fbpx

Trainen voor je trail kan overal

En nu, nu ben ik moe…. Goh, dat was een stevige training. 1350 D+ en D- in 2 uur en 20 minuten. Ik zit in een soort alternatieve trainingsvariant… Niet omdat ik dat wil, maar omdat de situatie nu eenmaal anders is. Maar ach, andere Mindset en; ‘Trainen voor je trail kan overal’.

Tegenwoordig woon ik op een bovenste etage midden in Eindhoven. Ik was verwend, mijn vorige woning lag letterlijk 300 meter van de bosrand vandaan. Ook hier in Eindhoven hebben we verschillende bosranden, maar die zijn allemaal 6km van mijn voordeur ver. Even snel een uurtje door de bossen is dus eigenlijk niet mogelijk… Dan ben ik dus letterlijk 2 uur aan het lopen. Ik weet niet hoe het voor anderen is, maar voor mij is mijn trainingstijd te beperkt voor de doelen die op mijn kalender staan… tenminste… dat vind ik zelf. Eigenlijk wil ik veel meer trainen en met name dan de lange (ultra)trainingen. Maar het zijn juist die trainingen die zo’n 4-8 uur tijd kosten en dat heb ik simpelweg niet. Vandaar dat ik 2 weken geleden een keus heb gemaakt… Ik ga een alternatieve, wel haalbare trainingsvariant toepassen. Op 4 maart staat deze jongen gewoon aan de start bij de Legends Trails waar we met een afstand van 250km toch op vele plekken zullen komen in de mooie Ardennen van België.

Bij een tocht van 250km komt naast de benodigde trainingen aardig wat andere dingen kijken. We lopen op GPS, dus met dat apparaat wordt je grote vriend. Die moet je kunnen begrijpen, vertrouwen en op de juiste manier behandelen. En, in goede vrienden zal je tijd moeten stoppen. Er zijn geen handige linten of pijlen tijdens de ultratrail die je de weg wijzen. Wel leuk, weer is iets anders. Naast de benodigde trainingen ben ik druk aan het nadenken wat ik aantrek, meeneem onderweg in mijn Racevest. Ik breek mijn hersens over wat ik in de Dropbag stop, die door de organisatie voor je naar de 4 verzorgingsposten onderweg verplaatst wordt. Ik ben aan het nadenken over de voeding. Wat wil ik wanneer bij me hebben. Dan heb je nog de keuze in de poles, de reserve gear en natuurlijk de baterijen en opladers voor onderweg. Ach, het semi-self-support scenario heeft wel iets,… een goede voorbereiding is echt noodzakelijk op dat vlak. Eigenlijk moet je de maximale 61 uur en 20 minuten kunnen beschikken over de spullen die je denkt nodig te hebben om te kunnen finishen. De briefing van deLegends Trails was duidelijk, we weten precies wat we krijgen en wat we niet krijgen. Kijk, en dan kun je een plan maken.

En dan mijn alternatieve training. Ik heb besloten om in ieder geval sterk aan de start te staan. De 250km afstand is terug te rekenen naar een gemiddelde snelheid van 4km/uur. Dan kom je binnen. Alleen,… 3 nachten zonder slaap gaat bijna niet. Je zal moeten rusten. Het parcours gaat door moerassen, hoge venen, je doorkruist gebieden die eigenlijk geen paden hebben en er zijn ook nog ongeveer 7.000 D+ hoogtemeters onderweg. Ik kies ervoor om mijn lijf zo sterk mogelijk te maken, in de tijd die ik nog heb.

Samen met Leon van Meijel hebben we wat krachtoefeningen samengesteld, en die doe ik trouw iedere dag. Hier in de woonkamer staan verschillende Kettle Bells die me herinneren aan spieren die ik een soort van vergeten was. Verder veel Core Stabiliteitsoefeningen. Ik plank me een ongeluk… Verder veel gezonde voeding en zoveel mogelijk rust-slaap in deze toch wel drukke tijden.

Vandaag keek ik naar buiten en zag dat het weer weer beroerd was. Mijn dochter is altijd op Valentijnsdag jarig, dus gecombineerd met de hockey van de andere dochter had ik om 14:00u mijn moment om te gaan trainen. Zucht… dan lang gaan lopen zou het avondeten met mijn 3e dochter verpesten. Dus,.. 2-3uur maximaal. Maar, het grappige van dit soort problemen zijn de oplossingen die dan ontstaan. Tijdens deLegends Trails zul je aardig wat hoogtemeters moeten klimmen. Ik besloot me om te kleden en in het trappenhuis te gaan trainen. Ja,.. ‘Trainen voor je trail kan je overal’.

Voor ik aan zoiets begin merk ik dat ik allerlei afspraken met mezelf vooraf maak. Ik weet niet of jullie dat ook doen, dus laat ik ze eens hieronder zetten. Misschien ben ik anders, maar het werkt super voor mij.

Even de situatie:

Ik woon op 4 hoog en om boven te komen moet ik precies 70 traptreden gebruiken. Het hoogteverschil met de bodem en de bovenste trede is 13,5 meter. Verder een gewoon trappenhuis waar je zigzaggend langs de ramen de etages passeert.

Dit sprak ik met mezelf af:

  • Alles omhoog blijven rennen, niet wandelen en, tot een maximum van 100x achterelkaar.
  • Bij het omhoog en omlaag de leuningen niet aanraken.
  • Boven met 2 handen de muur aanraken en beneden ook.
  • De eerste 50x om de 10x drinken en daarna na iedere 5x, de fles staat boven.
  • Als ik niet drink, na de muur direct weer omdraaien en naar beneden lopen.

Het klink misschien een beetje raar, maar dit helpt me om deze toch wel saaie training door te pakken. En, het heeft gewerkt. Ik heb alle 100x de trappen opgerend. De 3.500 treden klimmen en de 3.500 treden dalen heb in 2 uur en 20 minuten volbracht. Wat niet in het plan zat was een korte afbreking na de 50-ste keer. Ik was leeg en besloot even 10 meter door te lopen, naar mijn appartement, naar mijn keuken om een gelletje te pakken, mijn waterfles opnieuw te vullen en bezweet weer dag te zeggen aan mij verbaasde dochter voor de volgende 50 keer.

Het grappige van deze training zijn de lichamelijke overeenkomsten die ik heb tijdens mijn deelnames aan ultra-trails.

Ik leg het uit;
Door alles omhoog te rennen ben je buiten adem bovenaan de trappen. Door weer direct omlaag te lopen merk je dat je lijf zich moet aanpassen aan het ritme. (en hoe vaak komt dan niet voor onderweg in de heuvels of de bergen). Door ook de leuningen niet aan te raken moet je echt je benen en voeten goed in de gaten houden,… zeker als je de laatste reeksen aan het doen bent, je ben dan best moe. Dat gekke met de 2 handen de muur aanraken heb ik gedaan omdat ik anders de tel kwijt zou raken. En,.. dan dwing ik mezelf om ook echt alles te lopen en niet eerder om te draaien.

Dus, ik heb dan vandaag uiteindelijk niet mijn duurloop gedaan. Ik heb een soort van duurtraining van 2 uur en 20 minuten gedaan met klimmen en afdalen. En,.. 1.350 meter omhoog en direct weer omlaag, in blokjes van 13,5 klimmeters is best een stevige training, zeker als je alles omhoog rent.

Nu lekker eten en vanavond helemaal niks…

Oh, en… misschien leuk om je ook aan te melden op www.trail-events.com, ons nieuwe concept vordert aardig en jij kunt daarbij zijn. Velen hebben het al gedaan, en dat doet een trailrunner zoals ik erg goed!

Tot de volgende keer,

Chris van Beem
chris@www.trail-running.eu

Chris van Beem - Trailrunning

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

or    

Gegevens vergeten?

or

Create Account