fbpx

Trailrunning: Hoe gebruik in mijn racevest.

Ik ontvang regelmatig vragen over hoe ik mijn racevest gebruik tijdens mijn deelnames aan (ultra)trails… Ik dacht,… laat ik het eens in een blog delen,…

Finish UTMB 2014 – 168km rond het Mont Blanc massief

Welke kleding kies ik

Ik vind kleding inderdaad erg belangrijk,.. en dat heeft een reden.

Als je zoals jij gaat lopen door de bergen, over een lange afstand, dan zul je in dalen en over toppen van bergen trailrunnen. Heel bijzonder kunnen de verschillende weersomstandigheden zijn. Ik heb meerdere malen een zonnetje ervaren in het dal en een sneeuwbui in de top van de berg een paar uur later. De organisatie is zich daar zeker van bewust en verplicht de deelnemers dan ook om overal op voorbereid te zijn….

 

 

 

 

 

Bij mijn standaard uitrusting in de bergen heb ik dan ook altijd de volgende uitrusting bij me:

 • Racevest
 • Poles
 • First aid kit (incl. Fysio-tape indien ik blaren krijg)
 • Warmhoud deken
 • Poles (kan ik op mijn racevest vastmaken indien niet nodig)
 • Id-kaart + verzekering kaart + € 100,00 contant + first contact person mobile number
 • Kaart (hoogteprofiel – verzorgingsposten – cutt of times)
 • Suunto of Garmin horloge
 • Fluitje
 • 2x hoofdlamp (+ reserve batterijen)
 • X-Kross zonnebril
 • Fototoestel
 • Telefoon
Kleding (in het racevest)
 • Handschoenen
 • 4x Buff (headware)
 • Shirt lange mouwen
 • Shirt korte mouwen
 • Regenjas (inclusief capuchon)
 • Regenbroek
 • Lange broek (deze heb ik niet bij, is wel verplicht,.. maar een tight me lange sokken wordt ook gezien als een lange broek… ik wil het toch vermelden: Het gaat erom dat je heel je benen kan bedekken)

Alle items hierboven worden door de organisatie vooraf gecontroleerd. Bij akkoord krijg je een tag op je racevest. Deze mag/kan je niet verwijderen. De tag geeft aan dat het racevest goedgekeurd is. Eigenlijk kun je de samenstelling niet meer wijzigen. Al valt dat voor de organisatie niet te controleren.

Kleding (gekleed aan de start)
 • Trailschoenen (bewust gekozen naar aanleiding van de ondergrond tijdens de trail)
 • Sokken (of kousen inclusief compressie tot aan de knieën)
 • Korte broek (inclusief compressie)
 • Ondershirt (zonder mouwen)
 • Shirt korte mouwen
 • Eventueel sleeves (die kun je over je armen trekken tot aan je shirt of afstropen op je pols)
 • Buff om de nek, Buff om mijn rechter pols (links zit het horloge)
 • Startnummer belt… Ik plaats de laatste tijd nooit meer een startnummer op mijn Racevest of met veiligheidsspelden op mijn kleding. Een eenvoudige startnummerhouder – belt klik ik om mijn heupen. Dit geeft me veel vrijheid met het wisselen van kleding en ik kan het nummer altijd zichtbaar draaien als de organisatie hier om vraagt.
Voeding en drinken
 • 1,5 of 2 liter in een waterzak
 • Soms 1-2 bidons aan de voorkant (afhankelijk van het aantal verzorgingsposten)
 • Krenten-rozijnen
 • Gedroogde mango
 • Enkele repen (natuurlijke voeding)
 • Enkele gelletjes (voor reserve,.. hou ik helemaal niet van)
 • 1-2 rollen druivensuiker (puur)
 • ORS – voor de warme dagen als vulling voor een bidon
 • Andere Endurance sportdrank voor in de bidonnen
Dus,…
Het is een hele lijst… maar eenmaal gepakt kan ik niet anders zeggen dat het toch past. Ik weet dat als ik begin aan een ultratrail zal starten met een gewicht van 3,5-5kg op mijn rug. Afhankelijk van de weersomstandigheden is mijn racevest zwaarder of lichter… Hoe meer kleding ik aan heb hoe minder in het racevest. Het is niet zo dat bij slecht weer ik ook nog eens reserve warme kleren bij me draag…
Enkele nuttige tips:
 • Koop van die hersluitbare plasticzakjes (Albert Hein) waar je al je reserve kleding in verpakt. Als je de lucht er goed uithaalt heb je een compacte goed op te bergen zakjes met inhoud…. Hierdoor blijft je kleding droog en dit is handig in gebruik onderweg.
 • Let op waar je wat opbergt in je Racevest. De (verplichte) regenbroek helemaal achterin. Indien je die nodig gaat hebben zul je echt even stoppen en neem je de tijd die nodig is om goed om te kleden.
 • Pak je racevest in met een volle waterzak. Pas dan zie je het echte resultaat wat je ook gaat ervaren bij de start. Wellicht zul je het racevest nog moeten verstellen, gezien nu de grote hoeveelheid spullen.
 • Test vooraf hoe je je poles kunt opbergen en onder het lopen weer kunt pakken. Het is een handigheidje wat je kunt oefenen. Zelf loop ik vaak de hele trail met de poles in mijn handen,…
 • Let goed op waar je je voeding opbergt. Zelf heb ik een reserve voorraad in de buurt van mijn regenbroek zitten… die kan ik bij een verzorgingspost pakken indien nodig. Ik hou van afwisseling en zorg dan ook dat ik alle voeding eenvoudig onder het lopen kan pakken.
 • Ook rozijnen-mango en andere losse voeding berg ik op in de hersluitbare zakjes… daar neem ik er altijd een paar extra van mee…. weegt niks en zakjes gaan kappot… Of je helpt een andere trailrunner eens om zijn telefoon te beschermen…
 • Plastificeer je hoogteprofiel en zorg dat je dat bij de hand heb…. Ik maak wel eens gebruik van een koortje wat ik dan aan het racevest vastmaak. Het is altijd fijn te weten waar je bent en wat je te wachten staat met de afdalingen en klimmen. Verder kan met een geplastificeerd exemplaar regen niks doen. Op de achterkant print ik altijd de cut-off times bij de posten. Zo weet ik of ik eventueel moet versnellen of keurig op schema loop.
 • Zet je horloge op de goede instelling, indien er teveel gps-punten opgeslagen worden kan het zijn dat je horloge sneller leeg is…. Zelf stel ik het horloge in op zo min mogelijk punten… hiermee heb ik ruim 40 uur kunnen genieten van mijn UTMB tocht vorig jaar.
 • Pepermuntjes: Ik gebruik af en toe een pepermuntje om eens een andere frisse smaak in mijn mond te hebben….
 • Zoek altijd de organisatie op bij de verzorgingsposten. Ik vraag altijd of er bijzonderheden zijn op het stuk wat komen gaat… Kleinen moeite,… en nog leuk ook.
 • Draag bij wisselend weer je regenjas om je middel. Als je in de bergen loopt kan het weer ineens omslaan. Koude wind bij een kam in combinatie met zweet kan ongemakkelijk voelen. Ik knoop altijd mijn regenjas om mijn middel, zodat ik eenvoudig mijn jasje aan en weer uit kan doen.
Drop point
Bij sommige ultratrails kun je een dropbag plaatsen. Deze zak kun je vooraf aan de organisatie afgeven en die zorgen ervoor dat je over deze zak kun beschikken ergens halverwege de trail. (soms zijn er verschillende droppoints, als de afstand erg lang is) Ik zorg dat de volgende spullen in de dropbag zitten:
 • Reserve schoenen
 • Schone kleren
 • Tandenborstel en tandpasta (echt heerlijk even je tanden poetsen 😉 )
 • Wat voeding en sportdrank incl. eiwitten (voor herstel tussendoor)
 • Schone sokken/kousen
 • Dus,… Alsof je opnieuw aan de start verschijnt… kan fijn zijn zeker als je kletsnat bent.
 • Ook heb ik regelmatig deze zak niet gebruikt…. kan,.. maar het is toch een prettig gevoel bij de start, je weet immers niet wat je te wachten staat…
De race…
Natuurlijk is de invulling van je racevest totaal afhankelijk van iedere deelname. De zomer is nu eenmaal anders als de winter…. In de winter heb ik meer warme kleding bij me. In extreme gevallen heb ik wel eens 5 lagen kleding over elkaar gedragen (tijdens de CCC waarbij er veel wind en sneeuwval boven de 2500 meter was).
Zorg er altijd voor dat de verplichte uitrusting in het Racevest verpakt zit. Indien je gecontroleerd wordt,… en dat doen ze regelmatig onderweg, en het is niet goed volgt direct een diskwalificatie.
Als je goed inpakt kan er veel in… als je verkeerd inpakt gaat er minder in en kan het lopen met een racevest onprettig aanvoelen. Alle racevests van tegenwoordig zijn goed aangepast op de wensen van de (ultra)trailrunner. Jezelf testen met jou manier is een proces,…en na een paar keer verkeerd inpakken kom je altijd wel uit op een manier die bij je past…
Bij de verzorgingsposten is veel te krijgen. Natuurlijke producten eet ik altijd zonder problemen. Ik ben wat voorzichtig met de gelletjes en sportdranken die ook te krijgen zijn. Het effect op mijn lijf ga ik zo min mogelijk testen tijdens een race. De plaatsen van een verzorgingspost zijn vaak bewust gekozen door de organisatie. Vaak zijn dit zelf trailrunners en ga er van uit dat er of een inspanning zit aan te komen. Of,… je hebt er net 1 achter de rug…. Ik neem altijd mijn rust op deze plekken. Ik controleer mijn uitrusting, vul mijn waterzak bij en eet rustig wat.
Tot de volgende keer,

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?