fbpx

X-Scream CityTrail schoen van Salomon

X-Scream CityTrail schoen van Salomon

Salomon staat natuurlijk naast skimateriaal de laatste jaren synoniem voor trailrunning gear. Met deze schoen proberen ze volgens mij nu ook een opening te vinden naar de markt van het (semi)verharde terrein of gewoon de wegatletiek.

Het woord “Trail” hadden ze weg mogen laten uit de naam van de schoen… Maar Trailrunning is hip & happening en dit woord moet marketing technisch uiteraard in de benaming terugkomen. “Trails” zijn “paden” en die zijn er ook prima te vinden in bewoonde gebieden. Al heeft de echte trailrunner het liefst een parcours waar de paden nauwelijks meer zichtbaar zijn en uitgezet zijn met kalkstrepen, vlaggetjes en vaag zichtbare lintjes geknoopt aan wat struiken net niet op ooghoogte!

Het profiel op de zool van de X-Scream CityTrail schoen biedt je toch de nodige grip om prima mee uit de voeten te kunnen in het onverharde terrein. Hiermee doelend op goed begaanbare bospaden, schelpenpaden en dat ook als het regent. Uitglijden zul je in ieder niet. Prima schoenen om je rondjes door het Vondelpark mee weg te tikken maar ook zeker een schoen voor de wat minder technische trailruns buiten de bewoonde wereld!

Wat meteen opvalt als je deze schoen in je handen krijgt is dat hij iets anders is opgebouwd dan de meeste trailschoenen van Salomon.

De zool is in tegenstelling met een echte trailschoen afgerond naar binnen om minder contact oppervlak met de ondergrond te hebben. Zeker de hak is smaller; de voorvoet is dezelfde breedte als de SpeedCross3.

Maar goed, op een vlakkere ondergrond heb je natuurlijk ook iets minder stabiliteit nodig. Boomwortels en losse stenen zul je niet vele tegenkomen in “The City”; misschien wat blikjes en andere rommel!

De bovenkant is mooi en met verschillende materialen afgewerkt. De stukken die bij Salomon snel slijten, links en recht bij de voorvoet, zijn met een ander materiaal afgewerkt. Over een paar honderd kilometer kan ik je ook vertellen of dit ook echt werkt. De inzetstukjes hebben zelfs een naam: “SensiFLEX”.

Het makkelijke vetersysteem is ook behouden. Uiteraard zou het vreemd zijn Salomon schoenen te zien met gewone veters 🙂

Wat wel anders is is de binnenzool. Deze is geen Ortholite zool meer (waar ik slechte ervaringen mee heb) maar deze is van wat steviger materiaal gemaakt. Over de Orthilite binnen zool heb ik al eerder geschreven in een review over de Salomon FellRaiser.

Als je de schoen aantrekt voel je meteen dat je, van voor naar achteren, flinke demping en comfort hebt. Echt een prettige schoen en je loopt er zo mee weg.

Je merkt een hoop minder van steentjes en oneffenheden op je pad. Zool is voor mijn gevoel ook dikker. Of dit zo is weet ik niet, zou ik de specs voor moeten checken. In ieder geval minder contact met je ondergrond. Je zet je voet neer en that’s it.

Deze eerste review is zuiver mijn bevindingen op het eerste gezicht en na enkele runs. Na 500 km komt er uiteraard meer… over materiaal duurzaamheid, gedrag in diverse terreinen en hoe de spieren en pezen reageren. Meer of minder demping heeft veel invloed op dit laatste. Minder demping is niet per definitie meer belastend voor je lichaam, of andersom. Dit is namelijk ook sterk afhankelijk van je loopstijl.

In het kort: Een goede allround schoen waar je als wegatleet ook zonder problemen eens offroad mee kunt gaan. Voor de zogenaamde “landschapslopen”, zowel lange als korte, een echte aanrader.
Als je als trailrunner ook regelmatig op de weg loopt moet je deze schoen erbij hebben.

Groet,

Maarten Schön
maarten@www.trail-running.eu

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?