fbpx

Vrijdagavond NightTrail marathon

En dan staat om 19:00u. op vrijdagavond zoals afgesproken ineens Marek bij de voordeur in Geldrop. Ja,… het idee was geboren om eens de T’is voor Niks marathon hier in Geldrop op GPX in het donker te lopen. Gewoon,… omdat we eens iets anders wilde. De week was lang, de avond was mooi en 42,5km door de donkere natuur was een bijzonder vooruitzicht.

Richting de start

De start van deze marathon is ieder jaar vanuit winkelcentrum De Coevering in Geldrop. Precies aan de andere kant van Geldrop, van mij uit gezien dan, dus we besloten toch met de auto die afstand van 2,5km te rijden. In de auto praten we wat en hebben we best lol. We zeiden tegen elkaar; ‘Wat gaan wij nou weer doen’,… ‘We hadden ook op de bank kunnen liggen na deze drukke week’… ‘Eens wat anders is ook goed’ was vervolgens ons simpele antwoord. Al snel sloegen we de deuren van de auto dicht en trokken we onze racevests aan. De sleutel veilig achter de rits en rond 20:00u. waren we klaar voor vertrek. Met de Garmin handheld van Marek als navigatie liepen we met een brandende halogeen op ons hoofd de parkeerplaats af… de winkelende mensen en uitlatende hondebaasjes keken ons verbaast na,… en ook dat kan ik me helemaal voorstellen…

Donker

Ok,… en dan is het donker… erg donker… Met de lampengloed van Geldrop achter ons liepen we over een lang zandpad richting de Strabrechtse Hei… Met de benodigde focus probeer ik te wennen aan de komende 4 uur donkere paden. Voor Marek is deze route nieuw, voor mij ondertussen de zoveelste keer,.. maar,… voor het eerst in het helemaal donker. Ik kom tot het besef dat binnen mijn drukke doordeweekse bestaan zo’n moment hardlopend in de natuur de boel goed relativeert… Wat kan het leven toch simpel zijn. Even je hoofd leeglopen,… en vanavond in ons geval…. Even verstand op nul en een NightTrail Marathon lopen. Zoals Percy Cerutty ooit zei:
To be great - Trailrunning
Het parcours van deze natuur marathon kenmerkt zich door het mooie uitzicht over de Strabrechtse heide… daar zagen we dus niks van… Verder zijn de paden afwisselend. Snelle stukken over zandpaden… Technische stukken door de bossen… Zware stukken door zand en af en toe wat asfalt als verbindingsstukken. Eigenlijk hebben we de hele route heerlijk gelopen. Het is echt ontzettend bijzonder… lopen in de nacht,.. windstil,.. de nachtgeluiden om je heen en stukken natuur die overdag zo herkenbaar zijn en in de nacht een groot raadsel. Geheel op navigatie dwars door een donker landschap. Eigenlijk gaat het lopen dan van zelf…. zeker de eerste 30km.

Op het laatst werd het natuurlijk wat zwaarder. Er kwamen wat signalen van mijjn lijf die ervoor zorgen dat mijn hoofd afgeleid werd door ‘Ik wil iets anders’ ideeën… Maar dan was daar Marek of een struikel moment die de focus weer terug bracht.

Wat is normaal

Ja,… dit soort acties is voor vele mensen om me heen niet uit te leggen,… dus eigenlijk doe ik dat ook niet. Zelf vind ik het geweldig om te kijken of iets lukt… en ja,.. als je al veel dingen heb geprobeerd ga je automatisch nieuwe dingen proberen. Onder het motto; “Als alles vanzelf gaat is er ook niks aan” kies ik er zelf voor om te ontdekken wat er mogelijk is, wat er op dat moment allemaal in zit. Natuurlijk heb ik enige ervaring en ken ik mijn weg ook tijdens wat mindere (dus zware) momenten. Zolang de focus maar blijft dat ik er zelf voor kies en dat alles een voorbereiding is op iets moois wat komen gaat is er veel voor mij mogelijk. En ja,.. wat is normaal,… Ik denk dat iedereen zo zijn eigen maatstaven heeft en dat is goed. Wat normaal is voor de een is wellicht abnormaal voor de ander. Kijk ik om me heen dan zie ik grotere uitdagingen dan ik op het moment doe… Langere ultra trails, meer hoogtemeters, verre landen… Ja,.. oneindig veel mogelijkheden. Doen wat je kan binnen de mogelijkheden van het moment,… op zich al een uitdaging op maat.

Zo was het moment dat ik de auto zag opnieuw een bevestiging… Een bevestiging van een goed uitgepakte uitdaging op vrijdagavond… De vrijdagavond NightTrail marathon was een feit… Een prima training voor Limburgs Zwaarste 100km volgende maand,… de laatste 80km als ‘Running Mate’ met Carlo langs de Thames richting Oxford de eerste week van mei en de 120km Festa trail 2 weken later… Met een glimlach reden we rond 0:30u. terug naar mijn huis om wat te eten… en toen Marek zei; ‘Zo, nu zondag nog even een marathon in Utrecht en dan zit het weekend erop’, toen werd mijn glimlach alleen maar groter… Het is fijn te beseffen dat ik vrienden om me heen heb die net als ik de uitdagingen blijven opzoeken…

Tot de volgende keer,..

Chris van Beem
chris@www.trail-running.eu

NOTE: Marek heeft de marathon Utrecht op zondag gewoon uitgelopen…

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?