fbpx

Stukje rennen in het Zuiden

Ik had één keer eerder gelopen in ‘t Zand bij Alphen. Erg mooi gebied waar je veel MTB’ers ziet. Dus ook veel single tracks. De natuur is er erg mooi… veel stukken heide… veel meertjes… veel stukken grasgrond… lange ruiterpaden waar je helemaal stuk op kunt gaan… drassige stukken waar je niet omheen kunt en nog veel meer. Kortom een erg afwisselend en mooi stukje natuur waar je als trailrunner goed aan je trekken kunt komen.

De planning

Het idee was om er eens een langere run van te maken… soort van verkenningstocht om ook meteen eens te bekijken hoe de aangrenzende bossen en natuurgebieden eruit zien.
Ik bouw zelf wel vaker een route met afstandmeter.nl en laat dit GPX bestand in mijn Garmin. Nu dus ook en na anderhalf uur stippelen had ik hem klaar… een route van iets van 54 km. De volgende ochtend nog eens kritisch gekeken naar de route en de route toch nog hier en daar wat aangepast. De route is nu 51,5 km geworden. Ervaring leert ook dat je de route nooit precies helemaal kunt lopen zoals je hem plant; er staat wel eens ergens een hek of sloot waar je niet overheen kunt, of iets dat op een pad lijkt op het scherm is het in werkelijkheid echt helemaal niet. Je moet dan toch je weg zien te vinden in totaal onbekend terrein waar je soms zelfs je richtingsgevoel compleet kwijt bent. Je bent echt overgeleverd aan je GPS.
Tijdens zo’n verkenningstocht heb ik de route meestal in de handheld Garmin en ook in mijn Suunto horloge geladen. Alleen op een horloge navigeren is niet altijd handig omdat je geen omgeving ziet en alleen maar de te volgen lijn die de route voor stelt.
Op het scherm van een handheld kun je, als je verkeerd loopt of als een pad stopt, in ieder geval zien hoe je verder moet. Naast een goede toop kaart kun je ook de zogenaamde „Birdseye” images in je Garmin laden. Dan heb je satelliet beelden met een topo overlay van alle paden.

Mijn voornemen is om op tijd te starten maar dit wordt uiteindelijk toch iets van 13 uur. En dat heb ik geweten… vanaf 13 uur alleen maar regen!!!
Ik stap in de auto om naar het startpunt van de route te gaan en ja hoor de eerste druppels op mijn vooruit. Ik denk dan dat het wel een buitje zal zijn maar dit buitje zal vervolgens de gehele verder middag mij het lopen zo moeilijk mogelijk maken.

Ik kom aan op de parkeerplaats bij het meer van ’t Zand… laatste check rugzak… click mijn Suunto aan en ben vertrokken.
De eerste kilometers zijn altijd even een beetje onwennig als je weet dat je de komende uren nog vele kilometers moet maken door een gebied waarvan je totaal niet weet wat je allemaal tegen gaat komen. Hierbij te denken aan het terreintype, weersomstandigheden, persoonlijke toestand, honden bij boerderijen, blessures,

Voldoende voeding en drank

De vraag wat voldoende voeding en drank is voor een run van 50 km is ook altijd weer een leuke.
Ik vertrek met het volgende:
Een halve liter sportdrank (Long Energy van Sponsor).
Anderhalve liter water in het racevest en voor de zekerheid twee softflasks (0,5 ltr elk) van Salomon in het hoofdcompartiment van het vest tussen een longsleeve shirt (deze echt voor nood).
Drie standaard gels van SIS.
Een boterhamzakje met rozijnen.

Uiteindelijk heb ik alleen maar de 1,5 ltr waterzak en de bidon sportdrank gebruikt en een handje rozijnen. Achteraf had er misschien nog wel een gelletje bij gekund op het einde… maar dan was het einde weer te makkelijk geweest. Mijn motto in deze: „De training begint pas als je het punt bereikt waar je er echt helemaal klaar mee bent”. Dat is het punt waar je niet meer om de plassen heen gaat omdat je simpelweg de energie niet meer kan opbrengen om eromheen te manoeuvreren. Maar wel gewoon door blijven rennen… je bent immers hardloper!

Opeenvolgend kom je door de volgende bossen/natuurgebieden:
Chaamse Bossen.
Princenbosch.
Ulvenhoutse Bos.
Mastbos.
Galderse Meren.
Rondven en Langven en alle heide gebieden die erbij horen.
Het Nieuwe Bos.
en terug via de Chaamse Bossen met het einde weer bij het meer van ‘t Zand.

Onderweg

Onderweg doorkuis je dus een aantal natuurgebieden en bossen die allemaal toch enigszins anders zijn. Maar het blijft regenen. Af en toe is het zelfs frisjes en stoppen doe je niet omdat dan de kou erop kan slaan. Iets uit je rugzak halen doe je dus rennend. Gelukkig hoef ik er niet veel uit te halen… het blijft bij een hand rozijnen.
Tijdens een doorsteek naar een ander gebied loop ik over een fietspad; ook eens lekker… harde ondergrond! Tot dan toe alleen maar modder en nat gras gezien. En dan bedoel ik nat gras tot aan je oksels. Na een pad doorkruist te hebben zit je dan ook echt helemaal volgeplakt met graszaad. Alles zit onder die rommel. Gelukkig regent het hard genoeg zodat het er min of meer weer afspoelt. En als je denkt dat het schoon is loop je weer zo’n pad in met hoog gras. Oja… op dit fietspad trek ik mijn bidon uit mijn vest maar deze glijd uit mijn handen en uiteraard knalt de dop zo op het asfalt. KAPOT! Met wat moeite vis ik een kunststof onderdeel dat de fles moet afsluiten uit de sportdrank en prop dit weer in de dop. Vanaf dan is het dus dop eraf draaien als je wilt drinken. En al rennend drinken uit een open bidon gaat niet handig kan ik je verzekeren.

De route is goed te volgen zoals hij gemaakt is. Af en toe mis je net een afslag omdat je even niet op zit te letten maar dan kijk je gewoon even op de Garmin om te zien of er verderop een pad is dat je weer terug op de route brengt. Gaat altijd goed… al moet je soms iets verder lopen. Constant opletten dus op die schermpjes van horloge en handheld.
Bij de Galderse Meren kon ik de route echt niet volgen omdat er een hoog hek stond waar je niet zomaar omheen kon zoals de route loopt. Ik besluit daar een hand rozijnen te nemen en ga de andere kant van het hek op. Voor mijn gevoel was dat de juiste route… Trailrunning is vaak ook wel op gevoel lopen.

Bij het Rondven en het Langven kom ik af en toe heel mooie huizen tegen diep verscholen in de bossen. Erg gaaf… mooi onderhouden ook. Zou er zo willen wonen.
De route vervolgt haar pad om het dorpje Chaam. Je wilt als trailrunner dorpen zoveel mogelijk mijden zullen we maar zeggen. Daarna kom ik voor mijn gevoel weer in bekende vegetatie… de bossen en heidegebieden lijken er wat meer op dat waar ik eerder gestart was. Het einde komt in zicht. Als ik dit denk zit ik ergens rond kilometer 40 en begint de regen, modder, hoog gras, en nog meer modder en hoog gras haar tol te eisen. Ik liep vanaf het begin immers ook in een redelijk tempo en had misschien iets meer met voeding moeten doen. Je lichaam draait op volle toeren om het warm te houden en daarbij de inspanning van het trailrunnen.

Schoenen

Ik had de Salomon X-Scream Citytrail schoenen aangetrokken. Ik was toen ik in de auto stapte namelijk nog in de veronderstelling dat het droog zou blijven. Had de weersverwachtingen niet meer gecontroleerd. De Citytrail schoenen zijn eigenlijk ook geen schoenen voor dit werk. Ze lopen lekker op het asfalt en op droge bospaden. Hier merkte ik echt dat ik daarin vandaag de verkeerde keuze gemaakt had. Elke stap die je zet merk je dat je voet net even iets wegglijd. Dat heb je met schoenen als de Speedcross3 en de Fellraiser zeker niet of een heel stuk minder.
Voor het geval je meer info wilt hebben over deze schoenen… hieronder twee linkjes mijn reviews over de deze schoenen.
De Salomon X-Scream CityTrail schoen: http://goo.gl/XSMGOx
De Salomon Fellraiser: http://goo.gl/AydYBC

Op het einde van de route was ik echt blij dat ik de auto weer zag. Ik merkte dat de laatste kilometers het tempo toch wel wat terug aan het gaan was. Die 12,5 gemiddeld is uiteindelijk teruggevallen naar 12,3 gemiddeld. Ik begon nu ook echt wel wat trek te krijgen in eten. Dat is meestal een teken dat je echt leeg begint te raken. Bij de auto aangekomen heb ik de rest van de rozijnen ook maar meteen weggewerkt.

Samenvattend was het een erg uitdagende run met erg afwisselend terrein. Het weer ben ik erg dankbaar omdat het er een echte training van gemaakt heeft! Zeker een aanrader.

Hier de link naar de move op Movescount:
http://www.movescount.com/moves/move42755646

Tot de volgende,

Maarten Schön
maarten@www.trail-running.eu

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?