fbpx

Topo Athletic RUNVENTURE

Topo Athletic Logo - Trailrunning
Trailrunning Schoenen, toch 1 van de belangrijkste gear-items van een trailrunner. Ik heb al vaker reviews over verschillende trailrunning schoenen geschreven en allemaal op mijn manier getest. In een review deel ik mijn beleving bij het gebruik van de schoenen en dan neem ik het al 10 jaar lopen op verschillende trailrunning-schoenen mee in mijn beoordeling.

Zo kwam ik in contact met Tjalle den Ouden van Natural Born Runners uit Amsterdam. Van Tjalle kwam de vraag of ik wel eens gehoord had van het merk Topo Athletic, en dan specifiek van de trailschoen ‘Runventure’. In alle eerlijkheid moest ik bekennen dat ik niet bekend was met dit merk,… Nu ben ik best nieuwsgierig van aard en wilde ik graag deze nieuwe trailschoen graag eens proberen…
Eigenlijk hanteer ik een bepaalde checklist bij schoenen. Voor mij een paar simpele eigenschappen die in ieder geval bij de eerste kennismaking, zonder uberhaupt 1 meter erop gelopen te hebben, aanwezig moeten zijn…

  • Voelen de schoenen niet de zwaar.
  • Hoe voelt de pasvorm, zitten ze lekker? (ik wil NOOIT schoenen hoeven inlopen)
  • Kan ik de schoenen goed vastmaken, over heel de boven-wreef (veters of sluitingen).
  • Voelt het materiaal prettig en is de schoen voorzien van ventilatie.
  • Is er nagedacht over het buiten houden van vuiligheid
  • Heeft de zool grip en niet te stug (all-round terrein is prima, voor mij dan).En dan, eventueel:
  • Is de buitenkant van de schoen wat steviger voor de bescherming van de voeten (rotsen of takken).

Hierboven staan eigenlijk opgesomd de voor mij belangrijkste eigenschappen waar mijn trailschoenen aan moeten voldoen.Topo Athletic Runventure - Trailrunning Schoenen

De kennismaking Test

Een week voor de Fantome trail kon ik beschikken over deze trailrunning schoenen. Ik besloot met Maarten zelf te trainen in de Ardennen en uiteindelijk hebben we zo’n 20km flink getraind met daarbij vele verschillende condities. Nattigheid door het oversteken van de Ourthe. Vele stenen, verschillende paadjes omhoog en omlaag,… enkele asfalt stukken en vele technische gladde paadjes over stenen en boomwortels vlak langs de oevers van de Ourthe. Ik was verbaast over de veelzijdigheid van deze schoen. Ze voelden heerlijk aan en ik had prima grip. De nattigheid van de Ourthe was zo opgedroogd en ik had voldoende demping. Daarbij voelde ik de scherpe stenen niet door de zolen heen. Het was na afloop van deze training dat ik besloot deze schoenen te gebruiken tijdens mijn TDS deelname (120km Ultra Trail) in Chamonix, 10 dagen later,… en dat na slechts 20km lopen in de Ardennen.

De Ultra Test

Geen seconde heb ik getwijfeld over mijn keuze om deze schoenen te gebruiken bij een zware Ultra Trail van 120km met zo’n 7.000 D+ Klim en Afdaling hoogtemeters. Het is altijd een gok of je voeten in je gekozen schoenen blaarloos zoveel kilometers kunnen doorstaan. Dit had ik niet getest, maar gevoelsmatig was dit ook niet nodig. Ze zaten heerlijk en dat is toch een van de belangrijkste kenmerken van (ultra)trailschoenen.

Tijdens de TDS heb ik ruim 30 uur gelopen op deze schoenen. Een ultra-trail waarbij volgens mij alle (echte) trailrunning elementen aanwezig zijn. Ik kan op trailrunning schoenen vertrouwen als ze me ook over een afdaling van 10km pijnloos naar beneden helpen. Ook als daarbij idiote steile gedeeltes zijn, waarbij je bij iedere pas goed moet opletten waar je je voeten zet. Afdalingen waarbij je voortdurend moet afremmen kan op den duur vervelend worden voor je tenen… als je de verkeerde schoenen heb dan… Bij deze schoenen hadden mijn tenen erg veel ruimte voorin. Geen geschuif want de schoenen waren goed vast te maken rond mijn wreef.

Op een gegeven moment besef je dat je de goede keuze heb gemaakt. Bij mij was dit na de laatste afdaling. De relatief dunne zolen (4,5mm) met voldoende drop (2mm) gaven me een goede verbinding met de grond. Ook na 100km nog steeds geen enkele druk ergens op de voeten. Geen wrijving ervaring onderweg. Dat mijn tenen alle vrijheid voorin de schoenen hadden was een prettig gevoel. De vele temperatuurverschillen (koud bovenin de bergen tijdens de nacht en warm in de verschillende dalen overdag) hadden geen invloed op mijn voeten. Ik heb geen sokken onderweg gewisseld en toch zijn de schoenen regelmatig drijfnat geworden. De ventilatie is prima en de zool houd geen vocht vast.

Conclusie

Deze veelzijdige schoen verdiend een goede introductie op de Nederlandse markt. De reguliere merken hebben een groot marktaandeel…. Maar deze schoen, ontworpen door Tony Post (voormalig CEO bij Vibram USA en verantwoordelijk voor de introductie van de FiveFingers) is met zijn 250gram gewicht (80 gram lichter dan de Salomon XT) echt een aanrader. Mijn 120km TDS ultra trail avontuur heb ik probleemloos met deze schoenen uitgelopen en ik ben zonder enige blaar de finish overgekomen.

De Topo Athletic Trailrunning Schoenen… Van 0 naar 145km in 2 trailruns,.. een echte aanrader voor iedere trailrunner die uitdagingen aangaat en die wil kunnen vertrouwen op zijn schoenen.

Glansrijk door de test,… Ik ben een positieve ervaring rijker… Deze schoenen zijn met alle gemak TRAILRUNNING-(ULTRA)-PROOF te noemen.
Topo Athletic Runventure - Chris van Beem - Trailrunning

Door: Chris van Beem
chris@www.trail-running.eu


Ga voor meer informatie over deze schoenen naar de website van Natural Born Runners.

Download: Brochure Topo Athletic RUNVENTURE

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?