fbpx

Heuvels versus bergen…

De sport trailrunning kenmerkt zich door het rennen in natuurlijke gebieden, off-road paden,  heuvelachtige gebieden en bergen. Van trails als Ultra Trail de Mont Blanc, Lavaredo Ultra Trail en de Tarnsalpine-run weten we met zekerheid te stellen dat ze deelnemers door de bergen voeren. Ze rennen immers over gebieden met 14.000 hoogtemeters. Maar wat maakt een berg nu een berg en wanneer praten we over heuvels? De redactie van TRAILRUNNING Europe zocht het voor jullie uit.

De globale definitie van een berg luidt als volgt: een berg is een landvorm die bestaat uit een beperkt gebied dat duidelijk hoger is dan de omgeving. De flanken van een berg bestaan uit meer of minder steile hellingen en het reliëf op en rondom de berg is groot. Een berg is in het algemeen hoger en steiler dan een heuvel.

Bij bergen denken wij bij TRAILRUNNING Europe vaak aan drie punten die kenmerkend zijn namelijk; de hoogte, de samenstelling én het landschap waarin deze zich bevindt.

De hoogte van het reliëf is natuurlijk de belangrijkste én bepalende factor. Meestal gaan we er van uit dat een berg een verhoging van twee á driehonderd meter boven zijn directe omgeving moet hebben om de naam ‘berg’ te mogen dragen.

Maar… hoogte is en blijft natuurlijk een relatief begrip. In Groot-Brittannië stelt men vast dat alles boven de 600 hoogtemeters de naam ‘berg’ mag dragen.  Immers wanneer je bergen van 1000 hoogtemeters in de Alpen plaatst, is dit niet meer dan een klein hobbeltje.

Een ander kenmerk dat volgens ons het verschil kan maken tussen en heuvel en een berg is de samenstelling ervan. Beklimmen we een gebied op hoogte met steile paden, rotsachtige stukken én puntige toppen. Dan geven wij dit graag de benaming ‘berg’. Komen we ook nog sneeuw tegen vanaf een bepaalde hoogte, dan zijn wij helemaal overtuigt!

Kortom, de precieze definitie moeten we in het midden laten. Echter zijn er wel enkele punten die voor ons kenmerkend zijn voor de definitie ‘berg’.
Laat ons trailrunners maar vooral geloven dat we bergen hebben beklommen ;).

Team TRAILRUNNING

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?