fbpx

Spontaan uitwaaien bij Voorne’s Duintrail

Zondag 6 december zou eigenlijk een trainingsdag in Nijmegen worden. Samen met Julia hoogtemeters trainen… Dat pakte iets anders uit… toch maar op het allerlaatste moment richting Oostvoorne om samen met vele trailrunningvrienden deel te nemen aan de Duintrail… en,… achteraf was ik erg blij met deze spontane actie.

Er stond wind, veel wind… Ik weet niet of dit de derde of vierde keer werd dat ik deze trail liep, maar met het grootste gemak reden we direct naar het strandpaviljoen waar we ons nog moesten melden voor de dag-inschrijving. Vooraf natuurlijk even afgestemd met de organisatie om te vragen of dit nog mogelijk was, maar een chat met Els was voldoende) We kwamen 20 minuten voor de start aan in Oostvoorne… De inschrijving was zo gebeurd, even het startnummer vastmaken en de laatste check van het racevest… Zo vanonder de warmtelamp uit de tent, honderd meter wandelen en daar stonden we dan… Klaar om te beginnen aan onze 38km over het schitterende parcours uitgezet door liefhebbers van trailrunning… altijd goed, altijd leuk!

Uitwaaien

Soms heb je van die dagen en dan valt alles op zijn plaats. Vandaag was zo’n dag… Wat is het toch heerlijk om een uur of 4 te trailen door de natuur. Samen met andere liefhebbers praat je wat en loop je de paden door de duinen, het bos en over het strand. Lekker met de straffe wind recht in je gezicht hardlopen op het mulle zand richting het einde van het strand, daar waar de duinen plaatsmaakten voor de geasfalteerde dijk. En ja,… dat punt komt zo onder het lopen niet snel dichterbij, je moet echt eerst een stevig stuk strand passeren. Julia en ik besloten ontspannen te lopen,… binnenkomen over de finishlijn en onze krachten verdelen over de 38km afstand…
Strand Voornes Duintrail - Chris van Beem
Ik moet zeggen dat ik tijdens het trailrunnen kan genieten van de vele smalle paadjes,… de soms extreme hoogteverschillen in het buitenland waarbij de vaak zware klimmen beloond worden met de geweldige afdalingen over vaak smalle technische paadjes.. ja,… dat vind ik echt geweldig,… die momenten zoek ik en die momenten blijven lang in mijn geheugen…. Maar dan,… dan loop je over het winderige strand, met de zon door de ietwat donkere wolken.. Je hoort niks behalve de wind,.. je inspanning is zwaarder voor een mindere snelheid,… Je kijkt om je heen en je ziet wandelaars naar je kijken, veel vergezeld door enthousiast honden, ze lachen en deinen mee met de wind in de rug. Dat vlakke zand, die branding, die wind… het uitzicht… erg bijzonder, werkelijk prachtig. Deze kilometers langs de waterlijn,… samen met Julia,.. ploeterend in de wind en het zand,… met de donkere december setting maar zonder regen,… ja,… een blijvertje in mijn herinneringen… Ook de natuur in Nederland is geweldig! De scheidingslijn tussen KIJKEN en ZIEN is niet zo groot,… maar er zit wel een verschil in…

Samen

Voorne’s Duintrail straalt gemoedelijkheid en vrienschap uit. De organisatie zelf heeft nogal wat TRAIL-Kilometers afgelegd in binnen en buitenland, en die snappen wel hoe je een goed evenement neerzet. Ik kan echt genieten van de sfeer die de vrijwilligers en de deelnemers zelf creëren. Voor sommigen was het afzien, anderen beleefde de dag wat makkelijker… Ik behoorde vandaag tot de tweede groep. Ik had tijd over voor de omgeving en de andere deelnemers en had minder tijd nodig voor mezelf. Ik hoefde dit keer niet de discussie aan te gaan met dat nare stemmetje in mijn hoofd die me bewust maakt dat mijn lijf het zwaar had… het stemmetje had een dag vrij… Ik had het niet zwaar ik heb heerlijk gelopen.

Beleving

Voor mij blijft trailrunning een persoonlijke vorm van beleving… Door iets veel te doen krijg je ervaring en kun je de situatie van de dag omzetten in een mindset wat nodig voor het moment. Dan kun je nog kiezen wat je doel is en daar een verfijning op toepassen. Misschien een beetje raar omschreven, maar zo zien mijn deelnames eruit. Ieder dag is uniek en dat geldt ook voor de trail. Na een kilometer of 5 vind ik vaak de mix waarbij ik maximaal kan genieten en ervaren. Eigenlijk werkt het bij mij heel simpel… Is het te zwaar, dan hou ik mijn snelheid wat in… Gaat het te makkelijk, dan zet ik aan… Op een gegeven moment kom ik in een flow dat het vanzelf gaat… En daar probeer ik in te blijven… heerlijk.
Voor de Ultra trails gaat dit niet altijd op, daar ga ik afhankelijk van de afstand sowieso een paar keer helemaal stuk om me daarna weer te herpakken en door te gaan… Andere strategie, andere situatie. Maar ook daar ben ik op zoek naar mijn flow… Als het vanzelf gaat kost het voor mij de minste energie en zorg ik dat ik mijn voeding en het drinken op pijl hou… En dan kan ik erg lang doorgaan…
Finish Voornes duintrail - Chris en Julia

Een mooie dag in Oostvoorne

Julia en ik hebben opnieuw vele vrienden gesproken. Onderweg maar ook na afloop van de trail.. We kwamen binnen na 4:13u. en we voelden ons nog steeds prima. Even napraten met een drankje en daarna met een tevreden gevoel weer terug naar huis.
Zoals ik al eerder schreef, soms valt alles op zijn plaats… bij mij dit keer op zondag in Oostvoorne…

Voorne’s Duintrail… echt een trail die je gerust elk jaar kan lopen…

Tot de volgende keer…

Chris van Beem
chris@www.trail-running.eu

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?