fbpx

Trälrönning Zweden… eindelijk ben ik zover.

Johan Postma - Trailrunning Zweden

Mijn naam is Johan, ben 7 jaar geleden, na 15 jaar vakanties in Zweden, met vrouw en kinderen verhuisd vanuit Bovensmilde, Drenthe naar het dorpje Edsleskog, provincie Dalsland in Zweden.  We hebben hier een Herberg met hotelkamers aan het water temidden van heuvels, meren, bossen en natuurreservaten dus vanaf half april t/m half oktober is het een gezellige drukte en is “uitslapen” er niet bij… iedere dag zijn er wel wat mensen die hun ontbijt net wat eerder wensen. Geen probleem.

Het afgelopen jaar kwam ik eindelijk tot de conclusie dat ik het hardlopen weer serieus durf op te pakken. Negen jaar geleden ben ik, voor de verhuizing in Nederland, geopereerd aan een hernia en vanaf dat moment is het hardlopen er vaak uit angst bij in geschoten. Ik heb wel eens superdempende schoenen gekocht maar durfde het niet meer serieus op te pakken. In Nederland liep ik door het jaar heen hier en daar halve marathons. De “Brugloop” tussen Kopenhagen en Malmo (halve marathon) liep ik alle drie keren in 1 uur 50, mijn snelste halve marathon liep ik in Groningen in 1 uur 43 en mijn snelste 7Heuvelenloop ging in 1 uur 9. Geen absolute toptijden maar ik voelde me er prima bij. En nu durf ik het hier dus eindelijk weer aan… alleen kun je het hier geen hardlopen noemen, de snelheid ligt hier lager.

We wonen midden in de natuur, weinig asfaltwegen, veel heuvels, bossen en paadjes… dus heel stoer voelde ik het idee bij me opkomen om te gaan “trailrunnen”… In praktijk voelt het verschil niet zo heel erg groot… Ik zweet net zo hard, wordt net zo moe en voel me af en toe net zo verrot als voorheen. Maar ik merk ook het grote verschil. De variatie is hier veel groter; heuvel op, heuvel af, door de zon, door de schaduw, harde ondergrond, zachte ondergrond, droge voeten, natte voeten, zand, steen, wortels… alles kom ik hier tegen. Ik loop het liefst met relatief koud weer, ik heb een hekel aan warmte tijdens het lopen… het liefst met mijn driekwart broek door de sneeuw met vorst. De ene keer loop ik een uur door het bos, dan weer langs een meer, dan weer langs wat landerijen en dan zie ik weer een ree, eland of bever wegschieten. En na het lopen en eenmaal weer thuis, stap ik steevast het water in, in het meer achter ons huis… all year round dus behoorlijk koud maar wel de beste opfrisser die er is.

Nadat ik mn oude versleten Saucony’s adieu heb gezegd ben ik op zoek gegaan naar schoeisel dat hier beter zou passen. Het is de Speedcross 3 geworden en ik ben er bijzonder blij mee. Goed ventilerend en zo weer droog. Verder ben ik geen materiaalfreak meer. Ik draag het liefst mn driekwart broek, een Nederlands heriinnerings t shirt van bijv de 7Heuvelenloop, een dun niet winddicht jack met capuchon en witte Falke LR sokken.

Al zoekende naar tips en trics kwam ik Chris tegen en van het een kwam het ander.

Door: Johan Postma

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?