fbpx

X-Kross sportbril: un(be)schlagbar op sterkte

X-Kross in de Moezel

Het Zwitserse Optic Fashion GmbH (opgericht in 1994) startte in 1999 het merk Sziols. Hoewel Optic Fashion al enige ervaring had met clip-ons, richtte het bedrijf zich met Sziols op de actieve sporter en met name op de sporter die een oogcorrectie nodig heeft. Vanaf 2002 groeit Sziols uit tot het belangrijkste merk van Optic Fashion. In 2004 komt Sziols met het X-Kross systeem. Het X-Kross systeem is een modulair systeem dat bestaat uit: het frame, de lenzen (die sportspecifiek zijn) en kleuraccenten die los te koop zijn. Voor brillendragers is er de clip-on met oogcorrectie.

Het X-Kross systeem heeft vier typen lenzen: voor hardlopen, fietsen, winter- en watersport. De hardloop-specifieke lenzen zijn voorzien van tien gaten die zorgen dat de lenzen niet beslaan, de fiets-specifieke lenzen hebben zes spleetjes.

Ik heb van de Nederlandse importeur van de X-Kross brillen (X Kross Nederland) een X-Kross sportbril gekregen om te testen. De clip-on heb ik zelf betaald. De testbril bestaat een frame en twee lenzen, beide hardloopspecifiek: de Clear Mirror en de Orange Pure.

Lars Brillen
De daadwerkelijke clip-on moet besteld worden bij een opticiën. X Kross Nederland werkt daarvoor samen met Lars Brillen in Heiloo. Je kunt zelf langs gaan, maar wanneer je een recept hebt dat niet ouder is dan zes maanden kun je dat eenvoudig mailen naar Lars Brillen. Na betaling wordt de clip-on op sterkte doorgestuurd. Dit kost € 39,50 per glas en € 50 voor de clip-on. Inclusief verzendkosten van € 6,75 kost de clip-on op sterkte in totaal € 135,75 (prijzen juli 2013). Na betaling aan Lars Brillen valt de clip-on binnen een week in de brievenbus. So far, so good.

Titan light blue
Het frame is verkrijgbaar in meer dan 22 kleurcombinaties. Ik krijg de kleur Titan light blue. Het frame is eerder titanium met een licht metaalblauw kleuraccent dan werkelijk blauw; het Sziols-logo is oranje. Meegeleverd worden een afneembare neopreen sweatblocker, die zweet van het voorhoofd moet tegenhouden zodat dit niet in de ogen loopt, en twee verschillende neuspads die op twee manieren bevestigd kunnen worden zodat er vier combinaties ontstaan voor verschillende neustypes.

Het D.P.X-Kross Syteem is een klemmetje op de lens dat de lens en de clip-on op de plaats houdt en waarmee de lens ook snel verwisseld kan worden. De oortips en neusbruggen zijn oranje. Het losse frame weegt slechts 18 gram. De glazen op sterkte – want van echt glas gemaakt – in de clip-on brengen nog het meeste gewicht in de schaal. Hoewel beide lenzen hardloopspecifiek zijn, heb ik de X-Kross ook uitgetest op de racefiets op de heetste dag van deze zomer en tijdens verschillende fietstochten erna.

De X-factor

Waar moet je op letten bij een sportbril op sterkte? De bril moet natuurlijk lekker zitten, en daarnaast duurzaam én functioneel zijn. Tot slot moet een bril goed staan. Naast een functioneel product is een bril vooral een fashion statement, nog meer dan hardloopschoenen of kleding. Een bril moet nu eenmaal de ‘cool’ of X-factor hebben. Wat zouden de Blues Brothers zijn zonder hun Ray-Ban Wayfarer-zonnebrillen of Lieutenant Pete “Maverick” Mitchell zonder zijn Ray-Ban 3025 Aviator?

X-Kross

Nonslip siliconen
De X-Kross blijft prima zitten dankzij de grippy oortips gemaakt van nonslip siliconen materiaal. De oortips zijn afneembaar en te vervangen door oortips in een andere kleur. De neusbruggen zijn van hetzelfde materiaal gemaakt. Zelfs met wilde bewegingen blijft de bril stevig zitten. Tijdens mijn fietstocht bij temperaturen boven de 35 graden zweette ik behoorlijk. Ondanks het zweet had ik niet het gevoel dat de bril afglijdt wanneer ik naar beneden keek. Een pluspunt is het flexibele modulaire systeem. De bril is passend te maken voor verschillende neusbreedtes. De sweatblocker lijkt ook goed te werken.

Air Clima Management
X-Kross adverteert expliciet met het goede ventilatiesysteem dat het beslaan van de bril moet tegengaan. Ik heb circa tien jaar geleden geëxperimenteerd met brillen van ESS. ESS levert onder andere aan het Amerikaanse leger en maakt zeer stevige brillen waar ook een insert op sterkte in past. Ze waren ongelooflijk goedkoop, vooral op eBay. Maar tijdens een eerste sneeuwwandeling met de ESS Advancer V12 ‘tactical goggles’ besloegen de lenzen zo vaak dat de bril onbruikbaar werd en al snel in de kelder belandde.
Hoe kouder de buitentemperatuur hoe groter de kans dat een bril beslaat. Ik heb de X-Kross uiteraard (nog) niet in de vrieskou kunnen testen. Nu kan bij intensief sporten de temperatuur achter de glazen behoorlijk oplopen, en daarmee hoger worden dan de buitentemperatuur. Ook in de zomer kan een bril beslaan, zeker als de luchtvochtigheid hoog is. Ik heb met de X-Kross bril getraind in de Duitse Moezel bij zeer zomerse temperaturen en in vochtige bosen en had geen last van beslagen glazen. De claim van X-Kross – “un(be)schlagbar” – lijkt  te kloppen, al is de echte test een hardloopwedstrijd in de vrieskou bij hoge luchtvochtigheid.

Loopbril of fietsbril?

Hoewel mijn lenzen ventilatiegaten hebben die hardlooop-specifiek zijn, ondervond ik daar op de fiets geen nadelige gevolgen van. Wanneer je naast het hardlopen af en toe fietst, hoeft je naar mijn mening er geen fiets-specifieke lens bij te kopen. Wanneer je vooral fietst zou ik natuurlijk wel voor een fiets-specifieke lens kiezen. De fiets-specifieke lens is iets breder en vormt zich iets meer om het hoofd dan de hardlooop-specifieke lens. De verschillen zijn echter klein.

Functie vs fashion
Het nadeel van een sportbril met een clip-on (of ‘insert’) op sterkte is dat de clip-on door de lenzen heen te zien is. Bij de spiegelende Clear Mirror-lens is de clip-on minder goed zichtbaar, maar bij de Orange Pure kijk je er dwars door heen (zie foto hieronder). Een bril verliest dan nogal wat van de cool-factor, naar mijn mening. Het is een afweging tussen functionaliteit en fashion. Er zijn sportbrillen op de markt waarbij de lenzen zelf op sterkte te verkrijgen zijn. Deze sportbrillen vallen echter in een compleet andere prijscategorie en zijn daarom niet te vergelijken met het X-Kross systeem dat gunstig geprijsd is.

X-Kross

Ik heb de X-Kross bril de gehele zomer getest. Helaas tijdens minder wedstrijden dan gepland, dat kwam omdat ik niet meer de middelen had om vaak aan een start te verschijnen. Buitendlandse reizen zaten er – behalve een camping-trip naar de Moezel – al helemaal niet in.

Oranje of neutraal?
Het was best wel wennen aan het hardlopen met zonnebril. De Orange Pure-lens maakte de hele wereld … oranje! Ik kon daar niet aan wennen. Al snel koos ik ervoor om de neutrale Clear Mirror-lens permanent op het frame te houden. Deze geeft bescherming tegen de zon, zonder dat de kleuren veranderen. Tijdens trailrunning is het erg belangrijk dat de bril de contrasten tussen de felle zon en de beschaduwde bossen goed opvangt. Eenmaal onder een dicht bladerdek in het bos bleven de paden goed zichtbaar, al geef ik er in de schaduw de voorkeur aan mijn gewone bril te dragen want dat geeft toch een helderder beeld.

Een zonnebril draag je in eerste plaats tegen de zon, maar in de praktijk loop je in Nederland en België nogal vaak van de open vlakte, de bossen in en vice versa. Een sportbril komt het best tot zijn recht boven de boomgrens of op open gebieden waar de zon genadeloos schijnt.

Functioneel
Ik vond de X-Kross sportbril erg functioneel. Het systeem werkt zoals beloofd. De duurzaamheidstest blijkt pas over enkele jaren, maar het materiaal lijkt stevig genoeg. Omdat het een modulair systeem is kun je alles makkelijk uit elkaar halen om schoon te maken en mocht er iets breken dan kun je het onderdeel vervangen in plaats de hele bril. En met 22 kleurcombinaties zit er voor iedereen wel een geschikte combinatie bij. Meer informatie in de webshop van TRAILRUNNING.

Het X-Kross modulaire systeem

Hieronder het kale frame met de oortips van nonslip siliconen materiaal. De oortips zijn te vervangen door tips met een ander kleurtje.

X-Kross frame

Meegeleverd worden twee neusbruggen van nonslip siliconen materiaal in dezelfde kleur als de oortips. Met de twee neusbruggen zijn vier combinaties te maken voor verschillende neustypes.

X-Kross frame

Close-up van het D.P.X-Kross Syteem met de clip-on. Op de lens zit een klemmetje dat de lens en de clip-on op het frame houdt.

X-Kross

De complete bril met de Orange Pure-lens en clip-on op sterkte.

X-Kross

De X-Kross bril wordt geleverd in een zeer stevig zwart etui dat dicht te risten is. Op het etui zit een loop voor een riem en is ruimte voor een extra lens.

X-Kross

Tags:

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?