fbpx

The heat is on…and on…and on…..

The heat is on…and on…and on…..

We gaan hier in Catalonië alweer de derde hittegolf in, maar waneer is de eerste geëindigd? Het is al een dikke maand rond de 30 graden overdag en ’s nachts koelt het nauwelijks af. En toch blijf ik rennen. Niet dat ik niet anders kan, ik wilde dit jaar gewoon door gaan met rennen. Andere jaren is het ook warm hier, en normaal kap ik eind juni met het regelmatig trainen en ren ik alleen in de bergen bij frisse temperaturen. Bij hoge temperaturen wordt dit de beperkende factor bij het rennen; je moet goed uitkijken om je niet “op te blazen”…en de hitte zit constant in je kop bij het rennen: Voel ik me moe door de hitte? Heb ik wel genoeg water? Eet ik wel goed?… is het niet gewoon té warm om te rennen? Breek ik mezelf af?

Dit jaar waren het dezelfde vragen in mijn kop en de dominante aanwezigheid van de hitte was niet anders, en toch wilde ik het proberen….om aan de warmte te wennen..het te accepteren als een feit en het niet vervelend te vinden, zowel mentaal als fysiek.

Ik weet niet of het gelukt is, maar tot nu toe heb ik me redelijk weten aan de te passen…mentaal doet het me in ieder geval niet zoveel meer. Ik kan rennen op een tempootje van een 10 km/uur en dat een aantal uren volhouden. De laatste bergmarathon van Andorra, welke ook onder warme omstandigheden werd afgelegd, verging me ook goed. Goede tijd en veel plezier.

Foto: Aangepast ritme, goede kleding, en goed eten en drinken… voor mij dé keys voor trail-running in de warmte.

Trail-running aanpassen aan de hitte:

Rentijden: Dit woord vat ik op twee manieren op: 1) de tijd waarop ik ren en 2) de snelheid waarop ik ren.

1)      Ik ben gewend om tussen de middag te rennen… als anderen lunchen, wat te maken heeft met de andere bezigheden die ik heb: vader zijn en werknemer. Ik heb dit schema in de zomer nauwelijks aangepast. Ik ben blijven rennen op het heetst van de dag… en je went er aan. Nu moet ik wel toegeven dat er af en toe een excursie bij zat in de bergen in de vroege ochtend… en dat voelde wel beter… en het ging dan ook wat sneller.

2)      Snelheid / intensiteit van de ren-excursies ging wel een beetje naar beneden bij de hitte. Ik heb mezelf voorgesteld als de “termostaat”. De “hitte” is de lucht, maar mijn lichaam maakt ook de nodige warmte. De warme lucht kan ik niet beinvloeden, maar mijn lichaamstemperatuur wel. De truc was om ietsje langzamer te rennen en geen rare sprintjes te maken…oftewel Ík reguleerde mijn temperatuur. Het werd een beetje minder warm binnen waar ik me beter bij voelde. De rest van de temperatuur kwam naar buiten bij het zweten. Het is indrukwekkend om waar te nemen hoeveel vocht je kan verliezen bij het sporten in de warmte. Na een uurtje ennen ben ik klets maar dan ook kletsnat.

Het vele zweten leverd op zich weer andere uitdagingen op die te maken hebben met de kleding en eten-en-drinken.

Kleding: Eén groot probleem waren de scheurwonden om mijn rug en tepels door de kleding en de grote hoeveelheid aan zweet bij lange afstanden. De oplossing was achteraf best wel simpel: een shirt (Bussetus) en broekje (Asics) welke dit voorkomen. Maar voor ik die gevonden had waren we een jaartje verder. Dit jaar alles dus OK. Verder ren ik altijd met een Headwear om geen zweet in mijn ogen te krijgen…en een petje en zonnebril bij langdurige blootstellen aan direct zonlicht.

Een uitdaging waar ik de afgelopen weken tegen aan liep waren de kletsnatte schoenen door het vollopen met zweet via mijn benen. Niet dat ik nu meer zweet dan een paar weken geleden… de temperaturr is hetzelfde, de verandering zit ‘m in de relatieve luchtvochtigheid die is toegenomen. Eerst verdampte er behoorlijk wat zweet, nu blijft het op me zitten…en zoekt het als een rivier de kortste weg naar beneden…m’n schoenen in!!! Ik heb de Ortholite inlegzool er al uit mijn schoenen gehaald. Deze zit zowel in mijn Salomon’s als in mijn La Sportiva’s.. en is een spons die zit snel volloopt en dan opkrult in mijn schoen… weg ermee!!! Uiteindelijk doe je toch meer met minder. Daarnaast heb ik hele dunne sokken die ook maar weinig water vasthouden.

Eten & drinken: Ik had gedacht dat het eten en drinken meer problemen zou opleveren dan het uiteindelijk gedaan heeft. Eigenlijk heb ik helemaal géén nieuwe uitdagingen hoefen confronteren. Ik ren 20km met 1000mD op twee bidons… welke de ééne alleen water bevat en de ander water en 4 g zoutoplossing (Magneva…maar dit heb je niet in Nederland, geloof ik). De zoutoplossing zit in kleine zakje…type oplosmelk voor in de koffie,..en bevat 150 mg magnesium, een beetje vitamina B6 en wat suikers. Op deze 1.2 liter vocht kan ik het 2.5 uur uithouden. Ik ren ook niet meer, tenzij het wedstrijden zijn waar onderweg gedronken kan worden. Bij die wedstrijden over meer dan 40 km drink ik de 1.2 L afwisselend water en zoutoplossing in een anderhalf uur…of de tijd tussen controlepost en controlepoststop, en verder coca-cola op de controlepost.

Eten doe ik verder gewoon zoals altijd… een combinaties van repen (met vitamines), gels en vast voedsel op een ritme van zo’n 250 kcal per uur.
De trail-running hitte-combinatie

De combinatie van een aangepast ritme (nét even langzamer als bij koel weer), lekker zittende kleding (welke geen letsel opleverd), en goed eten en drinken heeft me de laatste hete weken een plezier in rennen gegeven welke ik voorheen niet had bij hitte.
What’s next?

Dit weekend is er de 55km; 4000mD Catllaras Trail, La Pobla de Lillet, in de bergen en bossen waar ik het liefst ren. Het is nu de derde editie, en de eerste keer voor mij. Het kwam niet altijd uit om eind juli deze race te kunnen rennen, maar ook de hitte speelde een rol om er niet aan deel te nemen. Dit was nu dus de uitdaging. De race start vroeg, om 6 uur, maar de rest van de race, welke ik in een 9 uur probeer af te leggen, vindt overdag plaats tot na het middaguur. Dit jaar is het waarschijnlijk ook gewoon weer warm… alhoewel; de weersvoorspellingen geven máár 23 graden door voor zaterdag en 70% kans op regen!!! Heb ik dan misschien gewoon voor niets lopen zweten die afglopen weken. We will see.

Find your rhythm and enjoy your run.

Barend

http://barendvandrooge.wix.com/barend

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

or    

Gegevens vergeten?

or

Create Account