fbpx

Trailrunning, and the winner is…

Een geweldig moment,… je komt over de finish en de hele inspanning van de trail schiet in je gedachten voorbij. De ontlading, met de energie die er toch nog blijkt te zitten. Na de echte zware inspanningen neemt soms de emotie het even over… Je hebt het gehaald, je bent trots en de mensen om je heen feliciteren je. Dit zijn die momenten die alle zware momenten doen vergeten, dit zijn de momenten die je onthoudt om toch weer aan een volgende start te verschijnen,… je bent voor je zelf een winnaar, je hebt de trail overwonnen.

Even terug

Ik vind trailrunning een geweldige sport en met name de Ultra Trails zorgen voor mij voor bijzondere (leer)momenten. Ondertussen heb ik vele trailrunning vrienden in binnen en buitenland persoonlijk leren kennen, allemaal atleten in verschillende vormen en maten. Allemaal liefhebbers met een eigen verhaal en die de sport uitoefenen naar de mogelijkheden die passen in het leven dat ze leiden. Ze zijn uniek maar delen dezelfde passie: Trailrunning. Ik heb de afgelopen 10 jaar tijdens het trailrunnen gewoon mijn ding gedaan. Mijn voorbereidingen, mijn deelnames en de manier waarbij ik de trails heb gelopen is persoonlijk… en deze manier is puur uit ervaring gevormd. Zo nieuwsgierig als ik ben heb ik goed om me heen gekeken,… gekeken hoe anderen het deden, gevraagd naar de motivaties en geluisterd naar de vele verhalen… Tja,… dat doe ik nu eenmaal als ik iets interessant vind.

Feitelijk..

Ja, het is een soort van aangetoond… “Als je iets heel vaak doet, dan kun je tot de beste gaan behoren”,… en,… natuurlijk zijn er snelle trailrunners die regelmatig op het podium staan. De trailrunners die dat presteren en die ik ken zijn stuk voor stuk toppers. Ze trainen hard en genieten van de trail. Maar dan,… bij een trail met 1000 deelnemers is er echt maar plaats voor 3 mensen op het podium… tel daar nog 50 trailrunners bij op die ook voor een top 3 gaan, dan blijven er nog ongeveer 950 trailrunners over die allemaal over de finish proberen te komen. Ik heb de afgelopen 10 jaar in die groep gezeten…

Zelf heb ik nooit de ambitie gehad om te willen winnen bij een trail… maar ik wilde zeker winnen. Ik wilde winnen voor mezelf, door de finish bij iedere uitdaging te halen. En, het liefst zo fris mogelijk. Goed,… dat laatste is niet altijd gelukt, maar al die jaren is het me op 1 trail na, de Festa Trail van 120km in Frankrijk, gelukt om binnen te komen. Eigenlijk heb ik nooit gekeken wat mijn ranking was na afloop… Wat ik standaard wel deed is neerploffen en kijken naar al die andere deelnemers die na mij binnenkwamen… en dan vooral naar de ontlading die dan te zien was bij het besef dat ze binnen waren, dat ze niet meer hoefde te lopen. Emotie kan mooi zijn,… zeker als het loskomt bij het behalen van een persoonlijke prestatie…

Het is geweldig als je met jezelf de uitdaging aangaat iets te doen waarvan je vooraf niet weet wat er komen gaat. Natuurlijk kun je jezelf oriënteren op het parcours, maar het weer maakt iedere trail-deelname uniek in zijn soort. Dat kan ik zeker beamen na 3x de Marathon du Mont Blanc in Chamonix Frankrijk en 9x de Kustmarathon in Zeeland. Geen enkele editie is hetzelfde gebleken.Ook de 3 gelopen ultra afstanden UTMB, TDS en CCC in Chamonix Frankrijk liepen door hetzelfde gebied en waren in mijn beleving allemaal uniek in haar samenstelling…

Avontuur

Het beoefenen van Trailrunning als sport zie ik als het bewegen als een rennende avonturier door de natuur. Daarbij kun je je goed voorbereiden door je trailrunning materiaal goed samen te stellen en fit aan de start te verschijnen. En, goede aandacht voor je voeding hoort dan zeker bij deze voorbereiding. Na de start begint de bewustwording wat de dag aan het brengen is. Je zult je krachten moeten gaan doseren, je zult door moeten na zware momenten en je gaat beseffen dat er vele trailrunners te kampen hebben met dezelfde verschijnselen. Je krijgt ruzie met dat stemmetje in je hoofd die zegt dat je moet stoppen, maar,… de trail brengt veel te veel moois, je wilt niet stoppen… Je gaat wellicht met een hoofdlamp de donkere bergen in,… alleen of samen in een sliert van lampjes van trailrunners die je door de bergen voor en achter je ziet. Ik ben geholpen in zware momenten door Italianen, Aziaten, Amerikanen en vele andere trailrunners van met diverse nationaliteiten…. en,.. ik heb ook zelf trailrunners geholpen daar waar het nodig was. Ik heb zware trails gelopen met vrienden en onbekenden die vrienden zijn geworden… Tja,… wat ik eigenlijk wil zeggen is dat Trailrunning kan verbroederen,… je bent niet alleen die gekozen heeft voor dezelfde uitdaging. En,… daar kun je achter komen als je er voor open staat en eens goed om je heen kijkt tijdens de trail.

Winnaars

Trailrunning is een sport voor iedereen. Of je nu de trail wilt winnen of voor jezelf de trail wilt overwinnen. Ga je wat verder, de Ultra Trails, dan zie je dat de gemiddelde leeftijd van de deelnemers ruim boven de 40 jaar is… De intensiteit in combinatie met de afstand van de trail bepaald voor iedereen de passende uitdaging. Ik ben er van overtuigd dat vele trailrunners dit ook zo ervaren,… misschien is dat wel een reden waarom ik me zo thuis voel bij deze groep mensen…, en ben ik zeker niet van plan te stoppen… In de toekomst kan ik me blijven aanpassen naar wat mogelijk is voor mij….

Eigenlijk wil ik wel stellen: Iedereen die deze sport beoefend is sowieso een winnaar…

Tot de volgende keer…

Chris van Beem
chris@www.trail-running.eu

UTMB Chris van Beem - Trailrunning 10

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?