen. Vooral dat laatste geeft me vertrouwen om straks in Engeland de 100mile te volbrengen. De weg naar de Eiffeltoren ging via diverse bruggen zodat je eigenlijk geen idee meer had hoe je nou liep totdat je de vlaggen en hekken ziet. Vlak voor de toren wordt je tijd genomen en je naam netjes op een groot scherm en dan mag je je opmaken voor de ultieme finish. Je mag via 360 treden de laatste hoogtemeters (57mtr) maken.
Onderweg op een van de trappen hoor ik twee Fransen aankomen. Nou weet je mannen gaan jullie maar voor. Als ik dan toch mag finishen hier wil ik wel mijn eigen moment of fame en niet met jullie twee erbij.
Ecotrail 2015 - Carlo Pappot 07
Ecotrail 2015 - Carlo Pappot 08
Beetje moe maar zeer voldaan kom ik dus alleen over de eindstreep en neem de medaille en het finishers shirt in ontvangst. De weg naar beneden mag je met de lift doen. Erg leuk als je daar als vreselijk meurende loper tussen de “normale” mensen staat. Die uitdrukking op die koppen; priceless.

Eenmaal beneden even de familie en vrienden op de hoogte brengen en snel je tas met droge en warme kleren gaan zoeken. Snel omkleden en op weg naar het hotel. Naast het hotel zat een bar/restaurant alwaar ik een heerlijk biertje bestelde. Had inmiddels ook wel wat honger maar de keuken was gesloten. Toen maar een tweede halve liter besteld en soldaat gemaakt.

Eenmaal in de kamer gekomen douchen en op bed beland. Ja en dan niet kunnen slapen natuurlijk ☺

Conclusie van de Ecotrail Paris is wat mij betreft zoals de Fransen dat zo goed omschrijven kunnen Affengeil!
Ecotrail 2015 - Carlo Pappot 09
Ecotrail 2015 - Carlo Pappot 10
Zeker een aanrader om een keer te gaan doen.

Door: Carlo Pappot

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

or    

Gegevens vergeten?

or

Create Account