fbpx

Waarom een Nacht-Trail?

Je kan moe zijn van een week, een excuus om niet te trailrunnen… of,… je bent moe van een week en door toch te trailrunnen komt er nieuwe energie vrij… De laatste past bij mij…

Suf, moe en gematigd enthousiast zat ik in de auto richting Goirle. We gaan 45km lopen over de paden de Maarten had voorbereid. Dwars door de Goirlese natuur.. Met 6 personen ontspannen maar creatief met lichtbundels over de smalle paden door het bos. Een bekende omgeving verandert in een donkere onherkenbare omgeving. Het vergt een bepaald manier van concentreren. Een totaal andere manier van lopen…. een sterke focus, andere inschattingen vanwege het ontbreken van daglicht en bewuster je voeten plaatsen. Tijdens een tocht door de muisstille natuur, met een heldere hemel boven de boomtoppen en het gekraak van de ondergrond onder je schoenen, onderga je een bijzondere beleving. Soms kan het leven eenvoudig zijn… en zo was het op vrijdagavond…

Voor mij een introductie van de ICEBUG schoenen… Bij het uitpakken, vasthouden, bekijken en passen van nieuwe schoenen heb ik vaak direct een oordeel… Gevoelsmatig goed of niet goed. Deze schoenen voelden goed aan,… zo goed dat ik besloot direct 45km te gaan proberen. Achteraf een goede keus… wat een knallers van schoenen zijn dit. Blaarloos trok ik ze weer uit en onderweg geen enkel bezwaar van gewenning. De trail had veel diversiteit, nattigheid en intensiviteit. Altijd fijn als je op je gevoel kan vertrouwen en zeker prettig als je gevoel goed uitpakt. ICEBUG rocks…

Om 21:00u. vertrokken we met een groep van 6 trailrunners aan onze tocht. Het was al donker, de temperatuur was goed en de route werd vooraf even doorgenomen. Rond de 24km was er een mogelijkheid om verkort af te buigen naar de start. Dan liep je in totaal 30km. Uiteindelijk hebben Lineke en Marco dit gedaan. Zelf ben ik daarna in een strak tempo met Tom, Marek en Maarten verder gegaan.

Wat ik bijzonder vind aan zo’n avond is toch de sfeer en de bijzondere beleving. De wereld bekijken met een bundel licht vanaf je voorhoofd is apart. Hetzelfde zien bij de andere die voor je lopen geeft deze manier van hardlopen in de nacht een extra dimensie. Hard hoef je niet te praten, het is muisstil onderweg. Af en toe was er een wachtmoment op wat achterblijvers… doe je dan je eigen hoofdlamp uit, dan zie je in de donkere omgeving bundels licht dichterbij komen. Ach,.. vast herkenbaar….

Net als bij iedere trail-inspanning had deze ook een dingetje… een kapotte waterzak. Na 15km lopen begon mijn onderrug nat te worden en drupte het koude water zo mijn broek binnen. De nacht werd kouder en op een bidon na was ik voor 45km afhankelijk van die watervoorraad op mijn rug. Repareren was geen optie, de waterzak leeggooien wel. Ik vulde mijn bidon nog een keer met de inhoud van de waterzak en met een lege natte rugzak ben ik verder gelopen. Dan maar delen met de anderen,… ook geen probleem natuurlijk.

De eerste 24km hebben we ontspannen genoten en gelopen. Marco en Lineke bogen af en wij begonnen aan de laatste 21km. We gingen een soort van los… het tempo regelmatig boven de 12km/uur en we liepen in 1 stuk binnen het donkere bos en over de velden. Met nog 9km te gaan nog even door een moeras, met het water tot over de knieën en weer door. Het sop-geluid van de BUGS duurde slechts een minuut en daarna was daar weer het overheersende geluid van de brekende takjes en de bladerondergrond.

Met veel plezier denk ik terug aan het avontuur door de natuur rond Goirle… Soms is het heerlijk te vertrouwen op de GPX van je horloge. Ik had werkelijk waar geen idee waar ik uithing. Ik ben in België terecht gekomen, maar heb de grens gemist. Ik heb genoten van de verhalen van Tom, waarmee ik voor het eerst een trail samen liep. Ook heb ik ontzettend gelachen en heb bovenal genoten van de ontspanning van de 4-5 uur rennen door de bossen.

Sommige dingen kun je beter niet uitleggen aan mensen die dit nooit doen en dus nooit hebben ervaren. Voor die anderen die wel eens op eigen initiatief in de nacht door de natuur hebben gerend,… die snappen wel waarom.

Tot de volgende keer,…

NightTrail Goirle - Chris van Beem

Chris van Beem
chris@www.trail-running.eu

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?